Tek sebep o değil. Nihai tüketici kullanımına ve oyun konsollarına sağladığı ciddi entegrasyonlar (DX11, APU...) da var. Ama sadece nihai ürün olarak ekran kartı bazında bakarsan o zaman dediğiniz doğru.NVIDIA zaten tekel değil mi?
NVIDIA'nın tekel olmasının hiçbir gelişmeye katkı sağlamadığı konusuna katılmıyorum. AMD'nin şu ana kadar öncülük ettiği ve NVIDIA'dan çok daha iyi diyebileceğiniz bir teknolojisi var mı? Bence yok. AMD kartların önerilmesinin ana sebebi düşük fiyata yüksek kas gücü sunması değil mi?
AMD kötülemek için falan yazmıyorum bunu. Şunda şu iyi, bunda bu iyi yazmak daha mantıklı. İşe sadece AMD odaklı bakıyorsunuz.
Detaylar
Kim cevapladı?Yapay zekada NVIDIA CUDA çekirdeklerinin sayısı çok daha fazla olduğu için çooook önde ama günlük kullanım ve oyun için fiyat farkınada bakarsak AMD her türlü iyidir şu ana kadar RX 6600, RTX 4070 kullandim şu anda da 9070XT kullanıyorum memnunum.
Ha tabii bir de NVIDIA'nın yazılım ve uyumluluk konusunda daha iyi olduğunuda düşünmek lazım ama yine de bir oyuncu için fiyat farkına bakarak AMD her türlü yeterli olur diye düşünüyorum.
Yapay zekada NVIDIA CUDA çekirdeklerinin sayısı çok daha fazla olduğu için çooook önde ama günlük kullanım ve oyun için fiyat farkınada bakarsak AMD her türlü iyidir şu ana kadar RX 6600, RTX 4070 kullandim şu anda da 9070XT kullanıyorum memnunum.
Ha tabii bir de NVIDIA'nın yazılım ve uyumluluk konusunda daha iyi olduğunuda düşünmek lazım ama yine de bir oyuncu için fiyat farkına bakarak AMD her türlü yeterli olur diye düşünüyorum.
Myers
Yetkin
Hocam AMD nin FSR olayını hala 2.0 da falan olduğu dönemlerde zanneden Nvidia fanboy kaynıyor ortalık. Adam geçen gün ''görüntüyü çamurlaştıran'' olarak bahsediyordu bu forumda FSR 4 den. 9000 serisinin Nvidia gibi yapay zeka kullandığından bile bihaber. Hayır insan hiç karşılaştırma videosu da mı izlemez nedir bu kör Nvidia saplantısı gerçekten bazen anlamakta zorlanıyorum.Bir de ben yazayım.
Harici olarak masaüstü bilgisayarlarda kullandığım belki çok daha fazla kart var ancak hayatımın hatırladığım zamanlarında kayda değer bir süre kullandıklarımı "Memnuniyet sıralamama göre" şöyle listeleyeyim:
RX 7900 XTX Sapphire Nitro+
Galax HOF GTX 970
GTX 1080 Ti Aorus Xtreme
RTX 3060 ROG Strix 12G
RTX 3080 MSI Gaming X Trio 10G
GTX 1060 MSI Gaming X 6G
RTX 4070 Ti Super Galax EX Gamer
GTX 1060 IGame VulcanU 3GB
GTX 1050 Ti Gigabyte OC
GTX 1650 MSI Gaming X
RX 480 Sapphire Nitro
RX 5700 XT ROG Strix
R9 290 Asus DirectCU II
R9 390 Asus Strix
Şimdi bu listede dikkat çekici bir noktamız var. Son 4 kart da AMD, lider kart da AMD. Peki benim bu "şahsi" tablom bana ne anlatıyor?
İlk olarak ömrü hayatım boyunca bir daha ASUS'tan AMD kart almamam gerektiğini anlatıyor bana. Listedeki 4 ASUS kartın 3'ü AMD ve bunların ikisi çok kısa sürede hurdaya çıktı. 5700 XT ROG ise ayrı bir seviye, kartın soğutmasının düzgün çalışması için ASUS'tan vida sipariş ediyorduk. Kartlar ASUS kaynaklı sorunlu olmasa bile AMD'nin sürücüleri ve kartları o kadar sorunluydu ki 5700 XT kullanırken Minecraft'ın 5 FPS'ye kilitlendiği zamanlarda sürücüyü kaldırıp tekrar kurduğum zamanları hatırlıyorum. Kartı çöpe atasım geliyordu. Yine eski nesil R9 serisi kartların ısınma ve güç tüketimi problemlerinden zaten hiç bahsetmiyorum. Zamanında R9 390 için "GTX 970 yerine aldığım bir pişmanlık." olarak söz etmişliğim bile var.
