Makaleler
17
Yer
Rockport City
Cihaz
Amazfit Verge Lite
Çoğunuz Amazfit'in muhtemelen adını bile bilmiyor. Aslında Amazfit, küresel çapta popüler olan akıllı saat üreticilerinden biri.

Ancak bugün ürettiği kusursuz ürünleri üretebilmek için bedeller ödedi.

Verge serisi de bu bedellerden sadece birisi.

Verge serisi neden "Facia" oldu?​

Aslında bunu Verge Lite kullanmış birisi olarak çok iyi bilirim.

Öncelikle, akıllı saatlerin pim girişleri genelde paslanmaz çelik veya alüminyum olur.

Ancak Verge serisi tamamen sadeliğe ve farklı bir tarza yanaştılar ve dış kasayı TAMAMEN ABS plastikten yaptılar.

Pim delikleri de dahil.

Kullanıcıların Yaşadıkları Güncelleme Uyumsuzlukları​

Ben de dahil birçok Verge Lite kullanıcısı, aldığı güncellemeler sebebiyle GPS'i kullanamadı. Gelen güncellemeler ile saat kendi donanımını artık tanımamaya başlıyordu. Bazı güncellemeler GPS sistemini, bazı güncellemeler ise nabız sensörünü etkisiz hale getiriyordu.

Ayrıca cihazın ekranı donanımsal olarak 60 Hz destekliyor iken, özellikle saat ilk çıktığında 60 Hz deneyimi sunuyordu, daha verilen ilk güncelleme ile saatin performansı 30 Hz'e düşürüldü. Oysa saat 60 Hz'de mis gibi çalışıyordu.

Sistem Çökmeleri, Kararsızlıklar​

Amazfit'in Verge modeli, daha karmaşık, Android 4.4.4 tabanlı bir işletim sistemine sahipti. Ve güncelleme açısından İNANILMAZ çeşitliydi. Amazfit Verge, çoğu telefondan daha fazla Custom ROM desteğine sahipti. Ancak bunun kötü bir getirisi vardı.

Herkes saatine Custom ROM kurmaya başlamıştı, çünkü bu Verge modelinin çıktığı zamanlar, Amazfit'in piyasaya 2017 yıllarında yeni yeni giriş yaptığı zamanlardı. Akıllı saat çeşitliliği de fazla olmadığı için insanlara akıllı saate Custom ROM kurmak aşırı cazip geliyordu. O zamanlar böyle ROM olaylarını ilk kez böyle üst segment bir akıllı saat markasında gördük çünkü.

Stock ROM kullanma oranı bayağı azalınca, Amazfit Verge modeline güncelleme verilmemeye başlandı. Verge Lite modeline 7 yıl boyunca güncelleme verilirken, Verge modeline 2. yılın sonlarına doğru artık sistem güncellemeleri vermemeye başladılar. Tek tük hiçbir işe yaramayan "sözde" güncellemeler ile işleri yürütme niyetindeydiler.

Resmi Uygulama Mağazası Sorunu​

Amazfit Verge üzerinden Subway Surfers, Dr. Driving gibi oyunlar APK yoluyla indirilebiliyordu, çünkü bu cihaz hâlihazırda Android 4.4.4 çalıştıran bir telefondan farksızdı.

Saate dışarıdan uygulama kurabilmek için PC yardımı ile ADB üzerinden uygulama yüklemek gerekiyordu. Bu da standart kullanıcıyı aşırı zorladı. Saatlerine uygulama kuramadılar.

Daha da uygulama mağazası eklemeye niyetleri de yoktu, sonradan ZeppOS'e geçtiler. Ve artık Amazfit modelleri uygulama mağazasına sahip olmaya başladı. :)

Isınma Sorunları​

Özellikle Verge Lite modellerinde yaşanan, kendim de yaşadığım son derece tehlikeli olduğunu düşündüğüm bir sorun.

Saat koldayken durduk yere aşırı bir şekilde 50-60 derecelere kadar ısınmaya başlıyor, ekran kapanıyor ve öylece sıcaklığını koruyarak birkaç saat bekliyor. Daha sonra saat açılıyor ve hiçbir şey olmamış gibi çalışıyor.

Amazfit bunu düzeltmek için defalarca yazılım güncellemesi yayınladı, ancak hiçbir güncelleme bu sorunu çözemedi. Bazı YouTube içerik üreticileri saatin parçalarını sıfırdan tekrar monte ederek bu sorunu çözdüklerini iddia ettiler, bu da saatlerin yangına sebep olabilecek ciddi bir donanımsal soruna sahip olduğunun kanıtı oldu.

İşte, Amazfit bu tür hataları yaşayarak tecrübelendi. Şu an profesyonel düzeyde, Amerikan Askeri Standartlarına göre son derece dayanıklı ürünler üretiyor.

Çoğunuz Amazfit'in muhtemelen adını bile bilmiyor. Aslında Amazfit, küresel çapta popüler olan akıllı saat üreticilerinden biri.

Ancak bugün ürettiği kusursuz ürünleri üretebilmek için bedeller ödedi.

Verge serisi de bu bedellerden sadece birisi.

verge serisi neden "facia" oldu?​

Aslında bunu verge Lite kullanmış birisi olarak çok iyi bilirim.

