ABD ahım şahım bir yer değil, geçenlerde akrabam gitmişti ABD'ye Dünya Kupası için. Bataklık olduğunu dile getirdi. İş amaçlı veya akademik amaçla gidilecekse Eyvallah, ama ABD rezalet bir yer.

Yazılımla uğraşırken, küçük web uygulamaları yaparken çok zevk alıyordum 4-5 ay önceye kadar. Sonra Twitter'da sürekli yapay zeka gelişmelerini takip etmeye başladım. Yok işte React CEO'su açıkladı "Yazılımcılara 5 ay sonra gerek kalmiycak" falan filan. Sonra ai ile 2-3 günde yapılan app'leri gördüm. 5 yazılımcının 10 günde yaptığı işi Claude 1 saatte yaptı tweetleri görmeye başlayınca sinirlenip bıraktım. Galiba geç kaldık yazılım okumak için diyorum kendi kendime..
Yazılıma geç kalınmaz hocam sizin öğrenme isteğinize bağlı bir şey bu. Ek olarak yapay zekanın yapamadığı daha çoook şey var yazılım dünyasında. Basit siteler, Bazen alt yapılı siteler, Backendler, Otomasyonlar. yapabiliyor diye hiç kimsenin işini alamaz.

Hiç bir kimse de bir yapay zekanın yaptığı programa, siteye vb güvenemez zaten bunu biliyorsunuzdur. Her şeyin altından bir insan eli çıkmak zorunda. Sizin istikrarli yapmanız ve öğrenmeniz gereken şey tek bir şeye odaklanmak. Örneğin frontend kısmında kendinizi geliştirmek istiyorsanız yavaş yavaş frontend öğrenin. Aynı anda hem backend yazmayı hem frontend yazmayı denerseniz her şey birbirine girer.

Ben ilk başta backend öğrenmek istiyordum kendime yetecek kadar bilgi sağladım. Sonra frontendi merak ettim orda da yeteri kadar bilgim oldu. Daha sonra yetmedi app reverse engineering öğrenmeye başladım. Her şeyde az da olsa bilgim var ama hiç birinde tam bilgiye sahip değilim. Siz böyle olmayın en azından bence.