AM5 ve Ryzen sistemde RAM İçin EXPO değil de XMP görünüyor

eczacı

Uzman
Merhaba. Sizlere 2 adet sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim.

SORU-1
  • Yenilerde sistem topladım
  • Anakart MSI Pro B650M-B 6800MHz
  • İşlemci Ryzen 5 7500F
  • RAM'lerim Patriot Viper Venom CL32 6400 MHz 2x16

BIOS güncellemesi A80 en son sürüm olmasına rağmen BIOS'a girdiğimde RAM OC yapmak istediğimde a-XMP seçeneği var. Buradan da 3 tane profil çıkıyor 1-2-3 olarak ve sırasıyla 6400-6200-6000 MHz olarak OC yapabiliyor. Fakat bunlardan birini bile seçsem ekrana görüntü 5 dakika sonra geliyor ama bilgisayar açılıyor. Ekstradan işlemcinin özelliklerinde çift slotlu RAM sistemlerde maximum 5200 MHz'ye kadar desteklediğini söylüyor. Fakat aynı işlemci kullanıp 6400 MHz'de kullananlar var mış.

Soru-2
İşlemcimde ısınma problemim olduğunu düşünüyorum. Bilgisayar boşta iken 40-50 derecelerde geziyor. CS2 Ultra ayarlarda oynadıgımda 60-65 arasında geziyor. Fakat OCCT testine soktuğumda bir anda 88-90'lara ulaşıyor bu da beni korkutuyor. Soğutucu olarak Gamepower skadi 240mm sıvı soğutucu var.

Efenim yardımcı olup beni aydınlatabilirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Belleklerinizde EXPO profili yoksa, XMP profili varsa XMP gözükecektir. XMP devreye alınca oluşan uzun açılış süresini kısaltmak için rehberimiz var:

Ben düşünmüyorum. Normal bence.

O zaman bilgisayar başına geçtiğimde dediğiniz ayarlara bir bakayım olumlu veya olumsuz dönüş yaparım. Teşekkür ederim. Birde şunu da ekleyeyim işlemcimin sistemden çektiği güç oc olduğunda 110 w lara kadar çıkıyor normalde 65 w max olması gereken değil mi ??

Abi açılış hızı memory restore kısmını enable yaptıktan sonra düzeldi. Ama afterburner ile oyun içersindeki ram frekans değerlerine baktığımda xmp 1 (6400 mhz) yapmama rağmen maximum 10502 görüyorum bu da 5200 de çalıştığı anlamına geliyor sanırım. Bunun için ne yapabiliriz ?

Dosya Ekleri

• IMG_5848.webp
    366,1 KB · Görüntüleme: 81
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…