Evet NVIDIA %92 market payına sahip AMD %7 sonuç? Bu argümanları neden haksız hale getirsin? Şu an 9070XT ile 5070 Ti bütün teknoloji kanallarında oyun performansı bakımından eş gözüküyor. Driver sorunu falan filan da yok. Olayı genele vurup taaa 3-4 nesil öncesine kadar skalayı genişletip eleştirmek mantıksız. O zaman işlemci konusunda da AMD'nin FX işlemcilerini de hesaba katalım ve AMD işlemciler çöp gibi, yanıyor diye yorum yapalım. Böyle mantık olmaz.

Videodaki yorumun aynısını benimseyip söylemeniz zaten kendi görüşlerinizin olmadığına ve Recep Baltaş başta olmak üzere teknoloji kanallarının görüşlerini benimsediğinizi gösteriyor. AMD öneren sosyal medya üyesi olarak sorun yaşayan onlarca arkadaşa öneride bulundum, hatta bunun en ünlü versiyonu olan Recep Baltaş'ın yaptığı forumdan bir arkadaş ile videosu vardı. Arkadaş AMD kart ile sorunlar yaşıyordu ve servise yolladığı halde servis sorun olmadığını falan söylemişti yanlış hatırlamıyorsam. Recep Baltaş'ta aynı sistemi alıp NVIDIA ekran kartı takmış bakın sorunlar düzeldi demek ki sorun kartta diyerek muhteşem bilimsel bir analiz ile sorunu tespit etmişti.

Tabii hayatında temel bir bilimsel analiz eğitimi alan insanın sorun tespitinin böyle yapılamayacağını, sıkıntıyı gidermenin sorunun kaynağını tespit etmek olmadığı anlamına geldiğini bilir. AMD kart ile sorun yaşanıyorsa ve NVIDIA kart takıldığında düzeliyorsa bu AMD kartın sorunlu olduğu anlamına gelmez, belki o sistemin anakartı AMD ekran kartına sıkıntı çıkartıyor? Belki PSU kaynaklı? Sorunun kartta olduğunun tespiti için o "sorunlu" ekran kartının alınıp sıkıntı yaşamayan bir AMD ekran kartı kullanan sisteme takılıp test edilmesi gerekiyordu. Recep Baltaş hocama da bahsi geçen videoyu çekmeden önce bu tavsiye ve talebimi ilettim çünkü sonucu cidden merak ediyordum ama bunu yapmamayı tercih etti. Video paylaşımından itibaren defalarca bu olaydan bahsettiğim halde herhangi bir dönüşte alamadım.

Kart konusuna gelirsek ise sorun yaşayan arkadaşlara gerekli önerilerde bulunuyoruz ama eğer sen AMD kartı sistemine taktın, sürücüleri sildin yeniden yükledin ve hala sorunlar devam ediyorsa demek ki senin sisteminin parçaları AMD ekran kartı ile uyumlu çalışamıyor bu noktada yapılacak bir şey yok. Önceki paragrafımda bahsettiğim gibi AMD kartlar her sistem ile sıkıntısız çalışamıyor maalesef dolayısıyla yükseltme için ekran kartı alan bir kullanıcı sorun yaşıyorsa çözümü o kartı iade edip NVIDIA kart alması oluyor maalesef ama hazır sistem olarak AMD kartlı sistem tercih eden arkadaşlara bakarsanız bu sorunun gözle görülür derecede az olduğunu görürsünüz sebebi ise basit. Kurulan sistem test ediliyor ve AMD kartın sorunları oluşmadığında ise toplu satışa sürülüyor.

Edit: Ben 3060 Ti kullanıyordum çok sorun yaşadım o zaman Technopat'ta başlık açtım bütün bu NVIDIA sever arkadaşlar yoksaydı, kimse sorunumu çözemedi. Hani Recep hocamın AMD önerenler için dediği olayı %92'lik kesim yaptı yani. Devamında ise AMD 7800XT'ye geçtim ve 0 sorun olarak hayatıma devam ettim. Üstelik 4070'i 24K'ya nakit alacak iken 7800XT'yi 9 taksit ile 18.500'e yani bedavaya aldım.
Ne kadar dediklerinizin önemli bir kısmı doğru olsa da ben profesyonel yazılımlar da kullandığım için sanırım asla AMD almayacağım. Topaz yazılımları kullanıyorum ve NVENC ile video kayıt alıyorum maalesef, bu yüzden NVIDIA'ya mecburum. Çünkü AMD kartlar Linux'ta epey avantajlı, en basitinden NVIDIA ile Waydroid kullanamıyorsunuz. Waydroid'i çok deneyimlemek istiyorum bazen fakat sırf Waydroid için AMD ekran kartına geçmek de istemiyorum.

