Aslında hiçbir önemi yok QVL kısmının. Modül daha önemli AM5'te. Anakart seçimi ondan da önemli. Tomahawk serileri hep sorunlu AM5'te. Globalde şikayet kaynıyor. Ayarlarla içli dışlı birisi olarak ASUS harici tavsiye etmem ince ayar ile uğraşacak kesime. EXPO açıp geçersen de bu tarz Cold Boot sorunları yapabilir ki eğer sorun bu kaynaklıysa. Eğer bu kaynaklı değilse durum daha da vahim. Videoda bahsedilen sorunun birçok sebebi var.

Matür bir platform halen daha değil benim gözümde, limitte kullanan birisi olarak bunu söylüyorum. Düz EXPO açan kesim ya da hiç ayar yapmayan kesim için işler daha zor. Şansa kalıyor, sende hiçbir sıkıntı olmazken konu sahibinde rastgele bu tarz sıkıntılar olabilir. %100 stabil bir platform olduğunu hiç kimse iddia edemez yani. Stabil olmayanı da işten anlıyorsan sen stabil edebilirsin. Kağıt üstünde çözümü belli bazı şeylerin.

Mesela şöyle söyleyeyim,
ASRock B650M PG Riptide anakart vardı I/O Portları arızalıydı, oyunlarda takılma, ses patlamaları, fare ve klavye gibi ekipmanların gidip gelmesi gibi sorunlar... O anakarttan MSI anakarta geçiş hikayesi. Yine yanlış tercih, doğru tercihlerim gerçekten az gibi. Bir de teknoloji şanssızıyım son birkaç senedir? Acaba dedirtiyor farklı anakart demek mesela ASUS problemi çözmek demek mi?
Neden dersen, yıldım... Bir buçuk senedir ne denendiyse olmadı çünkü buna eşlik eden Micro-stutter problemi de var gibi. Mesela o da ASRock kartta yoktu bu açılış problemide. İnternette ve yabancı forumlarda aynı setuplar ile çok fazla konu var. Sıkıntı MSI gibi?

Mesela şöyle söyleyeyim
ASRock B650M PG Riptide anakart vardı I/O Portları arızalıydı, oyunlarda takılma, ses patlamaları, fare ve klavye gibi ekipmanların gidip gelmesi gibi sorunlar... o anakarttan MSI anakarta geçiş hikayesi. Yine yanlış tercih, doğru tercihlerim gerçekten az gibi. Bir de teknoloji şanssızıyım son birkaç senedir. Acaba dedirtiyor farklı anakart demek mesela ASUS problemi çözmek demek mi?
Neden dersen, yıldım... Bir buçuk senedir ne denendiyse olmadı çünkü buna eşlik eden Micro-stutter problemi de var gibi. Mesela o da ASRock kartta yoktu.

ASRock ve MSI bu platformda X3D'leri yakmasıyla ünlendi. Sonrasında BIOS ile toparladılar. Buradaki sorun VSOC ve VCore anlık zıplamalarıydı. Kontrol altına aldılar ama iş işten geçti tabii. ASUS'ta da şimdi aynı mevzudan bahsediliyor ama kendimde ya da yakın çevrede, globalde işten anlayan kesimde yine denk gelmedim bu söylenene. ASUS normalde uzun vade en stabil seyredeni aralarında.

Sorun kaynağını net şekilde tespit etmeden ASUS'a dahi geçsen sorunu çözmeyebilir. Windows + BIOS optimize edeceksin. Hynix modül ise yine ona yönelik ayarlar gireceksin. Kapatman gereken ayarlar belli, bellek eğitimi hafızada tutması iyi değil eski çipsette. B850/X870 güncel çipsetler de uygun ki onlarda da şu anda güncel olarak maksimum 1 ay hafızada tutacak şekilde ayarlandı. Tek Train ile uzun süre stabil kalamıyor yani. Bu bile tam olarak olgunlaşmadığını henüz gösterir. Kimse kimseyi o yüzden kandırmasın. En uçta, limitte kullanan %0.01 kesimin içinde olduğum halde bunu söylüyorum.

