Cortez_TR

Üyecik
Merhaba, ben 2024 senesi Kasım ayında bir sistem topladım: AMD Ryzen 7 9800X3D işlemci, MSI B650M Project Zero anakart, MSI MAG E360 sıvı soğutuculu. Bu sistemin montajını yaptıktan hemen sonra tüm stres testi uygulamalarını, Cinebench R23, FurMark aklınıza gelen her şeyi indirdim. İşlemciyi stres testine soktum, HWINFO üzerinden sensörlere baktım. İşlemci sıcaklığı max 72 dereceye çıktı. Daha sonra kullanmaya devam ettim ve aradan 20 ay geçti. Oyunun ara sahnesinde işlemci sıcaklığında bir anormallik gördüm; sıcaklık 65 dereceden bir anda birkaç defa 77 dereceye fırlıyor ve iniyordu. Uzun süre gözlemledim ve artık şüphe duydum. Hemen stres testi uygulamalarını açtım ve test ettim. İşlemci sıcaklığım 10 saniyeden daha kısa sürede 50 dereceden 85 dereceye, daha sonra 95 dereceye fırladı. Ben de kendi kendime dedim ki aradan 20 ay geçti, büyük ihtimalle termal macun kurudu, değiştireyim. Ardından hemen MX-7 macun sipariş ettim. Bugün sabah elime geçti, soğutucuyu söktüm, izopropil alkol ile bir güzel temizledim. Sonra çarpı şeklinde hat çektim ve kenar ortalara küçük noktalar bıraktım ama biraz rahat davrandım çünkü ayrı satın aldığım işlemci secure frame braketi vardı. Neyse, soğutucuyu taktım, elle sıkılan 2 tane vidası var, eşit bir şekilde sıktım ve tekrar teste soktum. Bu sefer yine aynı senaryo yaşandı ama 92 dereceyi gördü. Sonra radyatörde bulunan 3 fana elimi uzattım ve sıcak hava üflemiyordu, soğuk hava geliyordu; aynı vantilatör çalıştırdığımız zaman gelen o serin hava gibi. Ardından sıvı soğutmanın borularına baktım, 2 boruya dokunduğumda hissettiğim bir sıcaklık yoktu. Sonra pompaya işaret parmağımla bastırdım, titreşim gibi bir şey var mı diye hafif bir şey hissettim. Şöyle tarif edeyim: Yanlışlıkla fanlara eliniz çarptığında çıkan sesin çok ama çok hafif hali gibi düşünebilirsiniz.

Not: Overclock, PBO gibi akla gelebilecek hiçbir hız aşırtma uygulamadım, sadece BIOS günceller ve EXPO açarım.

Sizce sıvı soğutucum arızalı mı? Ne gibi arıza vardır?

Garantiye göndersem, onlar nasıl test edecek?

Arızalı olsa bile boştayken işlemci sıcaklığı 50 derecede mi kalır? (Eğer arızalıysa oyunlarda 65 - 80 görüyorum; oyun oynarken 65 - 80 arasında kalmaz diye düşünüyorum.)

20260809_164212.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Sıvı soğutmanın pompası arıza yapmış olabilir. İlk açılışta su sesi veya boruyu sıkarsanız elinizle o su geçişini hissetmeniz lazım. Fakat radyatör ısınmıyor demişsiniz, ısı aktarımı yok yani arıza yüksek ihtimalle pompada.