AMD'yi 'sorunsuz' sanan arkadaşlar sanırım donanım dünyasına yeni katılmışlar. Biz ati döneminden Windows XP/7/Vista facialarına kadar ne sürücü krizleri atlattık. :D

AMD'yi 'sorunsuz' sanan arkadaşlar sanırım donanım dünyasına yeni katılmışlar. Biz ati döneminden Windows XP/7/Vista facialarına kadar ne sürücü krizleri atlattık. :D
Şu an ATI dönemi kadar kötü durumda olduklarını sanmıyorum. HP dizüstü cihazlar hariç. HP ile AMD yan yana gelince ATI dönemini aratmıyor.

NVIDIA'nın kablosu diye anılan 12VHPWR konnektörü, NVIDIA'nın kendi başına uydurduğu bir yapı değil. Bu konnektör NVIDIA, AMD ve Intel'in de içinde yer aldığı PCI-sıg konsorsiyumu tarafından belirlenmiş endüstriyel bir standarttır. NVIDIA yalnızca teknoloji lideri olduğu için bu standardı ilk uygulayan firma olmuştur. Dolayısıyla eleştirilen soket yapısında AMD'nin de onayı vardır bunu göz ardı etmemek gerekir. Olayların büyük çoğunluğu kullanıcı kaynaklıdır. 450–600W gibi çok yüksek güçlerin geçtiği bir konnektör tam oturtulmaz, arada boşluk bırakılır ya da kablo yanlış şekilde bükülürse fizik kuralları devreye girer ve erime kaçınılmaz olur. :) bu, bir marka problemi değil elektriğin doğasıdır. NVIDIA buna rağmen sorumluluk alarak PCI-sıg ile birlikte 12V-2x6 revizyonunu devreye soktu. Sense Pin'ler kısaltıldı ve konnektör tam oturmadan kartın yüksek güç çekmemesi sağlandı. Yani donanım tarafında sorun tespit edildi, önlem alındı.
PCI-SIG standardı olması bir şeyi değiştirmez. Standartlar minimum gereksinimi belirler, güvenli entegrasyon üreticinin sorumluluğundadır. “Tam oturtmazsan yanar” noktasına gelen bir tasarım zaten son kullanıcı için risklidir. Benim eleştirim yeni soket fikrinden ziyade NVIDIA’nın düzgün tasarım ve uygulama metodu olmadan bunu üreticiye dayatıp "biz yaptık, oldu" mantığıyla piyasaya ürün sunması ve yanan kartlar için de "düzgün takamamışsınız" diyerek kullanıcıyı suçlaması.

Şu an atı dönemi kadar kötü durumda olduklarını sanmıyorum. HP dizüstü cihazlar hariç. HP ile AMD yan yana gelince atı dönemini aratmıyor.

Ati döneminde resmi sürücüler o kadar sorunlu, o kadar hantal ve o kadar bug doluydu ki, topluluk kendi çaresini kendi üretmişti donanımı düzgün kullanabilmek için, resmi sürücü yerine üçüncü şahısların yaptığı, gereksiz servislerden arındırılmış fan yapımı Omega sürücülerini kurmak zorunda kalırdık. :D

Üstüne bir de atı, sürücü arayüzünü değiştirip Catalyst Control Center denen yapıya geçti. Bu arayüzün çalışması için .NET Framework'e bağımlı olması. XP döneminde sırf ekran kartı ayarına girmek için .NET kur, arka planda sürekli kaynak tüketen, açılması 10–15 saniye süren hantal bir arayüzle uğraş. Tam anlamıyla işkenceydi. Aynı dönemde NVIDIA'nın kontrol paneli ise tak diye açılırdı, sistem kaynağı yemezdi.

İş oyun tarafına gelince tablo daha da belirginleşirdi. ID software oyunlarında veya profesyonel OpenGL uygulamalarında ati kartlar ya görüntü bozukluğu (artifact) verirdi ya da muadili NVIDIA kartın yarısı kadar FPS sunardı. Kağıt üstünde güçlü görünen donanım, yazılım yüzünden potansiyelini kullanamazdı.

