@TechMad @Picky Bu profil 1.2.8.0 AGESA'da uzun testte long run stabil iken oyunlarda crash verdiriyordu. BIOS tam oturmadı, Micro Code dahi değiştiğinden az zamana ihtiyaç var. Adamlar direkt olarak copy paste yapmış çünkü İntel'i, MSI zaten BIOS'u geri çekti. Benim gibi instabilite yaşadı insanlar OC profillerde. On the edge profiller bunlar farkındaysanız. Gear kapalı 1-2-0 Nitro imkansızdır normalde. Voltaj ihtiyacı çok fazla, çoğu IMC açamaz.
IMC, CPU ile alakalı değil mi hocam? Yanlış değilsem eğer. Bazı şeyleri hala bilmiyorum kusura bakma. Yani 6400-6600 gibi değerler sadece RAM değil CPU ve anakarta da bağlı doğru anladıysam eğer. Gerçi anakartın da önemli olduğunu söylemiştiniz zaten. Overclocka el verişli olup olmamasına dair.
Anakart 1 DPC olursa 1 DIMM Per Channel board yani, en iyi OC performansı orada alıyorsun. Boş yere 2 DIMM slotu olmayacak, IMC 2 kanal ile ve her kanalda sadece 1 RAM ile meşgul olacak. Boşa 2 slot parazit yapmayacak yani. En uygun topoloji bu şekilde. Tachyon, Apex, B850 AYW gibi kartlardan bahsediyorum yani. Ya da budget düşünürsen B850-Force, B850M-K gibi kartlar. Ama tek başına 1 DPC olması işe yaramaz, Layer sayısı önemli, Nitro Path teknolojisi önemli. Apex 8 Layer ve Nitro Path varken, Tachy 10 Layer mesela. İkisi de 8800 MT/s 2200 FCLK açmaya aday Ryzen 9000'de. Çok düşük ambient temp gerektiriyor ama. Belki -10 -5 dereceler. Normal oda sıcaklığında açan IMC henüz yok.
IMC unicorn olmasının yanı sıra anakart topoloji çok önemli. Bellek zaten H16A A-Die özellikle tercih ediliyor, seçmece kitler kullanılıyor. Genelde C26 kit 1.4v sürümü yaygın şu anda, EOL oldu. End of life, piyasadan silindi yani, üretimi artık yok. 1.45v sürümleri üretiliyordu, RAM krizi nedeniyle artık onlara da erişim yok. Kala kala H16M kaldık, onlar da DDR5 ilk zamanlarından kalma. FGR mod ile kıymete binecek, 90/55 ns yapabildim mesela. Stabilliği koruyamıyor, orası ayrı. Düzeltirler onu.
@TechMad @Picky tRFC1 direkt olarak register olmuyor, bellek kontrolcü okumuyor yani yeni AGESA'da. tRFC2 ve SB değerlerini okuyor, benim H16M'de 50 ns SB ve 85 ns tRFC2 boot etmedi. Sadece 90/55 ns stabil, altı error.
H16M 7200 MT/s üzeri yapamaz, H16A ve H24M 9000+ sorunsuz yapıyor. Tüm mevzu bundan ibaret. FGR modda 1.2.8.0 AGESA'da en çok 1:1 mod olarak düşünürsen H16M fayda görür, tRFC düşük yapabiliyor. Sonrasında yine H16A geliyor, H24M çok düşürtemiyor SB ve tRFC2'yi. En kötüsü de aralarında o. Ama frekans olarak H24M ve H16A önde. H24M zaten revize M-Die oluyor. H16A'dan sonra çıktı.