Hayallerin benim cocuklugumun hayellerinin bire bir aynisi. Ben basaramadim umarim sen basaririsin.
Umarım 🙏

İlk olarak paran var mı? İngilizcen var mı? Yoksa öğren. Eğer ki paran varsa direk Amerika'da üniversite oku. Paran yoksa eğer Avrupa ülkelerini araştır. İlla Amerika olsun bizim olsun diyorsan. Türkiye'de herhangi bir 4 yıllık okul kazandıktan sonra work and travel yolu ile Amerika'ya gidip orada 3 ay çalışma 1 ay gezme diye biliyorum onu yapıp gelebilirsin. Veyahut Erasmus ile diğer Avrupa ülkelerine gidebilirsin. Tercihim İspanya gece hayatı falan güzel oluyor. Renkli güzel ve sıcak bir ülke. Erasmus yapabilirsin. Toplam 12 ay en fazla sınırıydı sanırım. Onun dışında gönüllülük programları yolu ile birçok diğer batı ülkelerine gidebilirsin. İltica kesinlikle önermiyorum. Türkiye'yi kötülemenizi istiyorlar resmen. Ayrıca iltica ederseniz Türkiye topraklarına vatandaş olana kadar gidemiyorsunuz. Türk vatandaşlığınız da düşüyor. Benim önerim paranız varsa ABD Kanada Avustralya Yeni Zelanda İrlanda gibi yerlerde okumanız. Eğer biraz daha kısıtlıysa ab ülkelerinde okumanız eğer hiç paranız yoksa da Türkiye'de üniversite'ye başladığınız zaman yarı zamanlı bir şekilde çalışıp wat parası biriktirmek. Böylece 3 ay bir Amerika görürsünüz motive olursunuz. Hem de kazandığınız parayı ikiye katlama imkanınız var. Kim bilir belki Miami'de yaşayan bir Kolombiya'lı çıtır sizinle evlenmek ister orada kalırsınız. :)
Peki work and travel için iyi üniversite mi lazım? Ve her yıl 3 ay Amerika'ya gidebiliyormuyuz?

Umarım 🙏

Peki work and travel için iyi üniversite mi lazım? Ve her yıl 3 ay Amerika'ya gidebiliyormuyuz?
Dil kursuna yazil sertifika al. TOEFL, IELTS hep maddiyat meselesi. Bence arkadasin dedigi gibi illaki ABD olacak diye dusunme. Sahsen benim hep Avustralya, ABD vardi hayalimde ama suan köye sıkışıp kaldim. Hep maddiyat meselesi. Bu tur kararlar verdikten son hic aileni ve arkanda birakacagin seyleri dusunmeden yol haritani cizmen gerek. Ayrica suan ne okuyorsun bilemiyorum fakat yüksek lisans icin falan oraya gidebilirsin daha kolay olur hem kalmasi. Şuanki aklim olsa hic ailemi falan dusunmezdim hep bana kotulukleri ve dusmanliklari oldu simdiye kadar. Keske yoluma baksaydim sadece bunu demek istedigim icin tekrar yazdim. xD

Umarım 🙏

Peki work and travel için iyi üniversite mi lazım? Ve her yıl 3 ay Amerika'ya gidebiliyor muyuz?

Aslında sözde iyi üniversiteye gerek yok diyorlar aynı şekil bölüm içinde ama tanıdıklarımdan gördüğüm kadarıyla mesela Boğaziçi üniversitesinde mühendislik okuyan birisi ile Hakkari Üniversitesi taklacı güvercin yetiştiriciliği okuyan kişiyle aynı gözle bakmadıklarını kesinlikle dogrulayabilirim. Cevremde bunun cok ornegi var. Mesela bir arkadasim universitede de spor yoneticiligi okuyordu onun vizesi reddedilmisti. Ama 2 yillik havacilikla alakali bir bolum okuyan bir arkadasim Amerika'ya gitti. Hatta sanirim eger ki bir aksilik olmadiysa 2 sene sonra vatandas olmasi lazim. Bayağıdır konusmuyorum kendisiyle. Kisaca iyi bir bolum olsun. Spor yoneticiligi okuyorsan mesela en kotusu Ankara universitesi olsun yani. Universitenin bir adi olmasina pek gedek yok. Ama okudugun Bolu'me cok bakiyorlar kesin diyebilecegim.

