AMD önyargısı ve düşmanlığı konusunda düşüncelerim

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan YusufEymen
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 97
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    amd
İki marka da birbirinden berbat zaten. Ne CPU konusunda ne de GPU konusunda doğru düzgün bir 3. seçenek olmadığına o kadar çok üzülüyorum ki.

Tekelleşmenin acı gerçeği. Intel desek daha asıl işinde düzgün sonuç çıkaramıyor.

Tekelleşmenin acı gerçeği. Intel desek daha asıl işinde düzgün sonuç çıkaramıyor.
Onlar bozulmamakta yemin etmiş iGPU üretebiliyorlar. O kısım sağlam. Ama CPU kısmı AMD'yi yakalayamıyor. AMD kadar verimli CPU yapamıyorlar. Intel batarsa gram üzülmem. Dakika başı soket çıkarıp anakartların kolay çöp olmasına izin verdiler.

AMD'yi 'sorunsuz' sanan arkadaşlar sanırım donanım dünyasına yeni katılmışlar. Biz ati döneminden Windows XP/7/Vista facialarına kadar ne sürücü krizleri atlattık.

AMD'yi 'sorunsuz' sanan arkadaşlar sanırım donanım dünyasına yeni katılmışlar. Biz ati döneminden Windows XP/7/Vista facialarına kadar ne sürücü krizleri atlattık.
Şu an ATI dönemi kadar kötü durumda olduklarını sanmıyorum. HP dizüstü cihazlar hariç. HP ile AMD yan yana gelince ATI dönemini aratmıyor.

PCI-SIG standardı olması bir şeyi değiştirmez. Standartlar minimum gereksinimi belirler, güvenli entegrasyon üreticinin sorumluluğundadır. “Tam oturtmazsan yanar” noktasına gelen bir tasarım zaten son kullanıcı için risklidir. Benim eleştirim yeni soket fikrinden ziyade NVIDIA’nın düzgün tasarım ve uygulama metodu olmadan bunu üreticiye dayatıp "biz yaptık, oldu" mantığıyla piyasaya ürün sunması ve yanan kartlar için de "düzgün takamamışsınız" diyerek kullanıcıyı suçlaması.

Şu an atı dönemi kadar kötü durumda olduklarını sanmıyorum. HP dizüstü cihazlar hariç. HP ile AMD yan yana gelince atı dönemini aratmıyor.

Ati döneminde resmi sürücüler o kadar sorunlu, o kadar hantal ve o kadar bug doluydu ki, topluluk kendi çaresini kendi üretmişti donanımı düzgün kullanabilmek için, resmi sürücü yerine üçüncü şahısların yaptığı, gereksiz servislerden arındırılmış fan yapımı Omega sürücülerini kurmak zorunda kalırdık.

Üstüne bir de atı, sürücü arayüzünü değiştirip Catalyst Control Center denen yapıya geçti. Bu arayüzün çalışması için .NET Framework'e bağımlı olması. XP döneminde sırf ekran kartı ayarına girmek için .NET kur, arka planda sürekli kaynak tüketen, açılması 10–15 saniye süren hantal bir arayüzle uğraş. Tam anlamıyla işkenceydi. Aynı dönemde NVIDIA'nın kontrol paneli ise tak diye açılırdı, sistem kaynağı yemezdi.

İş oyun tarafına gelince tablo daha da belirginleşirdi. ID software oyunlarında veya profesyonel OpenGL uygulamalarında ati kartlar ya görüntü bozukluğu (artifact) verirdi ya da muadili NVIDIA kartın yarısı kadar FPS sunardı. Kağıt üstünde güçlü görünen donanım, yazılım yüzünden potansiyelini kullanamazdı.

Evindeki ütüyü veya elektrikli ısıtıcıyı prize yarım takarsan ne olur? Ark yapar, ısınır ve o priz erir/yanar. şimdi sen çıkıp 'priz üreticisi hatalı, yarım takılınca da çalışmalıydı' diyebilir misin? Diyemezsin. Elektriğin doğası budur; temas yüzeyi azalırsa direnç artar, direnç artarsa ısı artar. NVIDIA'nın (ve PCI-sıg'in) yaptığı konnektör, tam temas sağlandığında kusursuz çalışıyor. Sen 'kullanıcı bunu tam takamayabilir' diyerek, kullanıcının dikkatsizliğini 'tasarım hatası' diye pazarlayamazsın. Yüksek donanım hassasiyet ister.

O PCI-sıg masasında oturan AMD mühendisleri yok muydu? Madem bu tasarım 'doğuştan riskliydi', neden onayladılar? Neden veto etmediler? Çünkü onlar da biliyor ki, form faktörü küçülürken gücü artırmanın yolu bu standarttan geçiyor. NVIDIA piyasaya ilk sürdüğü için günah keçisi ilan edildi.

Son düzenleme:

Arkadaşlar ayrıca benim yorumum 9000 serisi için. Hala önceki ekran kartlarında sorunlar daha sık ama 9000 serisi sürücüleriyle (özellikle 25.9.1 sonrası) her şey çok daha iyi hale geldi.