Öncelikle, akıllı saatlerin pim girişleri genelde paslanmaz çelik veya alüminyum olur.

Ancak verge serisi tamamen sadeliğe ve farklı bir tarza yanaştılar ve dış kasayı tamamen abs plastikten yaptılar.

Pim delikleri de dahil.

kullanıcıların yaşadıkları güncelleme uyumsuzlukları​

Ben de dahil birçok verge Lite kullanıcısı, aldığı güncellemeler sebebiyle GPS'i kullanamadı. Gelen güncellemeler ile saat kendi donanımını artık tanımamaya başlıyordu. Bazı güncellemeler GPS sistemini, bazı güncellemeler ise nabız sensörünü etkisiz hale getiriyordu.

Ayrıca cihazın ekranı donanımsal olarak 60 Hz destekliyor iken, özellikle saat ilk çıktığında 60 Hz deneyimi sunuyordu, daha verilen ilk güncelleme ile saatin performansı 30 Hz'e düşürüldü. Oysa saat 60 Hz'de mis gibi çalışıyordu.

sistem çökmeleri, kararsızlıklar​

Amazfit'in verge modeli, daha karmaşık, Android 4.4.4 tabanlı bir işletim sistemine sahipti. Ve güncelleme açısından inanılmaz çeşitliydi. Amazfit verge, çoğu telefondan daha fazla Custom ROM desteğine sahipti. Ancak bunun kötü bir getirisi vardı.

Herkes saatine Custom ROM kurmaya başlamıştı, çünkü bu verge modelinin çıktığı zamanlar, Amazfit'in piyasaya 2017 yıllarında yeni yeni giriş yaptığı zamanlardı. Akıllı saat çeşitliliği de fazla olmadığı için insanlara akıllı saate Custom ROM kurmak aşırı cazip geliyordu. O zamanlar böyle ROM olaylarını ilk kez böyle üst segment bir akıllı saat markasında gördük çünkü.

Stock ROM kullanma oranı bayağı azalınca, Amazfit verge modeline güncelleme verilmemeye başlandı. Verge Lite modeline 7 yıl boyunca güncelleme verilirken, verge modeline 2. yılın sonlarına doğru artık sistem güncellemeleri vermemeye başladılar. Tek tük hiçbir işe yaramayan "sözde" güncellemeler ile işleri yürütme niyetindeydiler.

resmi uygulama mağazası sorunu​

Amazfit verge üzerinden Subway Surfers, dr. Driving gibi oyunlar APK yoluyla indirilebiliyordu, çünkü bu cihaz hâlihazırda Android 4.4.4 çalıştıran bir telefondan farksızdı.

Saate dışarıdan uygulama kurabilmek için PC yardımı ile ADB üzerinden uygulama yüklemek gerekiyordu. Bu da standart kullanıcıyı aşırı zorladı. Saatlerine uygulama kuramadılar.

Daha da uygulama mağazası eklemeye niyetleri de yoktu, sonradan ZeppOS'e geçtiler. Ve artık Amazfit modelleri uygulama mağazasına sahip olmaya başladı. :)

ısınma sorunları​

Özellikle verge Lite modellerinde yaşanan, kendim de yaşadığım son derece tehlikeli olduğunu düşündüğüm bir sorun.

Saat koldayken durduk yere aşırı bir şekilde 50-60 derecelere kadar ısınmaya başlıyor, ekran kapanıyor ve öylece sıcaklığını koruyarak birkaç saat bekliyor. Daha sonra saat açılıyor ve hiçbir şey olmamış gibi çalışıyor.

Amazfit bunu düzeltmek için defalarca yazılım güncellemesi yayınladı, ancak hiçbir güncelleme bu sorunu çözemedi. Bazı YouTube içerik üreticileri saatin parçalarını sıfırdan tekrar monte ederek bu sorunu çözdüklerini iddia ettiler, bu da saatlerin yangına sebep olabilecek ciddi bir donanımsal soruna sahip olduğunun kanıtı oldu.

İşte, Amazfit bu tür hataları yaşayarak tecrübelendi. Şu an profesyonel düzeyde, Amerikan askeri standartlarına göre son derece dayanıklı ürünler üretiyor.

Dolapta beyazı duruyor, kayışı artık Fanta sarısı kendi kendine sarardı ama sağlam çalışıyor.

Evet beyaz renkli silikon kordonları sararıyor, bende koyu gri modeli var sırf sararır diye beyaz almamıştım :D

O dönem otelde çalışırken gömlekle sırıtmasın diye almıştım aslında çok güzel saat şarjı da güzel gidiyor uygulama sorunu ve arayüz özelleştirmesi tek çeşit olmasa hala kullanırdım Watch GT yerine.

O dönem otelde çalışırken gömlekle sırıtmasın diye almıştım aslında çok güzel saat şarjı da güzel gidiyor uygulama sorunu ve arayüz özelleştirmesi tek çeşit olmasa hala kullanırdım Watch GT yerine.
Uygulama yükleniyor ama PC bağlantısı falan gerektiği için uğraştırıyor.

Lite modelinin depolama alanı zaten 64 MB olduğu için uygulama yüklenmiyor da düz Verge modelinin depolaması 4 GB :D