Arada 10k fark olduğu dönem o paraya DDR5 64 GB RAM geliyordu. 5070 Ti yerine 9070XT aldım arta kalan para ile 7K'ye 64 GB RAM aldım zamanında. Bu mantıkla bakarsak AMD alanlar karda. O zamanın 10K'sı ile şimdinin 10K'sı bir değil bilgisayar piyasasında.🙂

Ben daha fazla yorum yapmayacağım çünkü gelen yanıtlar aşırı ironik. Fiyata bakılmaksızın teknik olarak yorum yapacakmışız. Arkadaşım kimse kart teknoloji olarak eziyor üçe beşe katlıyor demedi. Arada uçurum olmasına rağmen ham performansta neredeyse 5080'e denk bir kartı 20-30k ucuza alındığını ve bunun ülkemiz şartlarında mantıklı olduğunu savunuyoruz. Gelmiş bana DLSS açarsan 70 Ti daha iyi deneyim verir diyor. :D
Ürün alırken fiyatına bakmıyorlar sanırım anladığım kadarıyla. O kadar durumunuz iyiyse bu konuda işiniz yok zaten 5090 alın kullanın. Parasını en dengeli şekilde kullanmak isteyen, bilgisayarı sadece oyun oynamak için kullanan adama 20-30k fark ver 70 Ti al diyemezsin.
Komik olan durum fiyatlar aynı olsa AMD kimse almasın sonuna kadar savunun. Şu aradaki fiyat farkına bakıyorum hala babalarının şirketi gibi savunma derdindeler. Parası olan alsın kardeşim mesele bu kadar. Güncel durumda bu fiyat farkı varken fiyattan bağımsız olarak değerlendiremezsiniz bunu.

Son düzenleme:
Arada 10k fark olduğu dönem o paraya DDR5 64 GB RAM geliyordu. 5070 Ti yerine 9070XT aldım arta kalan para ile 7K'ye 64 GB RAM aldım zamanında. Bu mantıkla bakarsak AMD alanlar karda. O zamanın 10K'sı ile şimdinin 10K'sı bir değil bilgisayar piyasasında.🙂
Hocam, kusura bakmayın ama verdiğiniz örnek neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Bu bütçelerde kasa toplayan adam zaten ihtiyacı olan 32 veya 64 GB RAM'i en baştan bütçesine koyar. Ekran kartından kısayım da aradaki 7 bin liraya kasaya fazladan RAM doldurayım diyen bir akıl, donanım dünyasında görülmemiştir. Oyun oynayan bir sistemde GPU teknolojilerinden kısıp kasanın içinde boş yatacak belleğe para bağlamak, sisteme sıfır FPS ve sıfır fayda sağlar.

Kaldı ki 7 bin liraya kaliteli 64 GB DDR5 kiti hangi tarihte kaldı, Allah aşkına? O fiyata düzgün zamanlamalı CL30 kit hayal. Daha iki ay önce sıfır 5070 Ti Vatan'da 40 bin liraya satılıyordu.

2 bin liraya ne alınabiliyor şimdi? 2 karton sigara alınamıyor?
Aynen öyle, vizyon tam olarak o ev kredisi örneğindeki gibi çalışıyor işte. O dönem fiyatlar şişti, bu paraya ev mi alınır, balon bu patlayacak diye kenara çekilip bekleyenler bugün nasıl sadece uzaktan bakıp ekmek banıyorsa, donanımda da aynı kafa yaşanıyor. :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Kaldı ki 7 bin liraya kaliteli 64 GB DDR5 kiti hangi tarihte kaldı Allah aşkına? O fiyata düzgün zamanlamalı CL30 kit hayal. Daha iki ay önce sıfır 5070 Ti Vatan'da 40 bin liraya satılıyordu.

2025 yazında PcKolik mağaza indirimlerinde denk getirmiştim. 6400 MHz CL32 Hynix A Die almıştım. O zaman gram fikrim yoktu RAM'ler hakkında ancak ucuz diye iyi ki almışım. 😀

Hocam kusura bakmayın ama verdiğiniz örnek neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Bu bütçelerde kasa toplayan adam zaten ihtiyacı olan 32 veya 64 GB RAM'i en baştan bütçesine koyar, ekran kartından kısayım da aradaki 7 bin liraya kasaya fazladan RAM doldurayım diyen bir akıl donanım dünyasında görülmemiştir. Oyun oynayan bir sistemde GPU teknolojilerinden kısıp kasanın içinde boş yatacak belleğe para bağlamak sisteme sıfır FPS ve sıfır fayda sağlar.

RAM'i örnek olarak verdim. 10K'ye o dönem kasa, PSU ve 1 TB SSD alınabilirdi rahat. Şimdi 10K dediğimizde akla 1 TB SSD gelmiyor olabilir ancak eskiden geliyordu. Şimdi ise aradaki fark 20-30K oldu; gene aradaki farka benzer parçalar geliyor. Değişen bir şey olmadı (İkinci el değerinden bağımsız olarak konuşuyorum).

