Virexon47

Uzman
Merhaba, RX 6550M ekran kartına sahibim ve artık sürücü yüklemeden sonra her oyuna girip oyunlarda FPS düşüşü yaşamaktan bunaldım. Bu sorunu hiç tespit etmiyorlar ve düzeltmiyorlar. sürücü güncelleme getiriyorlar o kadar ama düzeltme 0. bu sorunu minimize edecek neler var acaba? Arkadaşımda RX 7700 XT var o sürücü güncelleme yapıyor fakat o shader cacheden dolayı FPS düşüşü yaşamıyor, ben yaşıyorum. Benim GT 730 vardı önceki masaüstü sistemimde. Onda denedim aynı oyunda fakat ilk shader derleme kaynaklı FPS düşüşü hiç yaşamadım. işte NVIDIA'nın neden önde olduğunu bir kez daha gördüm. Şimdi sorum şu sizlere: Bunu arkadaşım yaşamıyor da ben nasıl yaşıyorum ve nasıl düzeltirim yardım eder misiniz?

-----Sistem parçalarım-----
CPU ► AMD Ryzen 5 7535HS.
GPU ► AMD Radeon RX 6550M 4 GB GDDR6.
RAM ► 16 GB 4800 MT/S DDR5.
SSD ► Kioxia kBG50ZNV512g.

Son düzenleyen: Moderatör:
Elmayla armudu değil, elmayla karpuzu kıyaslamışsın resmen. RX 7700 XT dediğin kartın içindeki işlem birimi sayısı senin ekran kartını döver, bayıltır, üstüne su döker bi daha döver. O karttaki shader derleme hızı ile seninki bir mi sence? Ayrıca çalışan sistem kurcalanmaz agacım. AMD her ay sürücü çıkarır ama her biri senin giriş seviyesi kartına performans katmaz.

Registry'den Shader Cache limitini artır, MPO'yu kapat ve çalışan sürücüyü bir daha güncelleme, NVIDIA falan hikaye, olay tamamen donanım gücü ve mimari farkı.

Elmayla armudu değil, elmayla karpuzu kıyaslamışsın resmen. RX 7700 XT dediğin kartın içindeki işlem birimi sayısı senin ekran kartını döver, bayıltır, üstüne su döker bir daha döver. O karttaki shader derleme hızı ile seninki bir mi sence? Ayrıca çalışan sistem kurcalanmaz agacım. AMD her ay sürücü çıkarır ama her biri senin giriş seviyesi kartına performans katmaz.

Registry'den shader cache limitini artır, MPO'yu kapat ve çalışan sürücüyü bir daha güncelleme, NVIDIA falan hikaye, olay tamamen donanım gücü ve mimari farkı.

Donanım gücü falan diyorsun ama insanlar RX 9060 XT'de bile bu sorunu yaşayanları gördüm. Arkadaşım bu RX 7700 XT'den önce RX 570 kullanıyordu onda da bu sorun yoktu. Benim ekran kartım RX 570'den daha iyi performans veren bir ekran kart. Sürücüleri çok kötü AMD'nin. Bir de dediğiniz Registry'de shader cache sayısı 31'den 32'ye getirmeyi diyorsunuz sanırım. Onu yaptım fakat bir işlevi olmadı. MPO'yu'da kapatmıştım fakat o şiddeti düzeltmemişti.

Donanım gücü falan diyorsun ama insanlar RX 9060 XT'de bile bu sorunu yaşayanları gördüm. Arkadaşım bu RX 7700 XT'den önce RX 570 kullanıyordu onda da bu sorun yoktu. Benim ekran kartım RX 570'den daha iyi performans veren bir ekran kart. Sürücüleri çok kötü AMD'nin. Bir de dediğiniz Registry'de shader cache sayısı 31'den 32'ye getirmeyi diyorsunuz sanırım. Onu yaptım fakat bir işlevi olmadı. MPO'yu'da kapatmıştım fakat o şiddeti düzeltmemişti.
Haklılık payın var ama eksik biliyorsun. RX 570 dediğin kart GCN mimarisiydi, şimdiki kartlar RDNA. Mimari değiştikçe shader derleme mantığı komple değişti. RX 570'te pre-compiled shader havuzu daha genişti, driver paketi şişikti ama takılmazdı. RDNA mimarisi agresif güç yönetimi yüzünden shader derlerken frekansı dalgalandırıyor, sorun orada patlıyor.

Registry'den EnableUlps değerlerinin hepsini bulup 0 yap, sonra DirectX Shader Cache'i disk temizlemeden sil. Eğer BIOS'ta varsa Re-Size BAR ayarını da değiştirip öyle dene bakalım.

@Omerta Silenzio, AMD Smart Access Memory ayarı vardı adrenalinde onu kapattım. Enableulps 1'den 0 yapma ayarlarını yaptım 0001 ve 0000'da. Bu DirectX shader cache Windows'tan sil dediniz sonra AMD'den de sıfırlayayım mı?