Bütçe
30.000 TL

barcaxsto

Uzman
Yer
Türkiye
Arkadaşlar selam, yeni bir laptop arayışındayım bütçem biraz kısıtlı maksimum 30.000 TL civarında bir bütçe ayırdım. Elimin altında şu anda çok güçlü cihazlar var ama yanımda rahatça taşıyacağım bir laptop yok bu nedenden ötürü yanımda rahatça taşıyabileceğim bir laptop arıyorum ve alacağım laptop modelini buldum Lenovo ThinkPad E16 almayı düşünüyorum lakin bu modelin pek çok Konfigürasyonu mevcut ve kafam karıştı biraz. Bu laptop ne amaçla kullanılacak onu da anlatayım;
  • Performans: Sanal makineler ve 3D modelleme için yeterli işlemci "basit" 3D modellemeler yapacağım (tercihen Intel i7 veya eşdeğeri AMD), en az 16 GB RAM ve hızlı bir SSD (en az 512GB) olmalı. Dahili ekran kartı olmak zorunda değil (bu bütçe ile olacağını düşünmüyorum zaten) ama olursa RTX ekran kartını tercih ederim.
  • Mobilite: laptopu sürekli yanımda taşıyacağım için hafif ve ince olması çok önemli.
  • Batarya ömrü: Gün içinde prizden uzak kalabileceğim durumlar için uzun batarya ömrü kritik.
  • Tasarım: MacBook gibi şık ve zarif bir tasarıma sahip olmasını istiyorum, alüminyum kasa tercihim.
Ekran görüntüsü 2024-12-15 170708.webp

Bu iki model arasında kaldım sizde AMD Ryzen 7 7730U olanı mı tercih edeyim yoksa INTEL Core Ultra 7 155H olan sistemi mi? Arada 11.500 TL değerinde bir fark var sizce değer mi? yorumlarınızı bekliyorum...

Merhaba, ürünün 14 inç olanı 2 ay önce aldım.
Ürün için yorum yazmıştım buraya da yazayım;
(sizin için e16 gen 1 ryzenli versiyon, gen 2 intelli. Yorumda gen 5 dediğim sizin ryzen için geçerli.)

Ürün hem kompakt hem de şık. Kasası oldukça rijit, gıcırdama ses gibi esneme sorunları yok.

Trackpoint hususu oldukça konforlu, özellikle kucağınızda iken uzun belgelerde scroll işlevini kullanmak muazzam bir kolaylık sağlıyor. Ekran parlaklığı bana yetti, mat kaplamanın avantajı büyük. Görüntü kalitesi yeterli.

Gen 6 İntel'lerde thunderbolt var, harici ekran kartı kullanma imkanı veriyor. Tüm usb portları 3.2 sunuyor. İki usb-c portunda PD 3.0 desteği var, şarj konusuda güvenilirlik sağlıyor. İki M2 ve iki Sodimm ile geliyor makine. Gen 5'te bu saydığım özellikler yok.

İntel işlemci konusunda ise oldukça ikircikliydim, AMD'li versiyonlar Türkiye'de yok, olanlarda Thunderbolt yok. Gen 5 ile Gen 6 arasındaki farklar aradaki fiyat farkını haklı çıkarıyor. Lenovo, Gen 6'da Amd işlemcileri bir önceki nesilden seçmiş, İntel performans konusunda oldukça önde. Neticede istemeden İntel almış oldum. İşlemci güç kullanımı biraz yüksek. 3. Şarj döngüsündeyim şu an, 7-8 saat kullanım aldım Office için. İşlemci yoğun kullanımda 3-4 saate iniyor süre. Benim kullanımımda Word ve Chrome hep açık, birkaç kez SPSS çalışıyor. İşlemcinin verimlilik çekirdeklerinin çalışma mantığı çok güzel; Chrome ilk açılırken kalan şarj süresi 4 saate kadar düşüyor. Açılıp ram'e geçince veriler 10 saate geri çıkıyor. İki üç uygulama ile çalışıyorsanız hepsini sabah bir kere açın, 8 saate yakın çalışabilirsiniz. Sürekli açtım kapattım işini sevmiyor işlemci.

Son olarak tek kanal ram var bu bilgisayarda; işlemcide Arc Xe grafik çekirdekleri olduğu halde tek kanal ram olduğu için Xe çekirdekleri işlevsel değil. İki kanala da bellek modülü takılmadan 155u işlemci kullanıyor gibisiniz. Bu bilgi açıkça yazmıyor. "Arc Xe Graphics Functions as Intel Graphics" diyor açıklamada. Tek kanal bellek meselesi yüzündenmiş bu. Neyse atla deve değil bir modül eklemek gerektiğinde.