PCI-sıg standardı olması bir şeyi değiştirmez. Standartlar minimum gereksinimi belirler, güvenli entegrasyon üreticinin sorumluluğundadır. “tam oturtmazsan yanar” noktasına gelen bir tasarım zaten son kullanıcı için risklidir. Benim eleştirim yeni soket fikrinden ziyade NVIDIA'nın düzgün tasarım ve uygulama metodu olmadan bunu üreticiye dayatıp "biz yaptık, oldu" mantığıyla piyasaya ürün sunması ve yanan kartlar için de "düzgün takamamışsınız" diyerek kullanıcıyı suçlaması.

Evindeki ütüyü veya elektrikli ısıtıcıyı prize yarım takarsan ne olur? Ark yapar, ısınır ve o priz erir/yanar. şimdi sen çıkıp 'priz üreticisi hatalı, yarım takılınca da çalışmalıydı' diyebilir misin? Diyemezsin. Elektriğin doğası budur; temas yüzeyi azalırsa direnç artar, direnç artarsa ısı artar. NVIDIA'nın (ve PCI-sıg'in) yaptığı konnektör, tam temas sağlandığında kusursuz çalışıyor. Sen 'kullanıcı bunu tam takamayabilir' diyerek, kullanıcının dikkatsizliğini 'tasarım hatası' diye pazarlayamazsın. Yüksek donanım hassasiyet ister.

O PCI-sıg masasında oturan AMD mühendisleri yok muydu? Madem bu tasarım 'doğuştan riskliydi', neden onayladılar? Neden veto etmediler? Çünkü onlar da biliyor ki, form faktörü küçülürken gücü artırmanın yolu bu standarttan geçiyor. NVIDIA piyasaya ilk sürdüğü için günah keçisi ilan edildi.

Son düzenleme:
Selam. Düşünemeyeceğiniz kadar çok araştırma sonucu bir sistem dizdim ve bu sistemde AMD ekran kartı ve işlemcisi kullandım. 9070XT ve 7800X3D kullanıyorum. İşlemciler artık kendini kanıtladı ama ekran kartı konusunda ön yargılar hâlâ devam ediyor.

Şunu da söyleyeyim, benim amacım ben aldım siz hiç sorun yaşamazsınız mantığı ya da ben aldım sorun yaşadım ama egomu tatmin etmek için yalan söylüyor falan değilim.

Ben Red Devil 9070XT modeli aldım. Kartımda çok ama çok az cw var (kasa kulağımın dibinde) ama oyun esnasında fark etmiyorsunuz. Bu tamamen şans işi sizinki papağan gibi gürültülü ya da çok sessiz olabilir.

Gelelim asıl konuya. DRIVER SORUNLARI. Şu an ben en son sürücü olan 25.12.1 kullanıyorum ve bu da dahil olmak üzere hiçbirinde sorun yaşamadım. Genellikle gördüğüm sorunlarda Windows sürücülere karışmış oluyor ya da bilinçsiz undervolt ve overclocklardan kaynaklanıyor.

Sürücüler bazı oyunlarda evet kronik sorunlu ama AMD bunları sayfasında paylaşıyor zaten. Yine de çözmeleri biraz sürüyor zaten bir sürü oyun yok böyle. Ben şunu da kabul ediyorum, NVIDIA yazılım konusunda önde, bunu kabul etmeyen fanboyluk yapıyordur.

Ama bu NVIDIA'nın kusursuz olduğu anlamına gelmiyor NVIDIA ile de sorun yaşayabilirsiniz. Windows'un sürücülerle uğraşmaması için ayarlar var. (Bu NVIDIA'da da olabiliyor.) Şunu da hatırlatmak istiyorum, 9070XT 5070 Ti satışlarından çok daha önde şu an.

Sorun yaşamayan kimse bir şey yazmaz ama sorun yaşayanlar 10 farklı yerden de yazabilir bunu unutmayın. Bu arada ağır şekilde render ile uğraşıyorsanız zaten NVIDIA alın. CUDA olarak önde çünkü. Fakat amacınız oyun ise AMD alın geçin derim.