Hangi IGPU'yu kullandığınızı ve en son hangi sürücüyü yüklediğinizi öğrenebilir miyim? Dediğim gibi ben 2 yıl öncesini savunmuyorum, AMD'nin şu anki halini savunuyorum o da savunmam gerektiği kadar. Fanboyluk şeklinde değil.

Buna aslında tmaamne katılmıyorum. Evet, adrenaline biraz daha karışık ve biraz bloatware ama bence NVIDIA arayüzünden çok daha işlevli. Bu aralar AMD ekran kartı kullanıcısı kat kat arttı. Sürücülere daha çok ağırlık veriyorlar eskiye göre.

Saçma bir yorum. Herkes zaten AMD'nin önceden DAHA sorunlu olduğunu biliyor ve kabul ediyor. Sorunsuz sananlar NVIDIA'ya da AMD fark etmez kendi dünyasında yaşıyor. En iyi sürücüde bile sorun yaşanabilir.

Son düzenleme:
NVIDIA arayüzünden çok daha işlevli. Bu aralar AMD ekran kartı kullanıcısı kat kat arttı. Sürücülere daha çok ağırlık veriyorlar eskiye göre.
Hocam sen arayüzün janjanlı olmasına, menülerin RGB’li oyuncu koltuğu gibi ışıklı mışıklı olmasına “işlevsellik” diyorsan olayı hiç anlamamışsın demektir. AMD arayüz süsleyip püsleyene kadar NVIDIA işi donanım + yazılım bütünlüğüne taşıdı. Adamlar yapay zekâyı donanıma entegre etti; DLDSR, RTX HDR, RTX VSR, Reflex, Broadcast gibi teknolojileri gerçek anlamda kullandırdı.

“Sürücüye ağırlık veriyorlar” dediğin firma Anti-Lag+ yüzünden CS2’de milleti VAC banlatıyordu. Sorunu çözemeyince özelliği sürücüden komple kaldırdılar.

@YusufEymen, hocam koskoca firma 2026 yılında hala driver sorunları yaşıyorsa kapatsın dükkanı gitsin bu konuda düzgün olması gerekiyor zaten.

Ben NVIDIA'yı gelecek konusunda öncü bir firma olarak gördüğümden o tarafa kayıyorum. Burada ne anlatmak istiyorsan dersen önce NVIDIA yapıp sonra AMD'nin yapmasından bu belli oluyor zaten uzun uzadıya kafa yormaya gerek yok.

Geçen bir video izlemiştim, adamlar daha ihtiyaç yokken piyasanın ihtiyaç duymadığı özellikleri geliştirmişler. Zamanı gelince de doğal olarak ana kaynak oldukları için daha da öne çıkmışlar;
İnsanların önce güven duyması gerekiyor, NVIDIA ise bunu sağlıyor.

Örneğin 9070 XT almanın şu an daha cazip olduğunu biliyorum lakin NVIDIA öyle bir firma ki bir güncelleme yayinlar VRAM sorununu öyle bir çözer ki 8 GB VRAM kullanmak artık sorun olmaktan çıkar sonra daha stabil bir MFG özelliği verir bu sayede yeni kareler oluşurken hem akıcı hem de takilmadan yüksek akıcılıkta oynarız kim bilir. Tabii bu bir varsayım ancak bu güveni veriyor.

Ee peki bunu AMD yapamaz mı dersen FSR 4'un eski sürümlerde çalışmadığı gibi yeni özellikleri bu karta yani 90xx serisine buyuk ihtimalle vermez, veremeyebilir. NVIDIA ise bunun altyapısını çok önceden kurduğu için bu konuda daha rahat bir entegrasyon sağlıyor.

Bunlar kendi fikrimdir, hatalı yerler olabilir.

Bir üründe revizyona gidiyorsanız daha güvenli hale getirmek revizyonun gerekliliğindendir. Eğer elinizde kusursuz çalışan 8 pin PCI-e soketleri varsa ve bu kablonun hantallığından dolayı formunu değiştirecekseniz minimum aynı güvenliği sağlayan bir tasarım ortaya koymanız gerekir. Bu kadar küçük toleransların olduğu bir ürünü sırf rakibinizden önce olsun diye yarım yamalak vaziyette milyonlarca kullanıcıya sunup sonra "Aaa pinler çok uzunmuş, kısalttık" diyemezsiniz. Masada AMD mühendisinin olup olmaması beni ilgilendirmez, bunu piyasaya "güvenli" diye sunan ilk kimse beni o ilgilendirir ki zaten burada AMD'ye de herhangi bir sempati beslemiyorum. Eğer bu kadar küçük toleransların olduğu bir soketi piyasaya ilk siz sunuyorsanız belli sorumlulukları da almak zorundasınız. Eğer bu soket AMD tarafından sunulsaydı aynı yorumu onun için de yapardım. Yanan Nitro+'lar için de bir çok yerde aynı yorumu yaptım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…