Deneme yanılma ile bakacaksın. Kart değişmek kesin çözüm olmayabilir kısaca. Bugün sorunun çözülse bile yarın tekrar edebilir. IMC ve RAM sorunu olabilir. Bazı kartlar RAM seçiyor.

Tamam da psikolojimi anlıyorsundur aslında ben artık kesin çözüm istiyorum ama bu da yok. Varsa da deneme yanılma ama nereden başlayacağım. Sade düz ve net anlatım lazım açıkçası der misin bana adım adım şunlardan başla şunları deneyerek git. Anladığım kadar anlamadığım konularda var inan çok şey denedim deniyorum hepsini yaparken ya da anlatılınca öğreniyor insan bir de sadece buradaki dertler değil uzun çalışma saatlerim var kısa zaman diliminde deneyebiliyorum.
Eğer bana adımları verirsen eğer elimden geleni denemek isterim direkt bir şeylere neşter vurmak yerine adım adım isim isim. Çok teşekkür ederim şimdiden yardımların için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamam da psikolojimi anlıyorsundur aslında ben artık kesin çözüm istiyorum ama bu da yok. Varsa da deneme yanılma ama nereden başlayacağım. Sade düz ve net anlatım lazım açıkçası der misin bana adım adım şunlardan başla şunları deneyerek git. Anladığım kadar anlamadığım konularda var inan çok şey denedim deniyorum hepsini yaparken ya da anlatılınca öğreniyor insan bir de sadece buradaki dertler değil uzun çalışma saatlerim var kısa zaman diliminde deneyebiliyorum.
Eğer bana adımları verirsen eğer elimden geleni denemek isterim direkt bir şeylere neşter vurmak yerine adım adım isim isim. Çok teşekkür ederim şimdiden yardımların için.

BIOS'tan Overclocking sekmesinden EXPO açın, Integrated Graphics kapatın. Memory Context Restore ve Power Down ayarlarını kapatın. Global C-State ayarı güncel BIOS'larda PBO ile kullanılacaksa Enable, Statik OC ile kullanılacaksa Disable öneriliyor. İkisini de deneyin. Spread Spectrum, Wi-Fi ve BT kapatın. Jak kullanmıyorsan HD Audio kapatın.

Advanced-AMD Overclock-DDR Options-Nitro kısmından Nitro ayarını açın. RX-1, TX-2, Control-1 uygulayın, kaydedip çıkın. ZenTimings yazılımından A2-B2 modülleri iletin.

Bu sorunu çözmezse diğer seçenekler değerlendirilecek. Bazı ayarlar opsiyonel.

Sendeki işlemci Locked zaten, 9800X3D'de düzeltildi. Statik çok mümkün olmaz, C-State açık ve kapalı bakarsın PBO Enable iken.

EXPO -> A-XMP açık, 6000MHz olarak aktif. Dahili kart kapalı. MCR Açık hemen bunu ve Power Down kapatmaya gidiyorum. Global C-State Enable idi Disable yaptım PBO kullanmıyorum ısınma ile ilgili problemim yok en ağır kullanımda 75 dereceyi geçmiyor PBO girmiyorum. Spread Spectrum, Wi-Fi, BT bunları da deneyeceğim. HD Audio dahil. Nitro kısmına da bakacağım ardından ZenTiming görüntülerini buradan ileteceğim.

Bunları bugün en geç yarın içinde döneceğim ancak eğer açılıştaki problem düzeldiyse uzun bir zaman sonra düzelmediyse de ne zaman yapmak isterse o zaman gösterecek sistem bana.
Bir de bunları yapmanın Micro-stuttering olayına da çözüm anlamında katkısı olur mu ki? Bilmiyorum belki onu FPS sabitleyerek falan da çözebilirim G-Sync vs açarak hiçbir sorunun nereden kaynaklandığını tam bilmemek insanı çıldırtıyor.

Deli paralar dökerek keyif alıp oynamak varken neden uğraşıyorum diye sorduruyor insana ya da bu sistemleri farklı kişiler yayıncılar vs. kullanırken problem yaşamayıp benim yaşamam... Biliyorsunuz ekonomi ekipman, donanım fiyatları vs.