Siz AMD sorunsuz diyenlere de, AMD kronik sorunlu diyenlere de inanmayın.

Arkadaşlar ayrıca benim yorumum 9000 serisi için. Hala önceki ekran kartlarında sorunlar daha sık ama 9000 serisi sürücüleriyle (özellikle 25.9.1 sonrası) her şey çok daha iyi hale geldi.

Biz suçlu olduk, sürücüler suçlu oldu, Windows suçlu oldu, Linux suçlu oldu, binanın elektrik tesisatı suçlu oldu, cihaz satan suçlu oldu da bir AMD suçlu olamadı...

Sisteminiz hayırlı olsun. Umarım hiç üzülmezsiniz. Son sürücü savunması yapmışsınız ancak benim 2 yılda değiştirdiğim AMD iGPU sahip cihazlarda yaşadığım sorunların haddi hesabı yok ve hepsinde güncel sürücü kullandım. Bilin istedim.

Not: ASUS TUF Gaming A16 modeli güncel sürücü ile çökerken OEM sürücüsünde çökme yaşamıyor. Laptoplarda OEM sürücüsü tercih etmek, aklınızda olsun.

Hangi IGPU'yu kullandığınızı ve en son hangi sürücüyü yüklediğinizi öğrenebilir miyim? Dediğim gibi ben 2 yıl öncesini savunmuyorum, AMD'nin şu anki halini savunuyorum o da savunmam gerektiği kadar. Fanboyluk şeklinde değil.

AMD kullanıyorum, uygulaması çok kötü. Aradığım özellikleri bulamıyorum. Uygulama arayüzü NVIDIA gibi basit ve sade olsa benim için okey. Bir de bazen oyun esnasında software uygulaması açılmıyor.

Zamanında ucuza almıştım, RX 6800 kullanıyorum. O zamanlar 3070'ten daha ucuzdu, ben de tavsiye ettim. Ama şimdi param olsa gider NVIDIA alırım. Bir de oyunlar NVIDIA ile anlaşmalı olduğu için performans olarak daha iyi. Mesela bir oyun çıkmadan önce NVIDIA driver yayınlar, indirip oynarsın. AMD'de oyun çıktıktan 1 gün sonra driver geliyor.
Ha, kartımdan memnunum bu arada. Kartımda hiçbir sorun yok. Fakat yazılım olarak AMD zayıf. Evet, eskiye göre daha iyiler ama uygulama arayüzü olarak rezalet.

Buna aslında tmaamne katılmıyorum. Evet, adrenaline biraz daha karışık ve biraz bloatware ama bence NVIDIA arayüzünden çok daha işlevli. Bu aralar AMD ekran kartı kullanıcısı kat kat arttı. Sürücülere daha çok ağırlık veriyorlar eskiye göre.

Saçma bir yorum. Herkes zaten AMD'nin önceden DAHA sorunlu olduğunu biliyor ve kabul ediyor. Sorunsuz sananlar NVIDIA'ya da AMD fark etmez kendi dünyasında yaşıyor. En iyi sürücüde bile sorun yaşanabilir.

Son düzenleme:
NVIDIA arayüzünden çok daha işlevli. Bu aralar AMD ekran kartı kullanıcısı kat kat arttı. Sürücülere daha çok ağırlık veriyorlar eskiye göre.
Hocam sen arayüzün janjanlı olmasına, menülerin RGB’li oyuncu koltuğu gibi ışıklı mışıklı olmasına “işlevsellik” diyorsan olayı hiç anlamamışsın demektir. AMD arayüz süsleyip püsleyene kadar NVIDIA işi donanım + yazılım bütünlüğüne taşıdı. Adamlar yapay zekâyı donanıma entegre etti; DLDSR, RTX HDR, RTX VSR, Reflex, Broadcast gibi teknolojileri gerçek anlamda kullandırdı.

“Sürücüye ağırlık veriyorlar” dediğin firma Anti-Lag+ yüzünden CS2’de milleti VAC banlatıyordu. Sorunu çözemeyince özelliği sürücüden komple kaldırdılar. :D :D

@YusufEymen, hocam koskoca firma 2026 yılında hala driver sorunları yaşıyorsa kapatsın dükkanı gitsin bu konuda düzgün olması gerekiyor zaten.

