AMD'nin güncel durumu

10 sene önce ilk bitcoin mining patlamasında da AMD'nin 480 ve 580 kartları kapış kapış kapıldı örneğin. Evet NVIDIA'da yükseldi ama AMD'ler o kadar fazla satıldı ki hala mining kartları piyasada dönüyor. Dönemsel faktörler ürünlere talebi etkiliyor.

Ben bir ürünü alıp 4-5 sene kullanıyorum zaten satış fiyatını düşünmem. Düşünüyorsanız ona göre ürün alabilirsiniz tabi ki.

2017-2022 arası 5 sene mining yaptım, bu konuyu en iyi benimle tartışabilirsiniz.

Bahsettiğiniz olay 2020 boğasında patladı. O zaman Ethash algoritması doğrudan VRAM genişliği ve bant genişliği kullanıyordu, DAG boyutu henüz 4 GB sınırını aşmamıştı. O dönem RX 400-500 serisi kartlar 500 TL gibi bedava fiyatlara satılıyordu. Evet, BIOS modlayıp subtiming'leri elle düzenleyip UV basınca o kartlar 30-31 MH/s veriyordu. Ama ne kadar zahmetli ve amelelik olduğunu yaşayan bilir: VBIOS flash'layacaksın, strap'lerle uğraşacaksın, wattman hatasıyla boğuşacaksın... NVIDIA ise kartı takıp sadece PL ve Memory Clock girip geçiyordun.

Üstelik o dönem COVID teşvikleri ve piyasaya giren sıcak parayla kârlılık öyle bir delirdi ki, enerji verimliliği hesabı tamamen bitti. Evine sanayi tipi trifaze hat çektirenler vardı, R9 390X gibi soba niyetine çalışan, elektrik canavarı kartlar bile sırf kârlılık uçtuğu için rig'lere dizildi. Eski yeni, verimli verimsiz ne varsa piyasadan toplandı.

Sonra ne oldu DAG boyutu 4 GB sınırını aşınca o ucuz AMD kartların bir kısmı devre dışı kaldı.İş sadece VRAM'den çıkıp GPU çekirdeği isteyen dual mining'e ETH + core coin evrildi. EIP1559 ile gas fee'ler yakılıp gelirler çakılınca ve en sonunda PoS'a geçilince o RX serilerinin kârı tamamen bitti.

Sonuç? Mining dalgası çekilince piyasa pestili çıkmış, fırınlanmış, bellekleri yanmış hurda RX 500 serileriyle doldu taştı. Bugün hâlâ ikinci elden çıkarılmaya çalışılmasının sebebi değer koruması değil, piyasanın o hurdaları temizleyememiş olmasıdır..

Bu arada o dönem elimden kaç tane kart geçtiğini, kaç rig kurduğumu duysanız aklınız şaşar.

Son düzenleme:
Benim aldığım 3090 da mining kartıydı, 6 ay yapılmış, sonra yatmış. Adamlar da satmaya karar vermişler. Etiketi üzerinde jelatinleri duruyordu, içi açılmamıştı. Sonradan içini açtım, bakımını yaptım, tertemiz, harika performans veriyor. Her mining yapılan kartı kötü, bozulmaya yakın sanıyorsunuz. Adamlar undervolt ile yapmışlar, çok da memnun kaldım. Ethereum zamanlarında ben de mining yaptım, 1080 Ti ile RX 580 vardı. Hatta HiveOS falan vardı, onunla yapıyordum.

sadece Ethash kazımı yapan bilinçli madenci kartı oyuncudan çok daha az yoruyordu. Çünkü kart throttle yediğinde MH/s çakılıyordu, o yüzden kartı buz gibi tutmak zorundaydık. Ortamda klimalar çalışır, UV'ler en ince detayına kadar çekilirdi.

Hatta isim vermeyeyim, bazı markaların soğutma blokları o kadar rezildi ki fabrika çıkışıyla VRAM 100C'yi deviriyordu. Kartlar 7/24 çalıştığı için zarar görmesin diye heatsink haritalarını çıkarır, pad yerine özel bakır plaka modlamaları yapardık; o 100 derecelik VRAM'ler 70C'ye inerdi. Gruplarımızda hangi modelin neresi ısınıyor A'dan Z'ye şemasını dökmüştük, inanın çoğu bilinçli madencinin kartı, tozlu kasada havasızlıktan kavrulan oyuncu kartlarından çok daha temiz ve diri kaldı.

3090'lar bambaşka bir dünyaydı, PCB'nin arkasında da VRAM olduğu için backplate alev alıyordu. Arkaya ekstra bakır bloklar dizer, üstüne direkt fan üfletirdik o GDDR6X'ler serin kalsın diye. Zaten kart canavardı, tek başına 120–125 MH/s basıyordu, saf bellek bant genişliği olarak tek başına 4-5 tane RX 580 gücünü kasanın içine koyuyordun

Bakır pad, ben de kullandım 1080 Ti içindi. O zamanlar 3090'ım yoktu . Hatta yanlışlıkla 1080 Ti yakmıştım, riser'ı ters bağlamıştım . Sonrasında da mining bitti.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…