Peki listenin zirvesi neden AMD?
Doğru marka, doğru model tercihi yüzünden. Sapphire'in 7000 Nitro+ serisindeki termal ve güç tasarımı o kadar iyi ki kart inanılmaz derecede sorunsuz. Son zamanlarda AMD sürücülerinin fazlasıyla iyileştirilmesi ve FSR'ın görüntü kalitesinde DLSS'i açık ara sollaması sebebiyle benim liderim 7900 XT oldu. Bu arada 7900 XT'ye de 4070 Ti Super'den geçmiş birisi olarak yazıyorum bunları. 4070 Ti Super'i de satma sebebim Nvidia'nın sürücülerde çuvalladığı ve bana illallah ettirdiği dönemlere dayanıyor.
Bir basit sebebim daha var, kendimce "şahsi" olarak Nvidia'yı boykot etmem. Her tekel şirketin yaptığı gibi piyasayı domine ettikleri için odakları biz son kullanıcı olmaktan çıktı ve umurlarında değiliz. Ha AMD GPU pazarında tekel olsa aynısını AMD de yapacak ancak şu anda son tüketiciyi en çok umursayan şirket yine AMD. garibanın yanında oldukları için ayrı bir sempati beslemiş durumdayım. Bu tutumum kesinlikle insanlara verdiğim tavsiyeleri etkilemese de kendi tercih ettiğim ürünler konusunda beni kendi çapımda bir "fanboy" haline dönüştürdü ve bir süre de böyle devam edecek gibi duruyor.
Ben Nvidia'nın 10 ve 30 serisindeki hallerini inanılmaz özlüyorum. 1080 Ti, 1060, 3080 gibi kartları kullandığım zamanlardaki huzur ve güveni mevcut Nvidia kartlarda bulamıyorum. Bütün bunların üstüne 4070 Ti Super gibi bir karttan 7900 XT'ye geçince kafamdaki ve bilgisayarımdaki dertlerin çoğundan kurtulmuş olmam sebebiyle 7900XT'yi zirveye yapıştırdım.
7900XT'de hiç mi sorun yaşamadım? Elbette yaşadım ancak 4070 Ti Super kullanırken çektiğim çileyi bir tek ben biliyorum. Belki de yanlış zamanda nefret ettim bu karttan ancak bir kere kafama kazındı ve onu oradan sökemiyorum.
Sonuç olarak şu anki Radeon ile geçmişteki Radeon arasında o kadar fark var ki zamanında "Bir daha Radeon almayacağım." sözünü bana yutturan ve pişman eden bir AMD var. Bükemediğimiz eli öperiz, Lisa Su'ya selamlar.
Max Caulfield
Üstün
Maalesef birçok oyun hala kaç yıl önceki FSR 2'yi kullanmaya devam ediyor. AMD bu konuda epey sıkıntılı ve bu durumu @Recep Baltaş da çokça dile getiriyor. Diablo 4'te hala FSR 2 kullanılıyor mesela. Aynı şekilde RDR2 de FSR 2.2 kullanıyor diye biliyorum. FSR 4 sadece 95 oyunda destekleniyor.Hocam AMD'nin FSR olayını hala FSR 2'de falan olduğu dönemlerde zanneden NVIDIA fanboy kaynıyor ortalık. Adam geçen gün ''görüntüyü çamurlaştıran'' olarak bahsediyordu bu forumda FSR 4'ten. 9000 serisinin NVIDIA gibi yapay zeka kullandığından bile bihaber. Hayır insan hiç karşılaştırma videosu da mı izlemez nedir bu kör NVIDIA saplantısı gerçekten bazen anlamakta zorlanıyorum.
DLSS 4 ise 280'den fazla oyunda destekleniyor. Diablo 4 de dahil. Üstelik çoğu eski sürüm DLSS kullanan oyunu çok basit bir şekilde DLSS 4'e geçirebiliyorsunuz.