Ben NVIDIA'yı gelecek konusunda öncü bir firma olarak gördüğümden o tarafa kayıyorum. Burada ne anlatmak istiyorsan dersen önce NVIDIA yapıp sonra AMD'nin yapmasından bu belli oluyor zaten uzun uzadıya kafa yormaya gerek yok.

Geçen bir video izlemiştim, adamlar daha ihtiyaç yokken piyasanın ihtiyaç duymadığı özellikleri geliştirmişler. Zamanı gelince de doğal olarak ana kaynak oldukları için daha da öne çıkmışlar;

İnsanların önce güven duyması gerekiyor, NVIDIA ise bunu sağlıyor.

Örneğin 9070 XT almanın şu an daha cazip olduğunu biliyorum lakin NVIDIA öyle bir firma ki bir güncelleme yayinlar VRAM sorununu öyle bir çözer ki 8 GB VRAM kullanmak artık sorun olmaktan çıkar sonra daha stabil bir MFG özelliği verir bu sayede yeni kareler oluşurken hem akıcı hem de takilmadan yüksek akıcılıkta oynarız kim bilir. Tabii bu bir varsayım ancak bu güveni veriyor.

Ee peki bunu AMD yapamaz mı dersen FSR 4'un eski sürümlerde çalışmadığı gibi yeni özellikleri bu karta yani 90xx serisine buyuk ihtimalle vermez, veremeyebilir. NVIDIA ise bunun altyapısını çok önceden kurduğu için bu konuda daha rahat bir entegrasyon sağlıyor.

Bunlar kendi fikrimdir, hatalı yerler olabilir.

Evindeki ütüyü veya elektrikli ısıtıcıyı prize yarım takarsan ne olur? Ark yapar, ısınır ve o priz erir/yanar. şimdi sen çıkıp 'priz üreticisi hatalı, yarım takılınca da çalışmalıydı' diyebilir misin? Diyemezsin. Elektriğin doğası budur; temas yüzeyi azalırsa direnç artar, direnç artarsa ısı artar. NVIDIA'nın (ve PCI-sıg'in) yaptığı konnektör, tam temas sağlandığında kusursuz çalışıyor. Sen 'kullanıcı bunu tam takamayabilir' diyerek, kullanıcının dikkatsizliğini 'tasarım hatası' diye pazarlayamazsın. Yüksek donanım hassasiyet ister.

O PCI-sıg masasında oturan AMD mühendisleri yok muydu? Madem bu tasarım 'doğuştan riskliydi', neden onayladılar? Neden veto etmediler? Çünkü onlar da biliyor ki, form faktörü küçülürken gücü artırmanın yolu bu standarttan geçiyor. NVIDIA piyasaya ilk sürdüğü için günah keçisi ilan edildi.
Bir üründe revizyona gidiyorsanız daha güvenli hale getirmek revizyonun gerekliliğindendir. Eğer elinizde kusursuz çalışan 8 pin PCI-e soketleri varsa ve bu kablonun hantallığından dolayı formunu değiştirecekseniz minimum aynı güvenliği sağlayan bir tasarım ortaya koymanız gerekir. Bu kadar küçük toleransların olduğu bir ürünü sırf rakibinizden önce olsun diye yarım yamalak vaziyette milyonlarca kullanıcıya sunup sonra "Aaa pinler çok uzunmuş, kısalttık" diyemezsiniz. Masada AMD mühendisinin olup olmaması beni ilgilendirmez, bunu piyasaya "güvenli" diye sunan ilk kimse beni o ilgilendirir ki zaten burada AMD'ye de herhangi bir sempati beslemiyorum. Eğer bu kadar küçük toleransların olduğu bir soketi piyasaya ilk siz sunuyorsanız belli sorumlulukları da almak zorundasınız. Eğer bu soket AMD tarafından sunulsaydı aynı yorumu onun için de yapardım. Yanan Nitro+'lar için de bir çok yerde aynı yorumu yaptım.