Son düzenleyen: Moderatör:
EXPO -> A-XMP açık, 6000Mhz olarak aktif. Dahili kart kapalı. MCR Açık hemen bunu ve Power Down kapatmaya gidiyorum. Global C-State Enable idi Disable yaptım PBO kullanmıyorum ısınma ile ilgili problemim yok en ağır kullanımda 75 dereceyi geçmiyor PBO girmiyorum. Spread spectrum, Wi-fi, BT bunları da deneyeceğim. HD Audio dahil. Nitro kısmına da bakacağım ardından ZenTiming görüntülerini buradan ileteceğim.

Bunları bugün en geç yarın içinde döneceğim ancak eğer açılıştaki problem düzeldiyse uzun bir zaman sonra düzelmediyse de ne zaman yapmak isterse o zaman gösterecek sistem bana.
Bir de bunları yapmanın micro-stuttering olayına da çözüm anlamında katkısı olur mu ki? Bilmiyorum belki onu FPS sabitleyerek falanda çözebilirim G-SYNC vs açarak hiçbir sorunun nereden kaynaklandığını tam bilmemek insanı çıldırtıyor.

Deli paralar dökerek keyif alıp oynamak varken neden uğraşıyorum diye sorduruyor insana ya da bu sistemleri farklı kişiler yayıncılar vs. kullanırken problem yaşamayıp benim yaşamam... Biliyorsunuz ekonomi ekipman, donanım fiyatları vs.

Stutter olayı çok çok ayrı. Öncelik sendeki mevcut sorunun giderilmesi. Stutter 10 kişiden 5 tanesi yaşıyor zaten, buna ben de dahil. :) Her şey dört dörtlük olmasına rağmen hem de. Onu çözerseniz bana da iletin, bazıları çok şanslı o konuda. RAM ve PBO optimizasyon devreye giriyor, OS yine devreye girer. Çok etken var onda. Monitör G-Sync kapalı denersin, OC Panel ise OC devre dışı bırakırsın. Liste çok uzun, M.2 ya da SATA çıktığı oluyor. Akla gelen her şey mümkün burada. Başkasında hiç sorun olmayan sende sorun yapabilir. Stutter konusuna girersek çıkamayız. RAM Timing deneyeceksin ya da tüm OC profilleri sıfırlayıp, Default ayarlarda bakacaksın.

Anlıyorum gerçekten bu saatte emeğin ilgin için teşekkürler, gün içinde tekrardan burada son gelişmelerle ilgili dönüş yapacağım, biz elimizden geleni yaptıktan sonra ise zamana bırakıp ya geçip gittiğini ya da saklandığı delikten çıkacağı günü bekleyeceğiz. Bu ilettiğin çözümlerin tamamını ve gerekli ekran görüntülerini gün içerisinde ileteceğim. Tekrardan çok teşekkürler ve iyi geceler. ^^

GÜNCELLEME
@Ayhan Dönmez Hocam merhabalar tekrardan dün olayın heyecanı ve şiddeti ile paylaşmayı unuttuğum bir durumu göstermek istiyorum.

Sistem sapıtmaya başladığında PC reslemeden önce Görev Yöneticisini kontrol ettiğimde GPUda %50 ve üstüne sabit olmayan sürekli değişkenlik gösteren %100 bile gördüğüm hiç durmayan bir dalgalanma mevcuttu. Ancak oyun, render programı vs hiçbir şey açık değil yük altında değildi.
Sonrasında işlemler sekmesinde ise en çok wallpaper engine programının dalgalı bir şekilde yine sabit olmayan değerler ve altında diğer kullanan ama bunun kadar kullanmayan şeyler vardı.
Wallpaper Engine programını görevi sonlandır dedikten sonra masaüstü düzelsede Google Chrome, Kick yayınlarında görüntüde problem olmayıp (HD olmuyordu) seslerin kasması takılması, Steam ve OBS Studio açtıktan sonra ekranın 4-5 kere gidip gelmesi ve PC reslemesi durumunu da yaşamıştım.
Bunları deneme amaçlı yaptım sonucunda ne olacak diye.