Ne olursa olsun her zaman rekabet ortamı olmalı. Rekabet olmazsa gelişim tamamen duruyor maalesef.

Geçmişteki WattMan hatalarından ve driver sorunlarından ders çıkaran ve giderek iyileşen bir marka böyle giderse ve hatalarını giderek azaltırsa NVIDIA'nın bile önüne geçebileceğini düşünüyorum.

Ne kadar dediklerinizin önemli bir kısmı doğru olsa da ben profesyonel yazılımlar da kullandığım için sanırım asla AMD almayacağım. Topaz yazılımları kullanıyorum ve NVENC ile video kayıt alıyorum maalesef, bu yüzden NVIDIA'ya mecburum. Çünkü AMD kartlar Linux'ta epey avantajlı, en basitinden NVIDIA ile Waydroid kullanamıyorsunuz. Waydroid'i çok deneyimlemek istiyorum bazen fakat sırf Waydroid için AMD ekran kartına geçmek de istemiyorum.

Ne olursa olsun her zaman rekabet ortamı olmalı. Rekabet olmazsa gelişim tamamen duruyor maalesef.

Evet zaten AMD'yi sadece oyunculuk ve diğer işleri hobi olarak basit seviyede yapanlar için öneriyoruz hocam. Kimse ben iş yapacağım onu yapacağım bunu yapacağım diyen adama AMD al demiyor. Hatta çoğu AMD öneren arkadaş "eğer sadece oyun oynayacaksanız bunu alın" diye yorum yapıyor. AMD'nin en azından şu an hedef kitlesi oyuncular ve oyun. Diğer kimse için AMD ideal değil.

Geçmişteki WattMan hatalarından ve driver sorunlarından ders çıkaran ve giderek iyileşen bir marka böyle giderse ve hatalarını giderek azaltırsa NVIDIA'nın bile önüne geçebileceğini düşünüyorum.
Şu son sorunları da çözmeleri lazım, inşallah çözerler. NVIDIA'nın da Linux sürücülerindeki DX12 ile düşük performans sorununu çözmesi lazım.

Ben ekstra olarak Topaz yazılımlarını da kullandığım için NVIDIA inanılmaz avantaj sağlıyor. Ek olarak NVIDIA'nın NVENC motoru video kalitesi konusunda tamamen rakipsiz. Yani yayın yapacak bir kullanıcıya NVIDIA öneriyorum ben. Ben YouTube'da video da çekiyorum ve NVIDIA çok fayda sağlıyor bu konuda.
-İşte orada tahmin ettiğim cevabın gelme ihtimaline karşı yazdığım not devreye giriyor. Profesyonel iş anlamında NVIDIA at koşturuyor. Zaten AMD'nin bu yazılımdaki eksikliğinin en büyük gol yediği yerde o ama finansal olarak bakınca yaklaşımlarını anlamak zor değil.

-Fakat burada değinmediğimiz bir nüans daha var: NVIDIA gerek marka sadakati (teknik terim anlamında) gerek yapay zeka odaklı endüstriyel üretimdeki yerini yazılımla sağlayabileceğini düşünüyor ama AMD bilakis yapay zeka dediğin de nihayetinde donanıma dayalı eğer donanım olmazsa patates olur diyerek, kãr amacını da görece frenleyip (uzun vadeli düşünüp) ROCm gibi açık kaynak kodlama üstüne yoğunlaşıyor.
-Tabi burada Linus Torvalds'ın

Meşhur haklı siteminde belirttiği gibi bu marka sadakati sadece müşterilerde değil AutoCAD, Adobe Blender vs. gibi programlarda optimizasyon olarak da devam edince AMD'nin (geçmişteki kötü şöhreti de düşünülünce) uzun vadede maçı çevirme ve rekabet yaratmaya çalışması daha anlamlı oluyor. Kaldı ki AMD CEO'su da profesyonel anlamdaki işlerde önde olduklarını bir önceki söylemimle birlikte ifade ederek kabul ediyorlar.

