GÜNCELLEME
@Ayhan Dönmez Hocam merhabalar tekrardan dün olayın heyecanı ve şiddeti ile paylaşmayı unuttuğum bir durumu göstermek istiyorum.
Sistem sapıtmaya başladığında PC reslemeden önce Görev Yöneticisini kontrol ettiğimde GPUda %50 ve üstüne sabit olmayan sürekli değişkenlik gösteren %100 bile gördüğüm hiç durmayan bir dalgalanma mevcuttu. Ancak oyun, render programı vs hiçbir şey açık değil yük altında değildi.
Sonrasında işlemler sekmesinde ise en çok wallpaper engine programının dalgalı bir şekilde yine sabit olmayan değerler ve altında diğer kullanan ama bunun kadar kullanmayan şeyler vardı.
Wallpaper Engine programını görevi sonlandır dedikten sonra masaüstü düzelsede Google Chrome, Kick yayınlarında görüntüde problem olmayıp (HD olmuyordu) seslerin kasması takılması, Steam ve OBS Studio açtıktan sonra ekranın 4-5 kere gidip gelmesi ve PC reslemesi durumunu da yaşamıştım.
Bunları deneme amaçlı yaptım sonucunda ne olacak diye.
Ekran görüntülerini net çektim ama anlamadığım şekilde bulanıklaşmış eğer okuyamadığın anlamadığın bir nokta olursa anlatabilirim.
Senin temiz kurulum yapmanda fayda var, Marix hoca bir ara Mining virüsü tespit etmişti. Belki öyle bir durum bile olabilir, detaylı bakmak lazım. Temiz formattan sonra gereksiz olan hiçbir şey kurma, hatta Ethernet kabloyu da sök, o şekilde kur. Rufus ile USB'ye yazdırt, internet gereksinimi ve çevrim içi hesap ihtiyacı olmadan kurulumu gerçekleştir. Sonrasında işlem tamamlandığında driver olarak Chipset ve NVIDIA driverlarını internet gereksinimi olmadan kurabiliyorsun. Wi-Fi/BT vesaire kurmana gerek yok, HD Audio'yu da kapat. Bunların sürücülerini kurma. iGPU zaten kapatacaksın, onun da APU driveri kurma. Sonrasında kabloyu takıp Update yap, o şekilde dene. Tek 1 program dahi kurulu olmasın buna sebebiyet verecek. Wallpaper Engine'dan bahsediyorsun mesela, tek tek eleyerek devam etmek lazım.
GPU ve Chipset driverlarını USB'ye atıp oradan kurulum gerçekleştirirsin. LAN ve USB driver yine kurarsın Win11'de. Diğerlerine elleme, temiz kurulum dahilinde dene. BIOS'tan yapmanı istediğim ayarlar aynen yapılı kalacak. Onlara dokunma. Bir yerlerde yanlış yaptığın aşikar, onu tespit etmek lazım. Adım adım ilerle anlattığım gibi.
@crystallreed
Temiz kurulum, driver ve Update işlemlerinden sonra Debloat gerçekleştir:
EXPO -> A-XMP açık, 6000MHz olarak aktif.
Ek tavsiye, A-XMP yerine Manuel çekip ayarla voltaj ve frekans kısmını. DRAM frekansı 6000 MT/s olacak, voltaj kısmı da kabaca EXPO'nun ayarladığı 3 voltaj var. DRAM VDD, VDDQ ve VDDIO, bu üçünü de 1.4V gireceksin. MSI zaten üçünü de eşliyor, merak etme.
@muhammetaktas122 2.07V girdiğinde IMC+DRAM beraber uçurtmuştu.
@MSI Türkiye 'yi o yüzden kınıyorum. 3 voltajı diğer hiçbir firma eşlemezken siz neden eşliyorsunuz? DRAM VDD ve VDDQ belleği ilgilendirir, ama VDDIO voltajı adı üstünde CPU Memory IO Voltaj. Bellek kontrolcü voltajı, VDD2 olduğundan 3 EXPO voltajını da eşlediğinden dolayı IMC+DRAM beraber patlıyor bu durumda.
@crystallreed DRAM VDD, VDDQ ve VDDIO 1.4V girip frekansı 6000 MT/s olarak değiştir. CL30-38-38-96 profilini yükle DRAM ya da Memory Timings kısmından. Sorun kalmaz. Temiz kurulum ile beraber verdiğim tüm ayarlar geçerli olsun. Bir yerlerde yanlış yapıyorsun kanımca, onu tespit etmek lazım. Adım adım anlattım, kimse de uğraşıp anlatmaz bu kadar. Sonucu iletirsin, bakacağım müsaitken.