Bu forumda da "NVIDIA vs AMD" konularında yanlış bilgiler söylenmeye, markalar da babasının mallarıymış gibi savunulmaya devam edilecek gibi. Bu sebepten bu konuyu açıyorum. Kısacık olacak, çünkü bu kadar basit bir şeyin nasıl bu kadar yanlış yayılıp yanlış anlatıldığını hala çözebilmiş değilim.

AMD Wattman, AMD ekran kartı sürücüsünün içinde bulunan, kartınızın frekans, voltaj ve fan tuning'i gibi parametrelerini takip eden ve ayarlamanıza olanak veren yazılımın adıdır.

Wattman'ın kendisi bir hata değildir.

Sistemde yaptığınız bir tweak, kalitesiz bir PSU, sağlıksız yapılmış bellek hız aşırtması, ekran kartınıza yaptığınız UV, herhangi bir sebepten ötürü yediğiniz bir mavi ekran, işlemciye yaptığınız sağlıksız overclock gibi sistemsel problemlerde Wattman kendisini fabrika ayarlarına geri döndürür. Hata bile vermez.

Yani hataya sebep olan şey bilgisayarınızdaki bir değişkendeki aksaklıklardır. Kendi yaşadığım bir şeyden örnek:
Ses sürücümden kaynaklı olarak mavi ekran yedim, PC tekrar açıldıktan sonra "Wattman kendisini fabrika ayarlarına sıfırladı." şeklinde bir uyarı aldım. Sürücü ile alakalı sorunu çözdükten sonra da bir daha "Wattman hatası" almadım.

Nasıl ki sistemde bir sorun olduğunda çoğu zaman BIOS sıfırlamaya başvuruyorsak yani bir değişkeni varsayılan durumuna döndürüyorsak, bu da aynı mantık. Aynı şekilde Wattman kendisini varsayılan ayarlara sıfırlıyor ki, sistemde troubleshooting yaparken size köstek olmasın, bir değişkeni daha düşünmek zorunda kalmayın.

Sizin de ilk yapmanız gereken PC üzerinde araştırma yapıp, son zamanlarda ne gibi değişiklikler yaptığınızı düşünüp bunları varsayılana döndürmek, yani sorunu çözmek.

Sorunları tamamen çözdüğünüze inandıktan sonra bile Wattman kendisini fabrika ayarlarına sıfırlıyorsa, o zaman kartınızda donanımsal bir problem olduğundan şüphelenebilirsiniz. Bu durumda da yolunuz belli.

Kaynak, elbette AMD'nin kendisi:

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı şekilde fabrikasyon olarak fazla yapılmış OC (Sapphire vs.) Kartlarda da olma oranı yüksek, hız oranları daha yüksek olduğu için kart fazla aşınıyor ve WattMan yiyorsunuz.
Sapphire RX 6650 XT 8Gb Gaming Nitro OC+ kullanıyorum bunu bildiğim iyi oldu teşekkürler.❤️

TP forumda bir konuda wattman belasını (iyi bir güç kaynağı kullanırken wattman alan kişi) "C4" tipi güç kaynağı takarak çözdüğünü yazınca ne diyeceğimi şaşırmıştım.. AMD ve gariplikleri mi desem wattman ve garipliklerimi desem hala daha bilemediğim bir konudur :confused:.

TP forumda bir konuda wattman belasını (iyi bir güç kaynağı kullanırken wattman alan kişi) "C4" tipi güç kaynağı takarak çözdüğünü yazınca ne diyeceğimi şaşırmıştım.. AMD ve gariplikleri mi desem wattman ve garipliklerimi desem hala daha bilemediğim bir konudur :confused:.

PSU da iç yapısal bir problem olabilir. En kaliteli modeller dahi sorun çıkartabiliyor malum.

1 kere başıma geldi. Onda da overclock yaptığım için geldi.

Bir de FSR 3 modları deneye deneye neredeyse her gün 5-10 kere yiyorum. :D Tabii ki oyun yüzüden hata alıyorum. AMD sadece uyarı veriyor.

PSU da iç yapısal bir problem olabilir. En kaliteli modeller dahi sorun çıkartabiliyor malum.
Tabi ki size hak veriyorum. Ama 12-13 meslek hayatımda bir çok saçmalık gördükten sonra bu konuya hiç şaşırtmamıştım.
Basit bir örnek vereyim;
Eski çalıştığım servise bir laptop getirilmişti. Donma sorunu olduğu söylenmişti, 1 hafta 10 gün BGA işlemi falan yapıldı, en son sorunun laptobun touchpad kısmının sol üst tarafına basılınca donma ortadan kalkıyordu ama basılmayınca donma tekrar başlıyordu 😂. Çok güldüğüm bir sorundu.

Ben Nitro'da da Pulse'da da WattMan ve sıcaklık sorunları yaşadım.
Bu serilerin çok ısındığını çok kez gördüm. Bir de bu konuda Gıgabyte'ın Nvidia ekran kartı kullanan modellerini görün derim 😂. İki firmada birbiriyle yarışır.