Aynen bıraksınlar, sonra Intel'in rezil Arc serisi kendi yerinde sayıklarken NVIDIA tekel olsun, hiçbir gelişme görmeyelim.
NVIDIA zaten tekel değil mi?

NVIDIA'nın tekel olmasının hiçbir gelişmeye katkı sağlamadığı konusuna katılmıyorum. AMD'nin şu ana kadar öncülük ettiği ve NVIDIA'dan çok daha iyi diyebileceğiniz bir teknolojisi var mı? Bence yok. AMD kartların önerilmesinin ana sebebi düşük fiyata yüksek kas gücü sunması değil mi?

AMD kötülemek için falan yazmıyorum bunu. Şunda şu iyi, bunda bu iyi yazmak daha mantıklı. İşe sadece AMD odaklı bakıyorsunuz.

F/P açısından iyi olduğunu düşünüyorum AMD kartların. Adamlar hem en kral oyun işlemcilerini yapıyor hem de sektör devi Nvidia ile rekabet ediyor ekran kartı konusunda ve fiyat olarak çok daha ulaşılabilir. Kişisel olarak bir yazılım problemi de yaşamadım. Yaşanan problemler de saf AMD yazılımından değil genellikle ya Windows ya da başka problemler ile tetikleniyor. Nvidia'nın artısı bu kadar nazlı bir yazılıma sahip olmaması.

Tabi burada Linus Torvalds'ın

Meşhur haklı siteminde belirttiği gibi bu marka sadakati sadece müşterilerde değil AutoCAD, Adobe Blender vs. gibi programlarda optimizasyon olarak da devam edince AMD'nin (geçmişteki kötü şöhreti de düşünülünce) uzun vadede maçı çevirme ve rekabet yaratmaya çalışması daha anlamlı oluyor.

NVIDIA gerçekten Linux tarafına uzun yıllar adam akıllı destek vermiyordu. Mesela Wayland desteği uzun zaman sonra geldi. Daha sonra Wayland'de titreme sorunu da geçen yıl çözüldü. Son çıkan AI patlaması dolaylı olarak da olsa NVIDIA Linux sürücülerine inanılmaz yaradı bu arada. DX12 oyunlarda düşük performans sorunu da çözüldü mü gerçekten tadından yenmez.

Ancak NVIDIA'nın tek oyuncu kalmaması lazım.
NVIDIA zaten tekel değil mi?

NVIDIA'nın tekel olmasının hiçbir gelişmeye katkı sağlamadığı konusuna katılmıyorum. AMD'nin şu ana kadar öncülük ettiği ve NVIDIA'dan çok daha iyi diyebileceğiniz bir teknolojisi var mı? Bence yok. AMD kartların önerilmesinin ana sebebi düşük fiyata yüksek kas gücü sunması değil mi?

AMD kötülemek için falan yazmıyorum bunu. Şunda şu iyi, bunda bu iyi yazmak daha mantıklı. İşe sadece AMD odaklı bakıyorsunuz.
Maalesef özellikle de profesyonel kullanımda NVIDIA tamamen tekel durumda :(

Maalesef özellikle de profesyonel kullanımda NVIDIA tamamen tekel durumda :(
Tekel olması da iyi değil tabii ki. AMD'nin şu anki durumuna göre çok daha iyi duruma gelmesi son kullanıcıya yarar ama demek ki gelemiyor. Forumlardaki insanların büyük çoğunluğu her yeni seride bütün sorunlar çözüldü diyor ama ne yazık ki durum öyle olmuyor.

Bir de ben yazayım.