FSR tarafında ise sadece stok olarak FSR 3.1 kullanan oyunları FSR 4'e tek tıkla geçirebiliyorsunuz. FSR 3.0 veya FSR 2 kullanan oyunlarda ise ya mod yapmanız ya da geliştiriciyi beklemeniz gerekiyor. Diablo 4 de Online bir oyun olduğu için mod yaparsanız direkt ban yersiniz.
Son düzenleme:
Linux'ta, AMD ve Mesa driverları ile RDNA 3 GPU'larda, FSR 4'ü kullanmaya zorlayabiliyorsunuz.Maalesef birçok oyun hala kaç yıl önceki FSR 2'yi kullanmaya devam ediyor. AMD bu konuda epey sıkıntılı ve bu durumu @Recep Baltaş da çokça dile getiriyor. Diablo 4'te hala FSR 2 kullanılıyor mesela. Aynı şekilde RDR2 de FSR 2.2 kullanıyor diye biliyorum. FSR 4 sadece 95 oyunda destekleniyor.
DLSS 4 ise 200'den fazla oyunda destekleniyor. Diablo 4 de dahil. Üstelik çoğu eski sürüm DLSS kullanan oyunu çok basit bir şekilde DLSS 4'e geçirebiliyorsunuz.
FSR tarafında ise sadece stok olarak FSR 3.1 kullanan oyunları FSR 4'e tek tıkla geçirebiliyorsunuz. FSR 3.0 veya FSR 2 kullanan oyunlarda ise ya mod yapmanız ya da geliştiriciyi beklemeniz gerekiyor. Diablo 4 de Online bir oyun olduğu için mod yaparsanız direkt ban yersiniz.
Belki, bu diğer FSR 3 kullanan oyunları, böylece 4 ile oynarız?
Max Caulfield
Üstün
FSR 2 kullanan oyunlarda bunu yapamıyorsunuz maalesef. Diablo 4 ve RDR2 FSR 2 kullanıyor.Linux'ta, AMD ve Mesa driverları ile RDNA 3 GPU'larda, FSR 4'ü kullanmaya zorlayabiliyorsunuz.
Belki, bu diğer FSR 3 kullanan oyunları, böylece 4 ile oynarız?
Myers
Yetkin
Diablo 4 bilmiyorum yani çok gerekli mi FSR ya da DLSS, yeni oyunlar da genelde FSR destekli oluyor ancak eski oyunların FSR' ın leş sürümünü destekliyor olması sıkıntı. DLSS eski sürümleri yine güzel iş yapıyordu ama FSR gerçekten kötüydü. Donanım tabanlı FSR geçişi yapmasaydı bu nesilde AMD batardı herhalde DLSS 4 karşısında.Maalesef birçok oyun hala kaç yıl önceki FSR 2'yi kullanmaya devam ediyor. AMD bu konuda epey sıkıntılı ve bu durumu @Recep Baltaş da çokça dile getiriyor. Diablo 4'te hala FSR 2 kullanılıyor mesela. Aynı şekilde RDR2 de FSR 2.2 kullanıyor diye biliyorum. FSR 4 sadece 95 oyunda destekleniyor.
DLSS 4 ise 280'den fazla oyunda destekleniyor. Diablo 4 de dahil. Üstelik çoğu eski sürüm DLSS kullanan oyunu çok basit bir şekilde DLSS 4'e geçirebiliyorsunuz.
Bugün itibari ile AMD kartımı satıp kurtuldum (hala kurtulmuş sayılmam onboard AMD kart kullanıyorum idarelik
).
Yaşadığım sorunlar: Durduk yere oyun ya da masaüstünde takılmalar, ekran göz kırpması, PC açılırken pıt pıt ses gelmesi, PC'nin durduk yere siyah ekrana düşmesi vs. derken liste uzar gider.
Yaşadığım sorunlar: Durduk yere oyun ya da masaüstünde takılmalar, ekran göz kırpması, PC açılırken pıt pıt ses gelmesi, PC'nin durduk yere siyah ekrana düşmesi vs. derken liste uzar gider.
Son düzenleyen: Moderatör:
Th3RealKayseriLee
Yetkin
Harici hakkında bir şey diyemem ama dahili grafik tarafında AMD APU'yu tek geçerim. (Intel kullandım yine kardeşimden kullanıyorum beter bir şey.)
Son düzenleyen: Moderatör:
Yeni konular
-
-
Oyunlarda high ve ultra grafik seçenekleri arasında ciddi fark var mı?
- Unlishimaide
-
-
-
-
-
-