Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

esqiue

Çalışkan
Merhaba, BIOS dahil bütün güncelleştirmelerinin yapıldığı yeni topladığım sistemde CPU çok fazla ısınıyor ve fanlar çok yüksek RPM de çalışıyor(75-80 desibel ses üretiyorlar).
Montaj işlemleri emin olmak için 2 kere baştan sonra yapıldı, temaslarda ya da pinlerde bir sorun yok.
Fakat PC de hiçbir şey yapılmadığı halde 50 derecenin altını görmedim ve çoğu zaman 80-85 derecelere çıkıyor, bırakın oyun testi yapmayı tarayıcı açma işleminden sonra bile 80 derece oluyor.

Sorunu çözmek için ne yapılabilir?
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D 5.20 GHz AM5 96 MB v-cache 120W.
  • Soğutucu: ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme.
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X870-F Gaming Wi-Fi AMD X870 8000 MHz (OC) DDR5 soket AM5 ATX.
Screenshot_1.webp

1000015305.webp

Screenshot_2.webp

Çözüm
Montaj konusunda orantısız sıkılan vidalar yüzünden bile işlemciye tam temas etmez soğutucu, dengeli sıkmak lazım, önce tekrar kontrol edilebilir, yine aynı sonuçla karşılaşırsanız soğutucu arızasını değerlendirirsiniz.

Elinizde termal macun var mı?
Pompa ayarınız bozuk, öyle olmaz, 72 derecede 1230 RPM çalıştırıyorsunuz.

Paylaştığınız görseldeki pompa ayar eğrisini 60 dereceye kadar %50, 60 sonrası %100 yapın.

Düşük pompa devri ani sıcaklık artışına da sebep olur.

@esqiue,

Bu şekilde.

Screenshot_2025-06-06-14-48-05-52_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.webp

Montajlarken soğutucunun işlemciye temas eden noktasındaki jelatini söktünüz mü?

Evet.

Pompa ayarınız bozuk, öyle olmaz, 72 derecede 1230 RPM çalıştırıyorsunuz.

Paylaştığınız görseldeki pompa ayar eğrisini 60 dereceye kadar %50, 60 sonrası %100 yapın.

Düşük pompa devri ani sıcaklık artışına da sebep olur.

@esqiue,

Bu şekilde.

Eki Görüntüle 152851

Elle bir ayar yapmadım, default olarak bu ayarlarda. Açıkçası pek de bilgim yok birden fazla fan ayarı var ve hangisi ne işe yarıyor bilmiyorum. Biraz daha detaylı yardımcı olabilir misiniz?

Armoury Crate'de Fan Expert kısmındaki görseller ektedir.

Dosya Ekleri

• Screenshot_5.webp
    Screenshot_5.webp
    339,4 KB · Görüntüleme: 64
  • Screenshot_4.webp
    Screenshot_4.webp
    362,5 KB · Görüntüleme: 56
  • Screenshot_3.webp
    Screenshot_3.webp
    366,8 KB · Görüntüleme: 54
  • Screenshot_2.webp
    Screenshot_2.webp
    363,2 KB · Görüntüleme: 62
  • Screenshot_1.webp
    Screenshot_1.webp
    358,8 KB · Görüntüleme: 74
Son düzenleyen: Moderatör:
Size görsel paylaştım, paylaştığınız pompa devir kısmına gelin mavi ile işaretlediğim çizgi haline getirin orayı.

Pompayı daima %100'de de çalıştırabilirsin, PWM uygulamak gereksiz. Zaten kaliteli bir pompaysa ses çıkartmamalı, 14 liralık soğutucuda da bir zahmet kaliteli olsun :D

Pompayı daima %100'de de çalıştırabilirsin, PWM uygulamak gereksiz. Zaten kaliteli bir pompaysa ses çıkartmamalı, 14 liralık soğutucuda da bir zahmet kaliteli olsun :D
Sisteme yük bindirecek hiçbir işlem yokken CPU'nun 80 derecede ve fanların da 80 desibel ses üreterek çalışması normal değil bunun sebebini ve çözümünü öğrenmeye çalışıyorum.

Size görsel paylaştım, paylaştığınız pompa devir kısmına gelin mavi ile işaretlediğim çizgi haline getirin orayı.
Son paylaştığım görsellerdeki gibi bir sürü farklı ayar yapılabilen grafik var hangisinde dediğiniz ayarı yapayım ?

Fan expert ile değil, cihaz kısmına gelin, fan ayarını seçin, pompayı seçin orayı yapın.

Aslında BIOS'tan yapmak daha sağlıklı.

Fan expert ile değil, cihaz kısmına gelin, fan ayarını seçin, pompayı seçin orayı yapın.

Aslında BIOS'tan yapmak daha sağlıklı.
Dediğiniz ayarı yaptım fakat değişen bir şey olmadı. Hâlâ CPU gereksiz yere çok yüksek sıcaklıkta ve fanlar da çok gürültülü çalışıyor.

Screenshot_6.webp