Harici olarak masaüstü bilgisayarlarda kullandığım belki çok daha fazla kart var ancak hayatımın hatırladığım zamanlarında kayda değer bir süre kullandıklarımı "Memnuniyet sıralamama göre" şöyle listeleyeyim:

RX 7900 XTX Sapphire Nitro+
Galax HOF GTX 970
GTX 1080 Ti Aorus Xtreme
RTX 3060 ROG Strix 12G
RTX 3080 MSI Gaming X Trio 10G
GTX 1060 MSI Gaming X 6G
RTX 4070 Ti Super Galax EX Gamer
GTX 1060 IGame VulcanU 3GB
GTX 1050 Ti Gigabyte OC
GTX 1650 MSI Gaming X
RX 480 Sapphire Nitro
RX 5700 XT ROG Strix
R9 290 Asus DirectCU II
R9 390 Asus Strix

Şimdi bu listede dikkat çekici bir noktamız var. Son 4 kart da AMD, lider kart da AMD. Peki benim bu "şahsi" tablom bana ne anlatıyor?

İlk olarak ömrü hayatım boyunca bir daha ASUS'tan AMD kart almamam gerektiğini anlatıyor bana. Listedeki 4 ASUS kartın 3'ü AMD ve bunların ikisi çok kısa sürede hurdaya çıktı. 5700 XT ROG ise ayrı bir seviye, kartın soğutmasının düzgün çalışması için ASUS'tan vida sipariş ediyorduk. Kartlar ASUS kaynaklı sorunlu olmasa bile AMD'nin sürücüleri ve kartları o kadar sorunluydu ki 5700 XT kullanırken Minecraft'ın 5 FPS'ye kilitlendiği zamanlarda sürücüyü kaldırıp tekrar kurduğum zamanları hatırlıyorum. Kartı çöpe atasım geliyordu. Yine eski nesil R9 serisi kartların ısınma ve güç tüketimi problemlerinden zaten hiç bahsetmiyorum. Zamanında R9 390 için "GTX 970 yerine aldığım bir pişmanlık." olarak söz etmişliğim bile var.

Peki listenin zirvesi neden AMD?

Doğru marka, doğru model tercihi yüzünden. Sapphire'in 7000 Nitro+ serisindeki termal ve güç tasarımı o kadar iyi ki kart inanılmaz derecede sorunsuz. Son zamanlarda AMD sürücülerinin fazlasıyla iyileştirilmesi ve FSR'ın görüntü kalitesinde DLSS'i açık ara sollaması sebebiyle benim liderim 7900 XT oldu. Bu arada 7900 XT'ye de 4070 Ti Super'den geçmiş birisi olarak yazıyorum bunları. 4070 Ti Super'i de satma sebebim Nvidia'nın sürücülerde çuvalladığı ve bana illallah ettirdiği dönemlere dayanıyor.

Bir basit sebebim daha var, kendimce "şahsi" olarak Nvidia'yı boykot etmem. Her tekel şirketin yaptığı gibi piyasayı domine ettikleri için odakları biz son kullanıcı olmaktan çıktı ve umurlarında değiliz. Ha AMD GPU pazarında tekel olsa aynısını AMD de yapacak ancak şu anda son tüketiciyi en çok umursayan şirket yine AMD. garibanın yanında oldukları için ayrı bir sempati beslemiş durumdayım. Bu tutumum kesinlikle insanlara verdiğim tavsiyeleri etkilemese de kendi tercih ettiğim ürünler konusunda beni kendi çapımda bir "fanboy" haline dönüştürdü ve bir süre de böyle devam edecek gibi duruyor.

Ben Nvidia'nın 10 ve 30 serisindeki hallerini inanılmaz özlüyorum. 1080 Ti, 1060, 3080 gibi kartları kullandığım zamanlardaki huzur ve güveni mevcut Nvidia kartlarda bulamıyorum. Bütün bunların üstüne 4070 Ti Super gibi bir karttan 7900 XT'ye geçince kafamdaki ve bilgisayarımdaki dertlerin çoğundan kurtulmuş olmam sebebiyle 7900XT'yi zirveye yapıştırdım.

7900XT'de hiç mi sorun yaşamadım? Elbette yaşadım ancak 4070 Ti Super kullanırken çektiğim çileyi bir tek ben biliyorum. Belki de yanlış zamanda nefret ettim bu karttan ancak bir kere kafama kazındı ve onu oradan sökemiyorum.

Sonuç olarak şu anki Radeon ile geçmişteki Radeon arasında o kadar fark var ki zamanında "Bir daha Radeon almayacağım." sözünü bana yutturan ve pişman eden bir AMD var. Bükemediğimiz eli öperiz, Lisa Su'ya selamlar.

Son düzenleyen: Moderatör: