Ben kendi anakartımdan bu ayarları yaptım;

BIOS ayarlarında, işlemci davranışlarını iyileştiren ayarlar var. Onlarla verimli çalışabilir işlemci. Böylece oyunlar için işlemci daha verimli çalışır.

İyi bir oyun deneyimi için her ayar önemlidir bence. Tak, çalıştır oyna yaparsan mesela grafik ayaları orta olur ya da upscale edilmiş olur, kötü durur. Belki işlemci verimli çalışmaz falan. Konsollar kapalı ürün ve grafik kaliteleri bence kötü. TV'den bir şey anlaşılmıyor, ondan.

Oyun ayarlarından bahsetmedim ya, BIOS'u kullanıcının ayarlamak zorunda kalması bazı durumlarda bana hiç kullanıcı dostu gelmiyor. Oyun grafiği başka onu ayarlarız dert değil yoksa konsoldaki grafik kaliteleri oyundan oyuna değişse de tabii ki bir RTX 4070+ PC değil.

Yani hocam çözüm için bir şeyler denemek zorundasınız. Normal de BIOS ayarları yetiyor zaten sistem için. Şu an herkesin yavaşlıktan, fps sorunundan şikayet ettiği Windows 11'i kullanıyorum. Hiç bir ayar yapmadım. O kadar Custom OS'ler den falan daha verimli çalışıyor sistemim. Eskiden olsa Hpet kapat, Timer Resolution kullan, Tam Ekran iyileştirmelerini kapat vs. bir sürü ayar vardı. Ama artık bunlara gerek yok. Bu ayarları yapınca daha da fazla sorun yaşıyorsun. Windows 11 stock haliyle oyunlara göre optimize zaten.

Windows'ta yaptığım sadece bu ayarlar var.
Başlangıç uygulamalarını kapattım.
Discord ve Tarayıcı'da grafik hızlandırmayı kapattım.
VBS ve HAGS kapattım. HAGS kapatma sebebim VR'da ve CS2'de fps sorununa sebep oluyor.
Windows 11 kullanmak için çok uğraşıyorum. Normalde i5 12600KF sistemim olduğu için daha iyi performans almam lazım, ancak Windows 11’de daha çok stutter yaşadığım için tekrar Windows 10’a döndüm. Windows 11 LTSC indirmeyi de denedim, evet Windows hızlı ama stutterler devam ediyor. 24H2’den olabilir, dediğiniz gibi. Format atmaktan SSD'nin ömrünü bitireceğim az kaldı. Hep bir şey denemekten... bu PC elime geçtiğinden beri belki 100 kere format atmışımdır. Bak, abartıyorsam ne olayım.

Foruma bu kadar zaman harcamış birine göre çok kötü bir üslubun var.
Teşekkür ederim.

Ve NVIDIA kart takınca sorun yaşamıyorum demişsin diyelim ki öyle oldu, kullandığın ekran kartını bir kere olsun servise gönderdin mı? Veya kartın aldığın yer ile iletişime geçtin mi? Bende bozuk NVIDIA kartı satın alırsam, onda sorun yaşayıp daha sonra sorunsuz bir AMD kart alıp, aaa bak AMD'ye geçtim düzeldi desem nasıl olur?
Tek bir kart denemedim. Onu belirtmeyi unutmuşum. Zaten sorun spesifik olarak benim sorun yaşamam değil. İnternet bu sorunları yaşayan kullanıcılarla dolu.

Ekran kaydımın yarısında simsiyaha dönmesi de garantilik sorun değil bence. Ben ne zaman AMD kart test etsem video kaydında illa sorun yaşattı.
FreeSync açınca YouTube'da takılma sorunu da sadece 2-3 kişinin yaşadığı sorun değil. Yıllardır open issuelar var internette.
Ben de sadece tek bir bilgisayara bakıp konuşmuyorum. Onlarca farklı NVIDIA kart test ettim, şimdiye kadar yaşadığım tek sorun 580.XX sürücüleriyle oldu. AMD'de ise her zaman sorun yaşıyorum.

Ek olarak belirteyim, sorun gerçekten kartta mı diye Linux'ta da denedim 2 farklı AMD kartını. Linux'ta deyim yerindeyse yağ gibi akan kart Windows'ta sorun çıkarıyor. Sorun muhtemelen yazılım tarafında yani. Donanım'da olması da bir ihtimal.

Windows 11 kullanmak için çok uğraşıyorum. Normalde i5 12600KF sistemim olduğu için daha iyi performans almam lazım, ancak Windows 11’de daha çok stutter yaşadığım için tekrar Windows 10’a döndüm. Windows 11 LTSC indirmeyi de denedim, evet Windows hızlı ama stutterler devam ediyor. 24H2’den olabilir, dediğiniz gibi. Format atmaktan SSD'nin ömrünü bitireceğim az kaldı. Hep bir şey denemekten... bu PC elime geçtiğinden beri belki 100 kere format atmışımdır. Bak, abartıyorsam ne olayım.
Windows Defender ve alt Defender hizmetleri, Microsoft Edge ve EdgeWebView'ı silersen, Windows 11 kendine geliyor. Yalnız sağ tık menüsü birazcık geç geliyor ilk açılışta.

Ben kendi anakartımdan bu ayarları yaptım;
Benim anakartımda CPPC gibi bir ayar yok. C-State’i açıp kapattım, değişen bir şey olmadı.

Windows Defender ve alt Defender hizmetleri, Microsoft Edge ve EdgeWebView'ı silersen, Windows 11 kendine geliyor. Yalnız sağ tık menüsü birazcık geç geliyor ilk açılışta.
Onları da yaptım :D. Ben zaten her kurduğum Windows’ta Defender’ı kapatıyorum. Bilinçli bir kullanıcıyım, benim için gereksiz.

Onları da yaptım :D. Ben zaten her kurduğum Windows’ta Defender’ı kapatıyorum. Bilinçli bir kullanıcıyım, benim için gereksiz.
Bence Windows 11 kullanılabilir düzeyde lakin Linux'ta doğru düzgün oyun için Android Emülatör bulamadığımdan ötürü, mecbur Windows 11 kullanıyorum da diyebilirim :D.

24H2'nin Intel sistemlerde bazı problemler çıkarttığını görmüştüm. Şahsen deneyimlemediğim için bir şey diyemem. Ama Windows 11, Windows 10'a göre daha ağır bir işletim sistemi olsa da oyun performansı olarak Windows 10'dan daha önde. Xbox Bileşenleri, Oyun modu falan bunlar işlemciyi oyuna göre optimize ediyor. Özellikle 2 CCD'li X3D işlemciler de chipset sürücüsüyle birlikte oyunlarda 3d olmayan CCD'yi kapatıyor bu sayede gecikme düşerken fps ciddi bir şekilde artıyor. Xbox bileşenlerini sürekli güncellemek lazım.

Bence Windows 11 kullanılabilir düzeyde lakin Linux'ta doğru düzgün oyun için Android Emülatör bulamadığımdan ötürü, mecbur Windows 11 kullanıyorum da diyebilirim :D.
Ya, bu 24H2’de bazı sıkıntılar var mış, Intel işlemciler için, özellikle Alder Lake’ler için olabilir, belki bilmiyorum. Ondan kaynaklıdır diye düşünüyorum. Zaten geçmek zorunda kalacağız, az kaldı :D