kolxa86

Uzman
DDR5 sistem topluyorum, RAM tercihi konusunda kararsızım. X670 yonga setine sahip bir anakart kullanacağım.

Piyasada çok fazla farklı görüş var ve kafam karıştı. AMD sistemlerde yüksek frekanslı RAM'lerin stabilite sorunlarına yol açabildiğini okudum. Ayrıca, düşük CL değerinin performans açısından daha önemli olduğunu söyleyenler de var.

Şu iki seçenek arasında kaldım:
  • 7600 MHz CL36
  • 6000 MHz CL30
Sizce hangisi daha mantıklı bir tercih olur?

Ayrıca, 7600 MHz olanı alıp frekans düşürerek CL30 civarına çekmeyi de düşündüm. Ama bir arkadaşım, DDR5 sisteminde RAM’leri fabrika ayarlarının dışına çekince sistemin çökme sorunları yaşadığını söyledi, yani frekans bile düşüremiyor. Bu sorun genelde tüm DDR5 sistemlerde mi görülür, yoksa sadece onun sistemine özel bir durum mu?

Marka belirtmememin sebebi, bütçeme uygun markalar arasında kararsız kalmam. Fiyatları birbirine çok yakın; ama marka belirtmek gerekirse büyük ihtimalle Team, XPG veya Patriot arasında seçim yapacağım.

Son düzenleyen: Moderatör:
1/1 modda çalışacak, yani bellekle aynı hızda çalışacak bellek kontrolcüyle 6000 CL30; 1/2 modda çalışacak, yani belleğin yarı hızında bellek kontrolüyle çalışacak olan 7600 CL36'dan daha hızlı çalışır.
Cevabınız için teşekkür ederim. Konudan bi tık alakasız bir sorum daha olacak. Bazı ramlerin micron mu sk-hynix mi kullanıyor, tam olarak ne kullanıyor öğrenmek zor olabiliyor. Bu bilgileri edinebildiğimiz bir site var mıdır?

Cevabınız için teşekkür ederim. Konudan bi tık alakasız bir sorum daha olacak. Bazı ramlerin micron mu sk-hynix mi kullanıyor, tam olarak ne kullanıyor öğrenmek zor olabiliyor. Bu bilgileri edinebildiğimiz bir site var mıdır?
Bellekler 6000MHz CL30 ise HynixA'dır. Gerisini öğrenmek biraz karışık. En iyisi HynixA zaten.