Merhaba, bugün sizlere AMD ekran kartı kullanan kişiler için Minecraft'ta bulunan FPS probleminin çözüm yöntemini sunacağım.

Not: 4. yöntem Minecraft 1.17 ve sonrasında işe yaramamaktadır.
AMD ekran kartı FPS problemi nedir?

Eğer bir AMD ekran kartı kullanıyorsanız Minecraft'ta ve diğer OpenGL oyunlarda tam performans alamıyorsunuz. Bunun birçok sebebi olabilir tabii ki ancak bugün benim işime yarayan adımları sizinle paylaşacağım.

1 - AMD ekran kartı sürücüsünü güncellemek​

Biliyorum bu çok klasik lakin adımlara geçmeden önce bunu yapmanız gereklidir.

2 - Grafik ayarlarından jawaw.exe'yi performans olarak ayarlayın (laptop)​

Eğer laptop kullanıyorsanız ve bunu yapmadıysanız FPS'iniz düşmüş olabilir! Peki nasıl yapabilirim?

Öncelikle Minecraft'ın halihazırda çalıştırıldığı Java versiyonunun konumunu bulmalısınız. Bunun için Minecraft'ın çalıştırılabilir dosyası nerede? konusunu inceleyebilirsiniz.

Daha sonra "Ayarlar>Grafik ayarları" bölümüne gelip, ekle kısmından jawaw.exe'yi ekleyin. Daha sonra "yüksek performans" olarak ayarlayın.

3 - Windows güncellemelerini kaldırmak

Bazı Windows güncellemeleri sonrası AMD kartlarda Minecraft'ta ciddi FPS düşüşleri yaşanabiliyor. Hatta benim sorunum bu adımda çözüldü.

4 - Java versiyon değişikliği

Bu adım özellikle FPS'inizi arttırabilir. Arttırmayabilir de sistemden sisteme değişen bir şeydir.

Öncelikle Java'nın sitesinden JDK 17'yi indiriyoruz. (Windows installer olarak.)

Daha sonra kurulumları gerçekleştiriyoruz. Normal program kurar gibi kuruyorsunuz.

Şimdi ise oynadığınız Minecraft launcherinin Java versiyon ayarlarına gidip, Java konumunu C:\Program Files\Java\jdk-17\bin\jawaw.exe olarak ayarlıyoruz, unutmayın. Minecraft versiyonunuzun 1.17 ve altı olması gereklidir.

Evet, işlemler bu kadar. Artık oyuna girip FPS'inizi test edebilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör: