AMD önyargısı ve düşmanlığı konusunda düşüncelerim

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan YusufEymen
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 97
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    amd

YusufEymen

Becerikli
Selam. Düşünemeyeceğiniz kadar çok araştırma sonucu bir sistem dizdim ve bu sistemde AMD ekran kartı ve işlemcisi kullandım. 9070XT ve 7800X3D kullanıyorum. İşlemciler artık kendini kanıtladı ama ekran kartı konusunda ön yargılar hâlâ devam ediyor.

Şunu da söyleyeyim, benim amacım ben aldım siz hiç sorun yaşamazsınız mantığı ya da ben aldım sorun yaşadım ama egomu tatmin etmek için yalan söylüyor falan değilim.

Ben Red Devil 9070XT modeli aldım. Kartımda çok ama çok az cw var (kasa kulağımın dibinde) ama oyun esnasında fark etmiyorsunuz. Bu tamamen şans işi sizinki papağan gibi gürültülü ya da çok sessiz olabilir.

Gelelim asıl konuya. DRIVER SORUNLARI. Şu an ben en son sürücü olan 25.12.1 kullanıyorum ve bu da dahil olmak üzere hiçbirinde sorun yaşamadım. Genellikle gördüğüm sorunlarda Windows sürücülere karışmış oluyor ya da bilinçsiz undervolt ve overclocklardan kaynaklanıyor.

Sürücüler bazı oyunlarda evet kronik sorunlu ama AMD bunları sayfasında paylaşıyor zaten. Yine de çözmeleri biraz sürüyor zaten bir sürü oyun yok böyle. Ben şunu da kabul ediyorum, NVIDIA yazılım konusunda önde, bunu kabul etmeyen fanboyluk yapıyordur.

Ama bu NVIDIA'nın kusursuz olduğu anlamına gelmiyor NVIDIA ile de sorun yaşayabilirsiniz. Windows'un sürücülerle uğraşmaması için ayarlar var. (Bu NVIDIA'da da olabiliyor.) Şunu da hatırlatmak istiyorum, 9070XT 5070 Ti satışlarından çok daha önde şu an.

Sorun yaşamayan kimse bir şey yazmaz ama sorun yaşayanlar 10 farklı yerden de yazabilir bunu unutmayın. Bu arada ağır şekilde render ile uğraşıyorsanız zaten NVIDIA alın. CUDA olarak önde çünkü. Fakat amacınız oyun ise AMD alın geçin derim.

Siz AMD sorunsuz diyenlere de, AMD kronik sorunlu diyenlere de inanmayın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Biz suçlu olduk, sürücüler suçlu oldu, Windows suçlu oldu, Linux suçlu oldu, binanın elektrik tesisatı suçlu oldu, cihaz satan suçlu oldu da bir AMD suçlu olamadı...

Sisteminiz hayırlı olsun. Umarım hiç üzülmezsiniz. Son sürücü savunması yapmışsınız ancak benim 2 yılda değiştirdiğim AMD iGPU sahip cihazlarda yaşadığım sorunların haddi hesabı yok ve hepsinde güncel sürücü kullandım. Bilin istedim.

Not: ASUS TUF Gaming A16 modeli güncel sürücü ile çökerken OEM sürücüsünde çökme yaşamıyor. Laptoplarda OEM sürücüsü tercih etmek, aklınızda olsun.

Herkes deneyimleri doğrultusunda yorum yapsın o yeterli. Denemeyenlerin de sesi çok çıkıyor. Yoksa alıp deneyip memnun kalmayan adam elbette konuya fikriyle gelsin.

Ben ekran kartlarıyla da işlemcileriyle de hiçbir sorun yaşamadım. Sorunsuz iddiasında bulunmam fakat ben yaşamadım.

Benim duydugum 9000 serisinde ne kadar sorun yasayan varsa, bir o kadar da sorun yasamayan var. Bunun hakkinda yorum kendi adima yapamam cunku 9000 serisi kullanmadim ancak duydugum bu.

Kendi deneyimime gelecek olursam da 5500XT'den az cekmedim degil. Beni bilgisayardan sogutan bir ekran karti kendisi.

AMD kullanıyorum, uygulaması çok kötü. Aradığım özellikleri bulamıyorum. Uygulama arayüzü NVIDIA gibi basit ve sade olsa benim için okey. Bir de bazen oyun esnasında software uygulaması açılmıyor.

Zamanında ucuza almıştım, RX 6800 kullanıyorum. O zamanlar 3070'ten daha ucuzdu, ben de tavsiye ettim. Ama şimdi param olsa gider NVIDIA alırım. Bir de oyunlar NVIDIA ile anlaşmalı olduğu için performans olarak daha iyi. Mesela bir oyun çıkmadan önce NVIDIA driver yayınlar, indirip oynarsın. AMD'de oyun çıktıktan 1 gün sonra driver geliyor.
Ha, kartımdan memnunum bu arada. Kartımda hiçbir sorun yok. Fakat yazılım olarak AMD zayıf. Evet, eskiye göre daha iyiler ama uygulama arayüzü olarak rezalet.

25.3.1 yani 9000 serisinin çıkışıyla beraber gelen driverlar ile AMD bence bu işi çözdü. 25.10.1'e kadar RX 7600 ile kullandım sonra RX 9060 XT'ye geçtim hiç problem yaşamadım. Ama 24.12.1 ve öncesinde yaşadığım problemler oldu özellike FPS drop veya oyunların crash vermesiyle sık olmasa da karşılaşıyordum. Yani evet RX 9000 serisiyle bu çökme, takılma, micro stutter tarzı sorunları bence çözdü ama asıl sıkıntı o değil.

Asıl sıkıntı kendi adıma konuşayım bir haftalık RTX 5060 kullanım deneyimimde NVIDIA'da keşfettiğim harika özelliklerdi. Yani DLAA var, DLSS'i daha fazla oyun destekliyor, Nvidia App'ten oyun içi DLSS zorlayabiliyorsunuz ondan sonra oyun içinde renk, kontrast, keskinlik, doygunluk, gölgeler vs. o kadar çok ayar var ki hepsiyle oynayıp kendinize göre oyun içi ve oyuna özel ayarları yapabiliyorsunuz. Oysa AMD'de çok basit parlaklık, kontrast ayarları falan var onlar da oyundan çıkıp masaüstüne dönünce eski haline dönmüyor. Sonra yıllardır olan şu AMD Adrenalin'in açılmaması bugı var. Oyun içi Alt+R ile açılıyor ama bazen kafasına göre açılmıyor ya da önce masaüstünde açıp sonra oyun içinde alt+tab atırıp getirmeniz gerekiyor. İki tarafta da Frame Genden çok hoşlanmasam da AMD'ye kıyasla NVIDIA'da daha iyi çalışıyor yani artifact neredeyse oluşmuyor. Bu açıdan NVIDIA çok daha üstün ama bunların ne kadarı gerçekten size lazım alırken onu düşünmeniz gerek. Keza fiyat farkı da çok yani gidip bunun için RX 9060 XT 16 GB yerine RTX 5060 almaya değmez keza ben denedim o 8 GB VRAM rezillik yani.

Ancak bütçe sınırlamam olmasa gider NVIDIA alırdım çünkü söylediğim özellikleri kullandım yani ve AMD'de arıyorum. Olmayan özellikler için 3. parti program indirmek gerekiyor VibranceGUI gibi vs.

AMD'de şu an anlık sorun olmaması sorun olmayacağı anlamına gelmiyor maalesef. RTX 2060 ve 4060'ı gayet yeterli bir süre kullandım ve jenarasyonun neredeyse en düşük modelleri olmasına rağmen geçenlerde yaşanan siyah ekran sorunu dışında bir sorun yaşamadım.

AMD'de ise belki direk kullanmamı engelleyen bir sorun yaşamadım fakat 6500 XT'nin kaç kez driver hatası verdiğini hatırlıyorum kart zaten kötü evet ama olan performansını bile çoğu oyunda veremiyordu ki 2060'a geçmemin bir sebebi de buydu aslında. Aradan çok uzun süre sonra 4060'ı da bırakıp hazır elimde varken 6700 XT geçtim ve hala sürücü problemleri devam ediyor. En basitinden arkadaş bir kart nasıl kendini tanıyamaz ya, bir güncelleme yüzünden driver uygun değil diyordu bir baktım 6000 Graphics Card diye kaydetmiş. Mecbur alt sürümü kullanmaya devam ettim veya en basitinden Fortnite kadar basit bir oyunun ortasında ekran birden donuyor ve 4060 ile bunu bir kere bile yaşamadım. Yetersizlik falan da bahane olur bunun için VRAM desen 4060 yarışamaz bile, güç anlamında kafa kafayalar.

NVIDIA yıl içinde 2-3 büyük sorun yaşıyorsa AMD yıl içinde 20-30 tane küçük sorunlar yaşıyor bu da ister istemez sinir bozucu.

Ayrıca AMD'nin satışlarının önde olmasının en büyük sebebi zaten fiyatına göre oyun performansının iyi olması mesela buna en iyi örnek deli satış rakamları olan Redmi Note 8 Pro. Absürt fiyata absürt SoC performansı veren cihazlardı, dönemin amiral gemileri belki daha iyiydi fakat bu cihazın fiyatı A02'den 1.5 kat pahalıydı.

Adamlar cayır cayır 4080/4090 yaktılar, 5080/90 yakmaya devam ediyorlar. Çıkıp "biz bu soket tasarımında hata yaptık" diyemediler, "siz kabloyu düzgün takamıyorsunuz" diyerek kullanıcıyı suçladılar ama çöken driver kadar konuşulmadılar. NVIDIA'nın tanrısallaştırıldığı fikir akımından kurtulmamız gerek.

İki marka da birbirinden berbat zaten. Ne CPU konusunda ne de GPU konusunda doğru düzgün bir 3. seçenek olmadığına o kadar çok üzülüyorum ki.

NVIDIA'nın kablosu diye anılan 12VHPWR konnektörü, NVIDIA'nın kendi başına uydurduğu bir yapı değil. Bu konnektör NVIDIA, AMD ve Intel'in de içinde yer aldığı PCI-sıg konsorsiyumu tarafından belirlenmiş endüstriyel bir standarttır. NVIDIA yalnızca teknoloji lideri olduğu için bu standardı ilk uygulayan firma olmuştur. Dolayısıyla eleştirilen soket yapısında AMD'nin de onayı vardır bunu göz ardı etmemek gerekir. Olayların büyük çoğunluğu kullanıcı kaynaklıdır. 450–600W gibi çok yüksek güçlerin geçtiği bir konnektör tam oturtulmaz, arada boşluk bırakılır ya da kablo yanlış şekilde bükülürse fizik kuralları devreye girer ve erime kaçınılmaz olur. bu, bir marka problemi değil elektriğin doğasıdır. NVIDIA buna rağmen sorumluluk alarak PCI-sıg ile birlikte 12V-2x6 revizyonunu devreye soktu. Sense Pin'ler kısaltıldı ve konnektör tam oturmadan kartın yüksek güç çekmemesi sağlandı. Yani donanım tarafında sorun tespit edildi, önlem alındı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…