Son düzenleyen: Moderatör:
2025 yazında PcKolik mağaza indirimlerinde denk getirmiştim. 6400 MHz CL32 Hynix A Die almıştım. O zaman gram fikrim yoktu RAM'ler hakkında ancak ucuz diye iyi ki almışım. 😀

RAM'i örnek olarak verdim. 10K'ye o dönem kasa, PSU ve 1 TB SSD alınabilirdi rahat. Şimdi 10K dediğimizde akla 1 TB SSD gelmiyor olabilir ancak eskiden geliyordu. Şimdi ise aradaki fark 20-30K oldu; gene aradaki farka benzer parçalar geliyor. Değişen bir şey olmadı (İkinci el değerinden bağımsız olarak konuşuyorum).
Sadece oyun oynayan bir sistem için 64 GB RAM zaten tamamen gereksiz, Yok ben o sistemi iş ve render için kurdum, o yüzden 64 GB aldım diyorsanız, o zaman GPU gücünden ve CUDA Tensor çekirdeklerinden kısıp AMD alarak kendi ayağınıza sıkmış oluyorsunuz. Çünkü profesyonel iş yapan adam zaten hem 64 GB RAM'ini çeker hem de işini hızlandıracak güçlü NVIDIA kartını alır.

Sadece oyun oynayan bir sistem için 64 GB RAM zaten tamamen gereksiz, yok ben o sistemi iş ve render için kurdum, o yüzden 64 GB aldım diyorsanız, o zaman GPU gücünden ve CUDA tensor çekirdeklerinden kısıp AMD alarak kendi ayağınıza sıkmış oluyorsunuz. Çünkü profesyonel iş yapan adam zaten hem 64 GB RAM'ini çeker hem de işini hızlandıracak güçlü NVIDIA kartını alır.

Demek istediğimi anlamadınız. Anlatmak istediğim o küçük gördüğünüz farka birçok şey sığıyor. Hem geçmişte hem günümüzde. Bütçesi olan adam tabii ki NVIDIA alsın. 9070 XT'nin 5070 Ti'dan üstün olduğunu kimse savunmuyor.

Demek istediğimi anlamadınız. Anlatmak istediğim o küçük gördüğünüz farka birçok şey sığıyor. Hem geçmişte hem günümüzde. Bütçesi olan adam tabii ki NVIDIA alsın. 9070 XT'nin 5070 Ti'dan üstün olduğunu kimse savunmuyor.
Hocam asıl sizin kaçırdığınız nokta içine çok şey sığıyor dediğiniz 5-10 bin TL, hiçbir zaman öyle dağlar kadar fark yaratmadı. Bahsettiğiniz o dip fiyatlar anlık kampanya dönemleriydi, 2026 geldiğimizde RAM fiyatları zaten uçmuş durumdaydı, o kısılan 10 bin lirayla ekstra hiçbir kritik parça alınamıyordu.

Kaldı ki piyasada NVIDIA almayayım da aradaki 7-8 bin lirayla kasanın içine 64 GB RAM doldurayım diyen bir Allah'ın kulu yok, böyle bir tüketici profili gerçekte var olmadı. Bütçesi olan adam ihtiyacı neyse RAM'ini de aldı, depolamasını da aldı, kimse NVIDIA seçti diye sistemin diğer parçalarından taviz vermek zorunda kalmadı.

Aynen öyle. Ama arkadaş bunu idrak edemiyor belli ki, belki de Nvidia fanatikliğinden.

Sizde 9070 XT var sanırsam, 64 GB bellek aldınız mı? Kısıtladığınız para ile :)
Dostum, ben tüketiciyim bugün kırmızı takımda olurum, yarın yeşil. Körü körüne hiçbir markaya bağlanmam. Bütçe ve beklentilerim doğrultusunda tercihlerimi belirlerim. Yarın RTX 6000 serisi kartlarla aradaki fark iyice açılır ve AMD, DLSS 5’e gerçek bir alternatif sunamazsa adres belli gider 6070–6070 Ti ayarında bir kart alır keyfime bakarım.

Ayrıca aradaki 10 bin lira fiyat farkı PC bileşenleri göz önünde bulundurulduğunda dün de az meblağ değildi enflasyona rağmen bugün de azımsanacak bir rakam değil.

Bu fiyat farkı ile işlemci, SSD, güç kaynağı veya anakart gibi diğer bileşenlerin herhangi birinde daha iyi seçeneklere yönelmek veya yükseltme yapmak mümkün, yelpaze geniş. Asla kullanmayacağım CUDA çekirdekleri için veya sırf marka imajından ötürü büyüsüne kapılıp aynı oyun performansını sunan bir karta ekstradan 10 bin TL veya bu günün fiyat farkı ile 20 bin liradan fazla para saçmam.

Son düzenleme: