exseri

Gelişen
Arkadaşlar merhaba. Bu benim bu forumda ilk mesajım. Bu konuyu başka turuncu bir forumda daha açtım, tekno ile başlayan diğer forumda açmadım Recep bey ile ilgili korkak tutumlarından dolayı. Mümkün olduğu kadar bilgi toplamaya çalışıyorum. Katkılarınız için şimdiden teşekkürler.

Bu işlemci konusunda tecrübeli arkadaşlar lütfen yardımcı olsun. MSI X870E Carbon anakart, Corsair H100X 240mm su soğutma ve Zalman stc10 macunla. Bana göre fazla sıcaklık değerleri alıyorum. Bunun nedeni anakart gibi çünkü çılgın watt lara çıkıyor işlemci. Şimdi sırayla fotolarla değerleri veriyorum.

1- Boşta masaüstü değerler. Burada biraz fala çıkmış 55 derece fakat test sonrasıydı. Normalde chorome açık falan gezerken YouTube 4K izlerken 50-51 dereceyi geçmiyor

20250328_134948.webp

2- Oyun Cyberpunk 2K Full ayarda behncmarkta 60-75 arası gezdi ortalaması 70 diyelim

20250328_134713.webp

20250328_134736.webp

20250328_134741.webp

3- CPU-Z'nin stres testinde 3 dk sonunda 85i geçmedi

20250328_124755.webp

4- çok fazla sıkıştırılmış oyun yüklemesi sırasında 95 dereceye vurdu 10dk ara ara ve watt 155 falan oluyordu

20250328_125301.webp

5- Son olarak OCCP 5dk falan yaptım ilk saniyeden son saniyeye kadar 155-156 watt çekti derece 95i aşmadı ama aşağıda inmedi sabit 95

20250328_124203.webp

Şimdi arkadaşlar bu değerler bu soğutma çabasına göre normal mi? Daha doğrusu bu watt değerlerine göre doğru mu normal mi neler yapılmalı.
Not: BIOS'tan ekstra bir overclock falan yok sadece EXPO açık RAM'ler 6000'de Dual channel. Sistem bugün kuruldu genelde macun 1 ayda kendine gelir derler bilenler yazsın.

20250328_175215.webp

Buda Pcmark Sonuçları. Öyle süper bir sonuçta değil. ortalama 15200 gibi. E o zaman bu cpu neden 155watt çekiyor

Ekran görüntüsü 2025-03-28 194718.webp

Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba. Bu benim bu forumda ilk mesajım. Bu konuyu başka turuncu bir forumda daha açtım, tekno ile başlayan diğer forumda açmadım Recep bey ile ilgili korkak tutumlarından dolayı. Mümkün olduğu kadar bilgi toplamaya çalışıyorum. Katkılarınız için şimdiden teşekkürler.

Bu işlemci konusunda tecrübeli arkadaşlar lütfen yardımcı olsun. MSI X870E Carbon anakart, Corsair H100X 240mm su soğutma ve Zalman stc10 macunla. Bana göre fazla sıcaklık değerleri alıyorum. Bunun nedeni anakart gibi çünkü çılgın watt lara çıkıyor işlemci. Şimdi sırayla fotolarla değerleri veriyorum.

1- Boşta masaüstü değerler. Burada biraz fala çıkmış 55 derece fakat test sonrasıydı. Normalde chorome açık falan gezerken YouTube 4K izlerken 50-51 dereceyi geçmiyor

Eki Görüntüle 135850

2- Oyun Cyberpunk 2K Full ayarda behncmarkta 60-75 arası gezdi ortalaması 70 diyelim

Eki Görüntüle 135851

Eki Görüntüle 135852

Eki Görüntüle 135853

3- CPU-Z'nin stres testinde 3 dk sonunda 85i geçmedi

Eki Görüntüle 135854

4- çok fazla sıkıştırılmış oyun yüklemesi sırasında 95 dereceye vurdu 10dk ara ara ve watt 155 falan oluyordu

Eki Görüntüle 135855

5- Son olarak OCCP 5dk falan yaptım ilk saniyeden son saniyeye kadar 155-156 watt çekti derece 95i aşmadı ama aşağıda inmedi sabit 95

Eki Görüntüle 135856

Şimdi arkadaşlar bu değerler bu soğutma çabasına göre normal mi? Daha doğrusu bu watt değerlerine göre doğru mu normal mi neler yapılmalı.
Not: BIOS'tan ekstra bir overclock falan yok sadece EXPO açık RAM'ler 6000'de Dual channel. Sistem bugün kuruldu genelde macun 1 ayda kendine gelir derler bilenler yazsın.

Eki Görüntüle 135859

Buda Pcmark Sonuçları. Öyle süper bir sonuçta değil. ortalama 15200 gibi. E o zaman bu cpu neden 155watt çekiyor

Eki Görüntüle 135887

Performans Sorunları Çözüm Adımları​

1. Termal Ped ve Macun Kontrolü:
- İşlemcinin üstündeki termal macunun düzgün uygulandığından emin olun. Macun yoğunça sürülmeli ve yayılmalı.
- İşlemcinin üzerindeki termal pedin durumunu kontrol edin; gerekirse değiştirilmelidir.

2. Soğutma Sistemini Gözden Geçirme:
- Su soğutma sisteminin pompasının çalıştığından emin olun.
- Radyatörün fanlarının doğru hızda çalıştığını kontrol edin. RPM değerlerini izleyin.
- Radyatörün yeterince havalandırılması sağlanmalı, toz birikmesi varsa temizlenmelidir.

3. BIOS Ayarları:
- BIOS’a girin ve işlemci için Voltaj ayarlarını düşürmeyi deneyin. "Offset Voltage" ayarı ile voltajı azaltabilirsiniz.
- Precision Boost ve AI Boost gibi özellikleri devre dışı bırakın; bu, sıcaklıkları düşürmeye yardımcı olabilir.

4. Fan Profilleri Ayarlama:
- Fan hız kontrol ayarınızı optimize edin. Gerekirse fanları daha yüksek hızda çalışacak şekilde yapılandırın.
- CPU ve sistem fanlarının "Silent" yerine "Performance" ayarına alındığından emin olun.

5. Yetersiz Hava Akışı:
- Kasayı açarak hava akışını kontrol edin. Güç kaynağı, ekran kartı ve diğer bileşenlerin hava akışını engellemediğinden emin olun.
- Gerekirse ek fanlar ekleyin veya mevcut fanların pozisyonlarını değiştirin.

6. Güç Tasarrufu Modları:
- Windows enerji ayarlarını kontrol edin; "Yüksek Performans" modunu seçin.
- CPB (Core Performance Boost) ayarını BIOS'tan devre dışı bırakabilirsiniz.

7. Yazılımsal Sorunlar:
- Arka planda çalışan gereksiz yazılımları kontrol edin ve kapatın. Böylece işlemci yükü azaltılabilir.
- Güncellemeleri kontrol edin; BIOS ve sürücüler güncellenmiş olmalı.

8. Streste Test Etme:
- OCCT veya Prime95 gibi yazılımlar ile işlemciyi test edin, sıcaklıkların kontrol edilmesi için gözlemlerde bulunun.

9. Gereksiz Overclocking:
- Eğer işlemciyi overclock yaptıysanız, standart değerlerine geri döndürün. Performans sorunları, aşırı ısınmaya sebep olabilir.

Genel Öneriler​

• Aşırı sıcaklıkta çalışmak, sistem kararlılığını etkileyebilir. Düzenli olarak sıcaklık değerlerini takip edin.
  • Performans ve sıcaklık izleme yazılımlarını kullanarak sistem durumunu sürekli kontrol etmek faydalı olacaktır.
  • Gerekirse bir uzman yardımı alın; donanımınızı incelemek için profesyonel yardım almak, problemi çözebilir.

Bence bu işlemciye minimum bir 360'lık alınmalıydı, 280 likte kurtarabilir, 240 sıvı soğutmanın yetersiz olduğunu düşünüyorum, macun iyi gibi, daha iyisi olsun diyorsan grizzly kullanabilirsin.
Bir de kullandığın kasa yapısı, havalandırma kalitesi ne durumda hiç bilmiyoruz, onlarla ilgili bilgi verir misin?
Ama testler hariç 70 dereceyi geçmemişsin, PC ile oyun oynayacağın için 70 derece bence kabul edilebilir bir derece.

Bence bu işlemciye minimum bir 360'lık alınmalıydı, 280 likte kurtarabilir, 240 sıvı soğutmanın yetersiz olduğunu düşünüyorum, macun iyi gibi, daha iyisi olsun diyorsan grizzly kullanabilirsin.
Bir de kullandığın kasa yapısı, havalandırma kalitesi ne durumda hiç bilmiyoruz, onlarla ilgili bilgi verir misin?
Ama testler hariç 70 dereceyi geçmemişsin, PC ile oyun oynayacağın için 70 derece bence kabul edilebilir bir derece.
hocam detaylı yazacam bikaç güne tecrubelerimi. şuan ekran klavyesiyle yazyom. klavyemde bozuldu bi gusul abdesti almalıyım:hehehe:

Klavyem geldi yazabiliyorum. Dostum normal demişsin aslına bakarsan bana görede normal fakat millet 40derecelerden bahsediyor sentetik testlerde bile 80i görmedik diyenler dolu bu işlemci için. O yüzden biraz rahatsız etti bu değerler beni. Şimdi 3 yıllık 240mm h100x imin pompa gücüde azalmıştır diye düşünerek değişikliğe gittim. Ve hava soğutmaya geçmeye karar verdim. Phantom Spirit 120SE aldım geldi. kasayıda değişecem şöyle havadar 5-6 fanlı akışı rahat bir kasa bakıyorum 5bini geçmeyecek şekilde.
Umarım bu şekilde daha iyi değerler alabilirim kasayı alınca paylaşıcam

Son düzenleme:
Hocam detaylı yazacağım birkaç güne tecrubelerimi. Şu an ekran klavyesiyle yazyom. Klavyemde bozuldu bir gusul abdesti almalıyım:hehehe:

Klavyem geldi yazabiliyorum. Dostum normal demişsin aslına bakarsan bana görede normal fakat millet 40derecelerden bahsediyor sentetik testlerde bile 80i görmedik diyenler dolu bu işlemci için. O yüzden biraz rahatsız etti bu değerler beni. Şimdi 3 yıllık 240mm H100Ximin pompa gücüde azalmıştır diye düşünerek değişikliğe gittim. Ve hava soğutmaya geçmeye karar verdim. Phantom Spirit 120SE aldım geldi. Kasayı da değişeceğim şöyle havadar 5-6 fanlı akışı rahat bir kasa bakıyorum 5bini geçmeyecek şekilde.
Umarım bu şekilde daha iyi değerler alabilirim kasayı alınca paylaşacağım

Kasa henüz almadıysan Lancool III tavsiye ederim tabii bütçen nedir bilmiyorum, sıvı soğutma olarak Artic 360

7800x3d yi hava soğutma ile soğutabilecek misin hocam test ettin mi?
9800x3d yi demek istedin galiba

Evet arkadaşlar kasam geldi kule soğutmam geldi. Ve evet benim sorunum çözüldü. Lancool kasa ve 4 kasa fanı ile(ekstra fan yok) ve tek fanlı phantom spiritle evet tek fan diyorum çünkü montajda bi fanın pini kırıldı çalışmıyo. yeni fan sipariş verdim bekliyorum. Neyse tek cpu fanı yeni termal macun ve kasamla boşta 44 derece youtube falan internette 46-47 derece. Oyunda 50-70 arası ortalama 57-58 alıyorum. cpuz nin stres testindede en fazla 85i gördüm. Diğer cpu fanınıda takınca 3-5 derece daha düşeceğini düşünüyorum

Benim sorunum böylece çözülmüş oldu. Ha bu arada daha bombası önceden 95 derece olurken ve masaüstünde55-60derece iken ben tüm overclock her şeyi kapamıştım PBO falan hep kapalıydı. Bu değerleri şuan PBO ve EXPO açık şekilde alıyorum.

Bence tek negatif yön işlemci çok zıplak. şöyleki işlemci 45 derece iken böyle 1-2 dakika arayla bi 55-60lara saniyelik 1-2 saniye çıkıp tekrar 45dereceye iniyor. 60ı geçmiyor ama bu saniyelik zıplamalar periyodik olarak oluyor. kasa yanımda olduğu için mistik ligt cpu sıcaklığına ayarlı dolayısıyla renk yeşilden maviye geçiyor arada ordan fark ediyorum sürekli

Velhasıl hava soğutmayla gayette soğutuluyor ve hatta bi fan da yok yani şuan. Bence durum mükemmel

Arkadaşlar tane tane arşivde dursun diye yazacam. 9800x3d işlemci, Msi X870E Carbon Anakart ve Gskill 2*16Gb 6000Mhz Cl36 Ram Sistem kurdum.

Önceki vento kasam, zalman termal macun ve Corsair H100X 240mm sıvı soğutmam ile PBO ve tüm overclock ayarları kapalı şekilde aldığım sonuçları ve ekran görüntüleri ilk mesajda paylaştım.

Şimdi Lian Li Lancool 3 kasa, Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB hava soğutmam ve themal grizzly kryonat extreem termal macun ile PBO , EXPO gibi tüm overclock ayarlarım açık şekilde aldığım değerler alttadır.

Masaüstü sadece chrome açık durum:

Cyberpunk 2k ve ultra ayarlarda benchmark sırasında:

Ve OCCT İşkence testi (11dakika kadar 156 watt güç çekerken):

Genel Kasa Görünümü

Kısacası Kule tipi aşağı yukarı 1500tl lik soğutucu ve iyi bir kasa ile bence süper değerlere ulaştım. Ne pompa bozulur derdim var ne pompa zırıltısı şırıltısı en kötü fanlar bozulur değişirim.

Bence tek negatif yön işlemci çok zıplak. şöyleki işlemci 42 derece iken böyle 1-2 dakika arayla bi 55-56 lara saniyelik 1-2 saniye çıkıp tekrar 42-43 dereceye iniyor. 55-60 geçmiyor ama bu saniyelik zıplamalar periyodik olarak oluyor. Kasa yanımda olduğu için mistik light cpu sıcaklığına ayarlı dolayısıyla renk yeşilden maviye geçiyor arada ordan fark ediyorum sürekli

resimleri yazının altına koyamadım ayrıca mesajı editleyide bulamadım ya ben yaşlandım yada olmamış bu düzen

Dosya Ekleri

• fb38ef365912f750db3edd103defbd57.webp
    fb38ef365912f750db3edd103defbd57.webp
    1,7 MB · Görüntüleme: 62
  • masaüstü.webp
    masaüstü.webp
    415,2 KB · Görüntüleme: 49
  • oyun.webp
    oyun.webp
    485,3 KB · Görüntüleme: 42
  • occt .webp
    occt .webp
    398,2 KB · Görüntüleme: 57
  • genel.webp
    genel.webp
    722,1 KB · Görüntüleme: 73
Son düzenleme:
9800X3D'yi demek istedin galiba.

Evet arkadaşlar kasam geldi kule soğutmam geldi. Ve evet benim sorunum çözüldü. Lancool kasa ve 4 kasa fanı ile(ekstra fan yok) ve tek fanlı Phantom spiritle evet tek fan diyorum çünkü montajda bir fanın PIN'i kırıldı çalışmıyor. Yeni fan sipariş verdim bekliyorum. Neyse tek CPU fanı yeni termal macun ve kasamla boşta 44 derece YouTube falan internette 46-47 derece. Oyunda 50-70 arası ortalama 57-58 alıyorum. CPU-Z'nin stres testindede en fazla 85i gördüm. Diğer CPU fanınıda takınca 3-5 derece daha düşeceğini düşünüyorum.

Benim sorunum böylece çözülmüş oldu. Ha bu arada daha bombası önceden 95 derece olurken ve masaüstünde55-60derece iken ben tüm overclock her şeyi kapamıştım PBO falan hep kapalıydı. Bu değerleri şu an PBO ve EXPO açık şekilde alıyorum.

Bence tek negatif yön işlemci çok zıplak. Şöyleki işlemci 45 derece iken böyle 1-2 dakika arayla bir 55-60lara saniyelik 1-2 saniye çıkıp tekrar 45dereceye iniyor. 60ı geçmiyor ama bu saniyelik zıplamalar periyodik olarak oluyor. Kasa yanımda olduğu için mistik ligt CPU sıcaklığına ayarlı dolayısıyla renk yeşilden maviye geçiyor arada oradan fark ediyorum sürekli.

Velhasıl hava soğutmayla gayet de soğutuluyor ve hatta bir fan da yok yani şu an. Bence durum mükemmel.

Arkadaşlar tane tane arşivde dursun diye yazacağım. 9800X3D işlemci, MSI X870E Carbon anakart ve G.Skill 2*16 GB 6000MHz CL36 RAM sistem kurdum.

Önceki Vento kasam, Zalman termal macun ve Corsair H100X 240mm sıvı soğutmam ile PBO ve tüm overclock ayarları kapalı şekilde aldığım sonuçları ve ekran görüntüleri ilk mesajda paylaştım.

Şimdi Lian Li Lancool III kasa, Thermalright Phantom spirit 120 SE ARGB hava soğutmam ve themal grizzly kryonat extreem termal macun ile PBO, EXPO gibi tüm overclock ayarlarım açık şekilde aldığım değerler alttadır.

Masaüstü sadece Chrome açık durum:

Cyberpunk 2K ve Ultra ayarlarda benchmark sırasında:

Ve OCCT işkence testi (11dakika kadar 156 watt güç çekerken):

Genel kasa görünümü.

Kısacası kule tipi aşağı yukarı 1500TL'lik soğutucu ve iyi bir kasa ile bence süper değerlere ulaştım. Ne pompa bozulur derdim var ne pompa zırıltısı şırıltısı en kötü fanlar bozulur değişirim.

Bence tek negatif yön işlemci çok zıplak. Şöyleki işlemci 42 derece iken böyle 1-2 dakika arayla bir 55-56 lara saniyelik 1-2 saniye çıkıp tekrar 42-43 dereceye iniyor. 55-60 geçmiyor ama bu saniyelik zıplamalar periyodik olarak oluyor. Kasa yanımda olduğu için mistik light CPU sıcaklığına ayarlı dolayısıyla renk yeşilden maviye geçiyor arada oradan fark ediyorum sürekli.

Resimleri yazının altına koyamadım ayrıca mesajı editleyide bulamadım ya ben yaşlandım ya da olmamış bu düzen.

Güle güle kullan hocam.