Ekran görüntülerini net çektim ama anlamadığım şekilde bulanıklaşmış eğer okuyamadığın anlamadığın bir nokta olursa anlatabilirim.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2026-02-21 at 22.34.14.webp
    WhatsApp Image 2026-02-21 at 22.34.14.webp
    142,4 KB · Görüntüleme: 42
  • WhatsApp Image 2026-02-21 at 22.36.52.webp
    WhatsApp Image 2026-02-21 at 22.36.52.webp
    140,5 KB · Görüntüleme: 46
GÜNCELLEME
@Ayhan Dönmez Hocam merhabalar tekrardan dün olayın heyecanı ve şiddeti ile paylaşmayı unuttuğum bir durumu göstermek istiyorum.

Sistem sapıtmaya başladığında PC reslemeden önce Görev Yöneticisini kontrol ettiğimde GPUda %50 ve üstüne sabit olmayan sürekli değişkenlik gösteren %100 bile gördüğüm hiç durmayan bir dalgalanma mevcuttu. Ancak oyun, render programı vs hiçbir şey açık değil yük altında değildi.
Sonrasında işlemler sekmesinde ise en çok wallpaper engine programının dalgalı bir şekilde yine sabit olmayan değerler ve altında diğer kullanan ama bunun kadar kullanmayan şeyler vardı.
Wallpaper Engine programını görevi sonlandır dedikten sonra masaüstü düzelsede Google Chrome, Kick yayınlarında görüntüde problem olmayıp (HD olmuyordu) seslerin kasması takılması, Steam ve OBS Studio açtıktan sonra ekranın 4-5 kere gidip gelmesi ve PC reslemesi durumunu da yaşamıştım.
Bunları deneme amaçlı yaptım sonucunda ne olacak diye.

Ekran görüntülerini net çektim ama anlamadığım şekilde bulanıklaşmış eğer okuyamadığın anlamadığın bir nokta olursa anlatabilirim.

Senin temiz kurulum yapmanda fayda var, Marix hoca bir ara Mining virüsü tespit etmişti. Belki öyle bir durum bile olabilir, detaylı bakmak lazım. Temiz formattan sonra gereksiz olan hiçbir şey kurma, hatta Ethernet kabloyu da sök, o şekilde kur. Rufus ile USB'ye yazdırt, internet gereksinimi ve çevrim içi hesap ihtiyacı olmadan kurulumu gerçekleştir. Sonrasında işlem tamamlandığında driver olarak Chipset ve NVIDIA driverlarını internet gereksinimi olmadan kurabiliyorsun. Wi-Fi/BT vesaire kurmana gerek yok, HD Audio'yu da kapat. Bunların sürücülerini kurma. iGPU zaten kapatacaksın, onun da APU driveri kurma. Sonrasında kabloyu takıp Update yap, o şekilde dene. Tek 1 program dahi kurulu olmasın buna sebebiyet verecek. Wallpaper Engine'dan bahsediyorsun mesela, tek tek eleyerek devam etmek lazım.

GPU ve Chipset driverlarını USB'ye atıp oradan kurulum gerçekleştirirsin. LAN ve USB driver yine kurarsın Win11'de. Diğerlerine elleme, temiz kurulum dahilinde dene. BIOS'tan yapmanı istediğim ayarlar aynen yapılı kalacak. Onlara dokunma. Bir yerlerde yanlış yaptığın aşikar, onu tespit etmek lazım. Adım adım ilerle anlattığım gibi. @crystallreed

Temiz kurulum, driver ve Update işlemlerinden sonra Debloat gerçekleştir:

EXPO -> A-XMP açık, 6000MHz olarak aktif.

Ek tavsiye, A-XMP yerine Manuel çekip ayarla voltaj ve frekans kısmını. DRAM frekansı 6000 MT/s olacak, voltaj kısmı da kabaca EXPO'nun ayarladığı 3 voltaj var. DRAM VDD, VDDQ ve VDDIO, bu üçünü de 1.4V gireceksin. MSI zaten üçünü de eşliyor, merak etme.