İki aylık deneyim ardından şunu ekleyebilirim, şarj süresi önemliyse ryzen alın. Diğer türlü intel ama ekran kartı için ikinci modülü almanız da gerekli. Ben ikinci modül olarak mevcut olana ek crucial 16 GB 5600 aldım ama benim pcde micron modül vardı. Sıkıntısız çalıştı iki modül.

Merhaba, ürünün 14 inç olanı 2 ay önce aldım.
Ürün için yorum yazmıştım buraya da yazayım;
(sizin için e16 gen 1 ryzenli versiyon, gen 2 intelli. Yorumda gen 5 dediğim sizin ryzen için geçerli.)

Ürün hem kompakt hem de şık. Kasası oldukça rijit, gıcırdama ses gibi esneme sorunları yok.

Trackpoint hususu oldukça konforlu, özellikle kucağınızda iken uzun belgelerde scroll işlevini kullanmak muazzam bir kolaylık sağlıyor. Ekran parlaklığı bana yetti, mat kaplamanın avantajı büyük. Görüntü kalitesi yeterli.

Gen 6 İntel'lerde thunderbolt var, harici ekran kartı kullanma imkanı veriyor. Tüm usb portları 3.2 sunuyor. İki usb-c portunda PD 3.0 desteği var, şarj konusuda güvenilirlik sağlıyor. İki M2 ve iki Sodimm ile geliyor makine. Gen 5'te bu saydığım özellikler yok.

İntel işlemci konusunda ise oldukça ikircikliydim, AMD'li versiyonlar Türkiye'de yok, olanlarda Thunderbolt yok. Gen 5 ile Gen 6 arasındaki farklar aradaki fiyat farkını haklı çıkarıyor. Lenovo, Gen 6'da Amd işlemcileri bir önceki nesilden seçmiş, İntel performans konusunda oldukça önde. Neticede istemeden İntel almış oldum. İşlemci güç kullanımı biraz yüksek. 3. Şarj döngüsündeyim şu an, 7-8 saat kullanım aldım Office için. İşlemci yoğun kullanımda 3-4 saate iniyor süre. Benim kullanımımda Word ve Chrome hep açık, birkaç kez SPSS çalışıyor. İşlemcinin verimlilik çekirdeklerinin çalışma mantığı çok güzel; Chrome ilk açılırken kalan şarj süresi 4 saate kadar düşüyor. Açılıp ram'e geçince veriler 10 saate geri çıkıyor. İki üç uygulama ile çalışıyorsanız hepsini sabah bir kere açın, 8 saate yakın çalışabilirsiniz. Sürekli açtım kapattım işini sevmiyor işlemci.

Son olarak tek kanal ram var bu bilgisayarda; işlemcide Arc Xe grafik çekirdekleri olduğu halde tek kanal ram olduğu için Xe çekirdekleri işlevsel değil. İki kanala da bellek modülü takılmadan 155u işlemci kullanıyor gibisiniz. Bu bilgi açıkça yazmıyor. "Arc Xe Graphics Functions as Intel Graphics" diyor açıklamada. Tek kanal bellek meselesi yüzündenmiş bu. Neyse atla deve değil bir modül eklemek gerektiğinde.

İki aylık deneyim ardından şunu ekleyebilirim, şarj süresi önemliyse ryzen alın. Diğer türlü intel ama ekran kartı için ikinci modülü almanız da gerekli. Ben ikinci modül olarak mevcut olana ek crucial 16 GB 5600 aldım ama benim pcde micron modül vardı. Sıkıntısız çalıştı iki modül.
Hocam detaylı yorumun için çok teşekkür ederim, Ben de hangisini alacağım konusunda kararsız kaldım. Lakin görünen o ki Gen 2 versiyonu almayı planlıyorum Core Ultra 7 işlemciye sahip olan versiyonu. Gen 2 hakkında düşüncelerin nelerdir tam olarak alınır mı sence? Daha detaylı olması açısından ürünün linkini aşağıya ekliyorum.;

Bendeki bilgisayarın 16 inç olanı bu linkteki. E serisinde 14 inç daha eski bir seri. E16 gen 2 ile E14 gen 6 birebir aynı cihazlar boyutları hariç.

Açıkça yazayım, ben 16 inç alacak olsam thinkpad almazdım daha fazla para ödeyip. neticede 14inçi çantama atıyorum özel koruma olmadan, hiçbir şey olmuyor. 16 inç illa çanta ya da zarf gerektirir, mobilitesi kısıtlı olan model için de alüminyum kasa çok gerekli değil bence.
İşlemci ve kasa kalitesi gibi durumlar için yanıt verecek olursam thinkpad işte. Lenovo değil Ibm tasarımı bunlar. Kullanıcı içini açıp parça ekleyebilsin diye how to videoları var destek sitesinde. Malına güveniyor adamlar.