AMD'nin güncel durumu

Ben şahsen AMD almam, bugüne kadar yaşadığım saçmalıklar köşeye koysam ki kartların ederi yok. Bir gün alsam bu bana ileride gram kazandırmıyor AMD. NVIDIA hiç öyle değil, değeri sürekli artıyor. AMD bugüne kadar ekran kartı konusunda kendini hiç geliştirmedi. Sadece VRAM ve saf güç ekleyip geçtiler. Eğer alacak olsaydım NVIDIA ile çok fark yoksa NVIDIA alırım. Dönem yapay zeka dönemi. Saf güç dönemi kapanıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şu an sarı siteye veya piyasaya girip bakın, ikinci elde 5070 Ti 60 bin TL bandından başlarken, 9070 XT 40 bin TL civarında..
Bu söylediğinizin ne anlamı var şimdi? Ona kalırsa geçen sene bu zamanlarda 64 GB 6000 MHz DDR5 bir kit 10-15 bin lira civarında iken bugün 60 bin lira.

Siz bu örneği verirseniz ben de derim ki o gün 5070 Ti'a 10 bin TL daha fazla vermek yerine aradaki fiyat farkı ile RAM almayı tercih eden bir kişi geçmişte yaptığı harcama açısından bugün daha avantajlı, karlı durumda 5070 Ti'yi tercih eden bir kişiye göre.

Dolayısıyla bugünkü fiyatları baz alıp geçmişteki ekran kartı tercihini değerlendirmek pek sağlıklı değil. Değişen sadece ekran kartı fiyatları değil, aradan geçen sürede piyasa koşulları ve diğer PC bileşenlerinin fiyatları da değişti.

Bu arada 2026 ortalarında siz demiştiniz 10.000 TL farka değmez diye, o 10.000 TL'ye 64 GB RAM'ı rüyanızda görüyordunuz ancak.

Ekran kartı alan adam sanki kasayı belleksiz çalıştırıyormuş gibi konuşuyorsunuz. O gün 5070 Ti alan adam da RAM'ini aldı, sistemini eksiksiz kurdu, ekran kartı almak için bellekten vazgeçmek zorunda kalmadı.

Ve en önemlisi, ekran kartı sistemin kalbidir, oyun deneyiminin yüzde 80'idir. 5070 Ti alan adam hem o günden bugüne DLSS'in, Reflex'in, Ray Reconstruction'ın, kusursuz sürücü desteğinin kaymağını yedi hem de kartı bugün ikinci elde 60-70 bin TL bandında değerini koruyor.

İmkan olsaydı ben de RTX 5070 TI ya da RTX 5080 alırdım. 33 bine 9070 XT aldım (1 ay öncesine kadar da indirimle 40'a RTX 5070 Ti satıldığını gördüm ki üzdü aslında). Öncesinde de 9060 XT kullanıyordum zaten. Firmanın sorunları azaldı da Recep hocanın dediği gibi AMD teknolojisi açık ara yetersiz. AMD Software'de FSR dışı her şey boş halde.

Şu anki fiyatlandırmada 5060 Ti ve 5070 fiyatıyla aynı halde bir 9070 XT var. Yani NVIDIA istesen 2 patates kart; AMD istesen yetersiz teknoloji.

Şuna değinmek lazım ki vaktinde RTX 5070 Ti ile RX 9070 XT arasında 5-10 bin fark varken "değmez" değilmiş demek ki.

Bahsi geçen hiçbir özelliği kullanma ihtiyacı duymuyorum. 33K'ye aldığım 9070 XT ile açtığım her oyunu 2K ultrada oynuyorum zaten, o yüzden de eksikliklerini hissetmiyorum. Her oyunu oynamadan önce "DSDSKSJ 4.0 bunda var mı yok mu, SDSDSSG ayarı ile DGDFGDFGF dikey zottürüzortu hangi seviyelerde açmam gerek" gibi şeyleri düşünmek çok gereksiz bir amelelik. Üstüne bu amelelik için para ödetiyorlar.

Bu bahsi geçen özellikleri aynı emülasyon ve retro oyun konsolu kitlesine benzetiyorum. Denk gelmişsinizdir, hani gidip 20K verip Nintendo DS 3XL alıp, tek yaptığı oyunların giriş ekranını sosyal medyada paylaşmak olan kitle. Bunun benzeri de bu özelliklerle vakit harcayıp "Bak FPS'im x^239239 kat arttı, bak oyun gerçekçi oldu" diyen kitle. Ben oyunumu açar, oynarım; öyle ayarlarla boğulmak istemem.

Bu dediklerini 1080 Ti bile yapıyor.

Anlatmaya çalıştığım şey bu 10.000 TL'lik farkı zaten 2. el de satarken bile kapatıyorsun; 6 senelik 3090 bile 9070 XT'den daha değerli hale gelmiş durumda.

AMD'de FSR var, aynı şey?

Onun sebebi yapay zeka uygulamaları. Oyun performansı değil.
İkinci el piyasasında bir kartın değerini belirleyen şey zaten sadece falanca oyunda kaç FPS verdiği değildir, o kartın ne kadar geniş bir kitleye hitap ettiği, iş yapıp yapamadığı ve teknolojisidir.

NVIDIA aldığın zaman kartı yarın satarken sadece 2K ultrada oyun oynayacak bir avuç insana mahkûm kalmıyorsun. Kartı yapay zekacısı da kapıyor, 3D render alan mimarı da alıyor, video kurgucusu da alıyor, DLSS ve Ray Tracing ile kafası rahat oyun oynamak isteyen oyuncusu da alıyor. Piyasada alıcısı ne kadar bolsa, kartın değeri de o kadar taş gibi kalır.

AMD ise kartı sadece saf güçle oyun oynayacak kısıtlı bir kitleye satmaya çalışıyorsun, ne render alan adam yüzüne bakıyor ne yapay zekayla uğraşan. Talep olmayınca da kartın fiyatı ikinci elde çakılıyor.

Bu dediklerini 1080 Ti bile yapıyor.

Anlatmaya çalıştığım şey bu 10.000 TL'lik farkı zaten 2. el de satarken bile kapatıyorsun; 6 senelik 3090 bile 9070 XT'den daha değerli hale gelmiş durumda.
Ben de 2 tane var, 3090'ı yakın zamanda aldım, diğerini ama 45 vermek zorunda kalmıştım. LLM performansı çok iyi.

9070 XT'ye de param yetiyordu, hatta 10 bin TL daha uygun sıfırdı ama gidip 2. el 3090 aldım.

Ve öyle bir şey ki, öğretmen gibi kullanabiliyorum. PC'ye tam erişimi var, yazılım kodu da öğretiyor veya başka işlemler de yapabiliyor. Dün de Unreal Engine'e bağladım, MCP'den bağlanıp kod yazdırdım, istediğim düzeneği yaptı ve başarılı iş çıkardı. Tabii 2 karta yayılınca modelin UE performansı çok düşüyor; işi bitirdiğinde modeli çıkarıp devam ediyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…