@muhammetaktas122 2.07V girdiğinde IMC+DRAM beraber uçurtmuştu. @MSI Türkiye 'yi o yüzden kınıyorum. 3 voltajı diğer hiçbir firma eşlemezken siz neden eşliyorsunuz? DRAM VDD ve VDDQ belleği ilgilendirir, ama VDDIO voltajı adı üstünde CPU Memory IO Voltaj. Bellek kontrolcü voltajı, VDD2 olduğundan 3 EXPO voltajını da eşlediğinden dolayı IMC+DRAM beraber patlıyor bu durumda.

@crystallreed DRAM VDD, VDDQ ve VDDIO 1.4V girip frekansı 6000 MT/s olarak değiştir. CL30-38-38-96 profilini yükle DRAM ya da Memory Timings kısmından. Sorun kalmaz. Temiz kurulum ile beraber verdiğim tüm ayarlar geçerli olsun. Bir yerlerde yanlış yapıyorsun kanımca, onu tespit etmek lazım. Adım adım anlattım, kimse de uğraşıp anlatmaz bu kadar. Sonucu iletirsin, bakacağım müsaitken.

Son düzenleme:
Hocam iyi akşamlar önce yazınıza cevap sonra PCde yeni bir olay döngüsü başladı onu anlatacağım önce sorunuza cevap.
1- Temiz kurulum 1-2 hafta önce yapıldı. Rufus ile ISO dosyası (Techolay'dan alındı) temiz kurulum yapıldı, ethernet kablosu sökülü halde format öncesi BIOS güncellendi, chipset driverleri Flash eşliğinde (Ekran kartı internet ile websitesi üzerinden manuel kuruldu Geforce Experience ile değil) İnternetsiz ortamda kuruldu. iGPU kapatıldı. WiFi veya BT manuel kurmadım ama otomatik kurulduysa bilgim yok. HD Audio nereden kapatabilirim söylerseniz kapatayım.
Ram konusunda çok bilgili değilim. 6000 MT/s gözüküyor. O Voltaj ayarlarını da dediğiniz gibi 1.4V girmeye çalışırım. Bu RAM ile ilgili ayarlarda yardımcı kaynak var mı direkt BIOS üzerinden manuel elle değişitirip kaydedip çıkmak yeterli mi? Eline emeğine sağlık gerçekten inan 12 saat çalışıyorum çok serii dönemiyorum ama işten vaktim kaldıkça halledip her gün açılışta kontrol ediyorum. Çok teşekkür ederim.

YENİ DÖNGÜ
12 saat iş mesaisinden sonra Power tuşuna basıp PC açtığımda (iki kere oldu bu olay) PC başında değildim el-yüz yıkama seansı için içeri gidip geldiğimde ki maks 2-3 dk geldiğimde ekran kartı fanları dönüyor, İşlemcim kule tipi fanlar dönüyor yani özetle kasada fanların hızı artıyor ki bir tek fan uğultusu geliyor ANCAK MONİTÖRLERİN İKİSİDE KAPKARA YANİ EKRAN GELMİYOR, GÖRÜNTÜ YOK (VİDEO MEVCUT İSTERSENİZ YÜKLEYEBİLİRİM) Klavye, fare, mikrofon her şeyin ışığı açık KLAVYEDEN HİÇBİR KOMUT İŞLEMİYOR, ESC tuşu vs. Farenin iki tuşuda işlemiyor ya da arka planda işliyor belki ama GÖRÜNTÜ GELMİYOR. PC kapatıyorum ya da reset çektiğimde ise her şey normal seyir ediyor.
Bununda sorunumuzla alakası olacağını düşünüyorum. Fikriniz nedir? Gerçekten bu sorunu bulur çözersek hakkınızı nasıl öderim bilmiyorum ama inanın hayır lokması döktürürüm adınıza ve bol dua ederim.

Not 1: Wallpaper Engine komple kaldırdım. Gözlemleme amaçlı.

Son düzenleme: