DeadlyMania7 84

Bilgin
Yer
Cehennemin dibi
Çöpün yanından kasa buldum, söktüm. MSI bir anakart, AMD Sempron CPU ve DDR1 512 MB RAM var. Bunlarla ne yapılabilir:D SATA SSD takıp Windows XP kursam düzgün çalışır mı?

780031517_4207794766031175_7646524788114688397_n.webp

778850223_2144921506409827_8571757019284332216_n_.webp

Ufak bir server yapılabilir eğer ihtiyacınız var ise. Tek kişi için bu donanım bile gayet yeterli olur, içine Linux ve birçok self host yazılımı kurarsınız.

Parçaları sorunsuzsa düzgün çalışabilir ve retro oyunları deneyebilirsiniz.

Deneyeceğim ama GPU ve HDD yok. SATA SSD takmam lazım. Kabul eder mi acaba? Bir de tiny Core Linux mu daha iyi olur yoksa XP mi?

Ufak bir server yapılabilir eğer ihtiyacınız var ise. Tek kişi için bu donanım bile gayet yeterli olur, içine Linux ve birçok self host yazılımı kurarsınız.

Bu serverla ne yapabilirim mesela? Hiç server kurma gereği duymadım

XP kurarsin gayet rahat acar, donemi cihazi. SATA diski BIOS'tan IDE (Compatible Mode veya PATA diye de gecer) secmeyi unutma. AHCI'yi duzgun calistirmiyor XP.
Tiny Core cok daha eski cihazlar icin. Fazla ugrasmayim diyorsan AntiX kullanabilirsin. Ha ben ayarlarim usenmem dersen NetBSD oneririm.
Retro oyunlari bile duzgun acabilecek bir makine degil (anca HL1, Quake 2 acar), doneminde bile low end/entry bir cihaz. Maksat kurcalamak, ugrasmak olur.

XP kurarsin gayet rahat acar, donemi cihazi. SATA diski BIOS'tan IDE (Compatible Mode veya PATA diye de gecer) secmeyi unutma. AHCI'yi duzgun calistirmiyor XP.
Tiny Core cok daha eski cihazlar icin. Fazla ugrasmayim diyorsan antiX kullanabilirsin. Ha ben ayarlarim usenmem dersen NetBSD oneririm.
Retro oyunlari bile duzgun acabilecek bir makine degil (anca HL1, Quake 2 acar), doneminde bile Low end/entry bir cihaz. Maksat kurcalamak, ugrasmak olur.

Linux hakkında çok bilgim yok çok kurcalamak istemiyorum. Tiny Core uygun gibi o zaman daha eskide bile çalışıyorsa. Bundan bir eskisi zaten IBM'in oda bilgisayarları.

Linux hakkında çok bilgim yok çok kurcalamak istemiyorum. Tiny Core uygun gibi o zaman daha eskide bile çalışıyorsa. Bundan bir eskisi zaten IBM'in oda bilgisayarları.
Yani, muhtemelen i686 bir Sempron elindeki. Linux'ta i486 destegi 7.x ile gitti, i586 da PAE ve NX-bit kullanimi yuzunden pratik olarak imkansiz. Bare minimum icin i686 w/ PAE & NX-bit (Dothan ve sonrasi) denebilir. AMD64-v1 Sempron ise de cok sey degismiyor, 64-bit oluyor sadece.
Tiny Core, i486 cihazlar icin optimize ediliyor olmali. Cidden cok eski donanimlar icin. Beklentini fazla yuksek tutma.
Ben Pentium 4 makinede guncel Linux kosturuyordum, ugrasirsan halledersin. Eger grafik hizlandirma istersen yuksek ihtimal MESA Amber derlemen gerekecek, DRI1 ve DRI2 guncel MESA'dan ucali cok oluyor.