Merhaba, yurt dışından istediğim bir ürünü getirmenin ümidiyle çıktığım yolda, araştırdıkça maddi ve yasal engellere takıldığımı öğrenince yine ümitlerim tükendi. Ben de boşa gitmesin diye kendi düşündüklerimi yazmak istedim. O yüzden bilgisi ya da tecrübesi olanlar destek olursa herkes ve ben bir şeyler öğrenmiş olur.
Malumunuz ülkemizdeki vergi ve gümrük olaylarından sonra markalar çekildi. Ürün çeşitliliği ve kalitesi hızla düştü. Ben de 2.5 sene önce aldığım adidas ayakkabımın benzer bir modelini almak istedim ve araştırmaya koyuldum.
Diyelim ki bu hizmeti veren bir şirketin web sitesine üye olduk. Ödememizi yaptık ve ürünü hizmet aldığımız firmanın amerikadaki adresine kargoladık.
Ürün
(Stan Smith Lux Shoes [ IF8844 ]):
$120
Vergi (ABD):
$15
Amerika'da bir adrese kargo teslim ücreti:
$5
Hizmet aldığınız firma komisyonu (Tahmini):
$10
---------------------------------------------------
Total:
$150.
Şimdi bu ürünü oradaki hizmetimiz ile Türkiye'ye göndermek istedik. İşte karın ağrımız başlıyor
Hizmet aldığınız firma aracılığıyla Türkiye'ye kargo gönderim ücreti (Sanırım çoğu kargo firmasından daha ucuz bir fiyat çekiyorlarmış):
$42
Aldığınız ürün 30 üzeri olduğu için detaylı beyan işlemleri yapılıyor ve verginiz hesaplanıyor. Örneğimize göre bu ürünün tahmini ücreti:
160
------------------------------------------------------
Bizim ürün kapınıza teslim edildi. Toplam size ne kadara mâl oldu? |
$352 = 12500₺ (17.01.2025) |
Bu tahmini maliyeti bu hizmetleri veren şirketlerin siteleri üzerinden hesapladım. İşin aslı, sürecin net detaylarını ve gerçek zamanlamasını bilen ya da tecrübe eden biri varsa, bizi aydınlatabilir. Sürecin kaç gün sürdüğü ve karşılaşılabilecek diğer sorunlar konusunda da fikirleriniz değerli olacaktır. Benim tahmini olarak baktığım fiyatlar çok uçuk fiyatlar, cidden böyle bir işe girişen birisi bu paraları mı öder ? Şahsen bu hizmetleri daha çok TR'de olmayan ürünleri getirtmek için olduğunu düşünüyorum. Bizim bu tarz isteklerimiz maalesef lükse kaçıyor. Parayı veren düdüğü çalar.
Ha unutmadan, yeter mi bu kadar? Yetmez
Biraz daha üzülelim hep beraber. Bu ayakkabının benzer modelini 2.5 sene önce Adidas.com.tr üzerinden
6 taksit şekilde
1279₺'ye almıştım.
Not: Bu maliyetlerin, tamamen Türkiye'deki vergi, gümrük işlemleri ve kargo ücretlerinden kaynaklandığını ve herhangi bir firma ya da şirketin fiyatlandırmasıyla ilgisi olmadığını belirtmek isterim. Sadece örnekleme amacıyla bazı şirketlerin halka açık fiyatlandırma hesaplamalarından yararlandım. Kullandığım linkler aşağıdadır, sizler de inceleyebilirsiniz.
AmerikaPostam Fiyatlandırma - https://amerikapostam.com/pricing
AmerikaDanİste Fiyatlandırma - https://www.amerikadaniste.com/tr/prices
Konudaki yazım, mantık ve düşünce hatalarım için hepinizin desteklerini merak ediyorum. Keyifli ve iyi forumlar.