Dil kursuna yazil sertifika al. TOEFL, IELTS hep maddiyat meselesi. Bence arkadasin dedigi gibi illaki ABD olacak diye dusunme. Sahsen benim hep Avustralya, ABD vardi hayalimde ama şu an köye sıkışıp kaldim. Hep maddiyat meselesi. Bu tur kararlar verdikten son hiç aileni ve arkanda birakacagin seyleri dusunmeden yol haritani cizmen gerek. Ayrica şu an ne okuyorsun bilemiyorum fakat yüksek lisans icin falan oraya gidebilirsin daha kolay olur hem kalmasi. Şu anki aklim olsa hiç ailemi falan dusunmezdim hep bana kotulukleri ve dusmanliklari oldu simdiye kadar. Keske yoluma baksaydim sadece bunu demek istedigim icin tekrar yazdim. xD.

Bende Almanya'da okuyacagim inşallah zamaninda cogu da mahallede top oynadigimiz abilerimiz dayilarimiz falan 2 seneye bende Almanya'da olacagim umarim ki. Arkadasa Almanyayi cok butcesi yoksa onerebilirim ancak universiteleri baya zor Almanyanin...

Aslında sözde iyi üniversiteye gerek yok diyorlar aynı şekil bölüm içinde ama tanıdıklarımdan gördüğüm kadarıyla mesela Boğaziçi üniversitesinde mühendislik okuyan birisi ile Hakkari Üniversitesi taklacı güvercin yetiştiriciliği okuyan kişiyle aynı gözle bakmadıklarını kesinlikle dogrulayabilirim. Cevremde bunun cok ornegi var. Mesela bir arkadasim universitede de spor yoneticiligi okuyordu onun vizesi reddedilmisti. Ama 2 yillik havacilikla alakali bir bolum okuyan bir arkadasim Amerika'ya gitti. Hatta sanirim eger ki bir aksilik olmadiysa 2 sene sonra vatandas olmasi lazim. Bayağıdır konusmuyorum kendisiyle. Kisaca iyi bir bolum olsun. Spor yoneticiligi okuyorsan mesela en kotusu Ankara universitesi olsun yani. Universitenin bir adi olmasina pek gedek yok. Ama okudugun Bolu'me cok bakiyorlar kesin diyebilecegim.

Bende Almanya'da okuyacagim inşallah zamaninda cogu da mahallede top oynadigimiz abilerimiz dayilarimiz falan 2 seneye bende Almanya'da olacagim umarim ki. Arkadasa Almanyayi cok butcesi yoksa onerebilirim ancak universiteleri baya zor Almanyanin...
Bilgisayar Programciligi icin şansim var mi hocam sizce? 😅

İnşaallah gidersin soyle kazandigin parayla bir yilda guzel bir kendine ait hayatin olur kafan rahat olur.

Bilgisayar Programciligi icin şansim var mi hocam sizce? 😅
Hocam elbette var. Almanya gercekten cok kolay kabul veren universitelere sahipler. Ama bu universiteler cok zor oluyor ondan bir cok kisi disiplinli olmayanlar ilk senesinde ulkesine donuyorlar. Almanyada simdi nasil okuyabileceginize dair hocam hem siz hemde Amerika hayali olan arkadas icin anlatiyorum. Hocalarim Lise diplomaniz ve Lise notlarinizi iceren transkripti almaniz gerek. Sonrasinda ise YKS ye girerek Almanyada okumam istediginiz bolumun BIREBIR AYNISINI kazanmak zorundasiniz. Veya ona yakin bir bolum olmak zorunda mesela ornegin endustriyel tasarim okuyan bir kisi endustri muhendisligine basvuru yapabilir. Ama bakin sadece basvuru yapabilir diyorum net kabul alacak diye garanti veremem. Neyse sonrasinda YKS yerlestirme belgeniz lise diplomaniz lise transkriptiniz kimlik kartiniz pasaportunuz bunlari Almancaya tercume ettirmeniz lazim. Almanya 2024 ekadar Turkiyede yapilan tum tercumeleri taniyordu ancak İmamoglunun diplomasinin iptal edilmesi olayindan sonra Almanyadaki tercumelere yaptirmaniz gerekiyor buda asagi yukari kargo ucretleri gumruk tercume bedeli falan derken 700-1200€ arasina bulabilirsiniz 900€ ortalamasjni alacagiz biz daha sonrasinda bunlari Almanca tercume ettirdikten sonra universitelere UniAssist.de sitesi uzerinden basvuru yapacaksiniz. Sonrasinda birde basvuru ucrerini odeyeceksiniz 100€ bisey oda. Detayli rehberler youtube da mevcut onlarca kaynak var zaten. Basvuruyu yapip bu tercume ettirdiginiz dosyalarin pdf halini atacaksiniz. Universiteden kabul aldiktan sonra Almanya ogrenci vizesine basvuracaksiniz yanliz basvuru icin Almanyada 1 sene boyunca calismadan yasaminizi surdurebilecegine dair bir sizden bloke hesap isriyorlar bunun da bedeli 12.096€ guncel tarihli. Bu bloke hesabi gosterdikten sonra Vizeye basvuruyorsunuz. Vize genellikle 1 senelik veriliyor bakalim gececek mi kalacak mi diye. Sonrasinda ise gecerseniz 2-5 yil arasi vize veriliyor. Universitelerde toplam 2 kere kalma hakkiniz vardi sanirim. 3. de sutlaniyorsunuz. Bu arada bu 12.096€ yu tek seferde gostermeniz yeterli sonra bir daha gostermenize gerek yok. Ve bu parayi Alman hukumetine hibe etmiyorsunuz Alman hukumeti vergisini pardon HARAÇ'ini 930€ gibi aylik para veriyor. 12 ay boyunca bu parayi size oduyorlar. Yasam masraflari falan Almanyada olmadigim icin pek bir sey diyemeyecegim ama Turk Alman Universite Forumlarinda genelde 900€ falan gibi giderlerle aylik gecinebilindigi soyleniyor. Orada 20 saat haftada calisma izniniz var. Buda aylik en fazla egerki Mercedes BMW gibi agir is gerektiren fabrikalarda calisirsaniz 1500€ ya kadar bule cikabilir cok yormasin derseniz 1100€ lara hic yorulmayayim derseniz minijob denilen 600€ luk 0 Vergisiz islerde calisabilirsiniz hic vergi alinmayacagi icin elinize 600€ gecmis oluyor detayli sorunuz varsa yazin cevaplariz hocam.

Hocam elbette var. Almanya gercekten cok kolay kabul veren universitelere sahipler. Ama bu universiteler cok zor oluyor ondan bir cok kisi disiplinli olmayanlar ilk senesinde ulkesine donuyorlar. Almanyada simdi nasil okuyabileceginize dair hocam hem siz hemde Amerika hayali olan arkadas icin anlatiyorum. Hocalarim Lise diplomaniz ve Lise notlarinizi iceren transkripti almaniz gerek. Sonrasinda ise YKS ye girerek Almanyada okumam istediginiz bolumun BIREBIR AYNISINI kazanmak zorundasiniz. Veya ona yakin bir bolum olmak zorunda mesela ornegin endustriyel tasarim okuyan bir kisi endustri muhendisligine basvuru yapabilir. Ama bakin sadece basvuru yapabilir diyorum net kabul alacak diye garanti veremem. Neyse sonrasinda YKS yerlestirme belgeniz lise diplomaniz lise transkriptiniz kimlik kartiniz pasaportunuz bunlari Almancaya tercume ettirmeniz lazim. Almanya 2024 ekadar Turkiyede yapilan tum tercumeleri taniyordu ancak İmamoglunun diplomasinin iptal edilmesi olayindan sonra Almanyadaki tercumelere yaptirmaniz gerekiyor buda asagi yukari kargo ucretleri gumruk tercume bedeli falan derken 700-1200€ arasina bulabilirsiniz 900€ ortalamasjni alacagiz biz daha sonrasinda bunlari Almanca tercume ettirdikten sonra universitelere UniAssist.de sitesi uzerinden basvuru yapacaksiniz. Sonrasinda birde basvuru ucrerini odeyeceksiniz 100€ bisey oda. Detayli rehberler youtube da mevcut onlarca kaynak var zaten. Basvuruyu yapip bu tercume ettirdiginiz dosyalarin pdf halini atacaksiniz. Universiteden kabul aldiktan sonra Almanya ogrenci vizesine basvuracaksiniz yanliz basvuru icin Almanyada 1 sene boyunca calismadan yasaminizi surdurebilecegine dair bir sizden bloke hesap isriyorlar bunun da bedeli 12.096€ guncel tarihli. Bu bloke hesabi gosterdikten sonra Vizeye basvuruyorsunuz. Vize genellikle 1 senelik veriliyor bakalim gececek mi kalacak mi diye. Sonrasinda ise gecerseniz 2-5 yil arasi vize veriliyor. Universitelerde toplam 2 kere kalma hakkiniz vardi sanirim. 3. de sutlaniyorsunuz. Bu arada bu 12.096€ yu tek seferde gostermeniz yeterli sonra bir daha gostermenize gerek yok. Ve bu parayi Alman hukumetine hibe etmiyorsunuz Alman hukumeti vergisini pardon HARAÇ'ini 930€ gibi aylik para veriyor. 12 ay boyunca bu parayi size oduyorlar. Yasam masraflari falan Almanyada olmadigim icin pek bir sey diyemeyecegim ama Turk Alman Universite Forumlarinda genelde 900€ falan gibi giderlerle aylik gecinebilindigi soyleniyor. Orada 20 saat haftada calisma izniniz var. Buda aylik en fazla egerki Mercedes BMW gibi agir is gerektiren fabrikalarda calisirsaniz 1500€ ya kadar bule cikabilir cok yormasin derseniz 1100€ lara hic yorulmayayim derseniz minijob denilen 600€ luk 0 Vergisiz islerde calisabilirsiniz hic vergi alinmayacagi icin elinize 600€ gecmis oluyor detayli sorunuz varsa yazin cevaplariz hocam.
Lise notları çok önemli mi ya :/ Benim ortalamalar hep 70-75 arası

17 yaşındayım. Herkes gibi bir Amerika hayalim var. Çevremde gidip orada iş kuran veya başkasının işinde çalışıp geçinen insanlar olunca daha da özeniyorum. Hayalim yazılımcı olup orada bir şirkette 9-5 çalışmak. Çok bir şey istemiyorum ya :) ama yapay zekâ mevzuları yüzünden rekabet çok arttı. İyi bir yazılımcı olabilir miyim bilmiyorum. Ortalama bir iş de olur. Giden nasıl gidiyor, nasıl vize alıyor? Orada hayat nasıl vb?

Benden sana tavsiye şimdiden dil öğrenmeye başla, yazılım alanında kendini ilerletmek istiyorsan ve üniversiteye de kesin gideceksen sınava adamakıllı hazırlanıp okulunu oku. Okurken kendini geliştirmeye de çok özen göster ek gelir elde etmeye bak okurken de gönüllülük projeleri kovala. Kimi projeler senden cebinde para olmasını istiyor kimisi masrafları kendisi karşılıyor çok karışık senin araştırıp bulman gerek. İyi bir yazılımcı olmayla kimse kimseyi ülkesine almıyor o ancak ABD'de bir şirkette işe girersen olur şirketin de senin riskini alması gerekir. İmkansız değil ama istikrarlı çalışma gerektiren bir süreç, şimdiden YKS'ye adamakıllı çalışmaya başlayıp yanında da kendini geliştirmen gerekecek çünkü YKS'de istediğin sonucu alamama ihtimalin de olacak o zaman cebinde yine bir yetkinlik olmalı. Ön lisans bölümleri okumak bana kalırsa yurt dışına çıkma konusunda daha avantajlı çünkü hem üniversite diploman oluyor hem ülkelerin aradığı çalışan sınıfında oluyorsun hem daha erken mezun oluyorsun zaman avantajın oluyor. Paran olmazsa yurt dışına çıkma olasılığın düşük olur ama onu söyleyeyim. Benim ailem bana destek verse şu an şu saatte gidebilirim ama destek almadığım için buradan herhangi bir ülkeye gitmem belki en az 2 yılımı alır.