Max Caulfield
Üstün
Ne kadar dediklerinizin önemli bir kısmı doğru olsa da ben profesyonel yazılımlar da kullandığım için sanırım asla AMD almayacağım. Topaz yazılımları kullanıyorum ve NVENC ile video kayıt alıyorum maalesef, bu yüzden NVIDIA'ya mecburum. Çünkü AMD kartlar Linux'ta epey avantajlı, en basitinden NVIDIA ile Waydroid kullanamıyorsunuz. Waydroid'i çok deneyimlemek istiyorum bazen fakat sırf Waydroid için AMD ekran kartına geçmek de istemiyorum.Evet NVIDIA %92 market payına sahip AMD %7 sonuç? Bu argümanları neden haksız hale getirsin? Şu an 9070XT ile 5070 Ti bütün teknoloji kanallarında oyun performansı bakımından eş gözüküyor. Driver sorunu falan filan da yok. Olayı genele vurup taaa 3-4 nesil öncesine kadar skalayı genişletip eleştirmek mantıksız. O zaman işlemci konusunda da AMD'nin FX işlemcilerini de hesaba katalım ve AMD işlemciler çöp gibi, yanıyor diye yorum yapalım. Böyle mantık olmaz.
Videodaki yorumun aynısını benimseyip söylemeniz zaten kendi görüşlerinizin olmadığına ve Recep Baltaş başta olmak üzere teknoloji kanallarının görüşlerini benimsediğinizi gösteriyor. AMD öneren sosyal medya üyesi olarak sorun yaşayan onlarca arkadaşa öneride bulundum, hatta bunun en ünlü versiyonu olan Recep Baltaş'ın yaptığı forumdan bir arkadaş ile videosu vardı. Arkadaş AMD kart ile sorunlar yaşıyordu ve servise yolladığı halde servis sorun olmadığını falan söylemişti yanlış hatırlamıyorsam. Recep Baltaş'ta aynı sistemi alıp NVIDIA ekran kartı takmış bakın sorunlar düzeldi demek ki sorun kartta diyerek muhteşem bilimsel bir analiz ile sorunu tespit etmişti.
Tabii hayatında temel bir bilimsel analiz eğitimi alan insanın sorun tespitinin böyle yapılamayacağını, sıkıntıyı gidermenin sorunun kaynağını tespit etmek olmadığı anlamına geldiğini bilir. AMD kart ile sorun yaşanıyorsa ve NVIDIA kart takıldığında düzeliyorsa bu AMD kartın sorunlu olduğu anlamına gelmez, belki o sistemin anakartı AMD ekran kartına sıkıntı çıkartıyor? Belki PSU kaynaklı? Sorunun kartta olduğunun tespiti için o "sorunlu" ekran kartının alınıp sıkıntı yaşamayan bir AMD ekran kartı kullanan sisteme takılıp test edilmesi gerekiyordu. Recep Baltaş hocama da bahsi geçen videoyu çekmeden önce bu tavsiye ve talebimi ilettim çünkü sonucu cidden merak ediyordum ama bunu yapmamayı tercih etti. Video paylaşımından itibaren defalarca bu olaydan bahsettiğim halde herhangi bir dönüşte alamadım.
Kart konusuna gelirsek ise sorun yaşayan arkadaşlara gerekli önerilerde bulunuyoruz ama eğer sen AMD kartı sistemine taktın, sürücüleri sildin yeniden yükledin ve hala sorunlar devam ediyorsa demek ki senin sisteminin parçaları AMD ekran kartı ile uyumlu çalışamıyor bu noktada yapılacak bir şey yok. Önceki paragrafımda bahsettiğim gibi AMD kartlar her sistem ile sıkıntısız çalışamıyor maalesef dolayısıyla yükseltme için ekran kartı alan bir kullanıcı sorun yaşıyorsa çözümü o kartı iade edip NVIDIA kart alması oluyor maalesef ama hazır sistem olarak AMD kartlı sistem tercih eden arkadaşlara bakarsanız bu sorunun gözle görülür derecede az olduğunu görürsünüz sebebi ise basit. Kurulan sistem test ediliyor ve AMD kartın sorunları oluşmadığında ise toplu satışa sürülüyor.
Edit: Ben 3060 Ti kullanıyordum çok sorun yaşadım o zaman Technopat'ta başlık açtım bütün bu NVIDIA sever arkadaşlar yoksaydı, kimse sorunumu çözemedi. Hani Recep hocamın AMD önerenler için dediği olayı %92'lik kesim yaptı yani. Devamında ise AMD 7800XT'ye geçtim ve 0 sorun olarak hayatıma devam ettim. Üstelik 4070'i 24K'ya nakit alacak iken 7800XT'yi 9 taksit ile 18.500'e yani bedavaya aldım.
Ne olursa olsun her zaman rekabet ortamı olmalı. Rekabet olmazsa gelişim tamamen duruyor maalesef.