Rehber Anakart alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Eki Görüntüle 225632

Tachyon bükülüyorsa diğerleri ne yapsın.

Bu daha çok Gigabyte kalitesizliği gibi geldi bana açıkçası. Benim eski X570 Meg Ace 10 katman değildi ama içinden geçmeme rağmen yamultamamıştım. Hani kullanıcı bu anakartın üstüne oturmadıysa Gigabyte ile ilgili bir durum bu

Fazla M.2 takınca kaybedilen hat sayılarından da bahsedilmeli.

O konuda ASUS X870E Apex'te bile Lane Sharing'den dolayı PCIe x16'yı x8 kısıyor. OC kartı falan dinlemez bu adamlar. Gigabyte aynı şekilde kısıyor, özellikle M.2_2 slotunu kullanırsan Gigabyte + ASUS pek çok modelde kısıyor, tepe modeller buna dahil.

MSI arka USB portlardan kısıyor, ASRock ve MSI genel anlamda x16 slota dokunmamayı tercih ediyor. O özellikleri iyi. Ama yazılım kanadı tatsız. İki firma AM5'te çok 3D yaktı, ASRock zaten mimlendi son zamanlarda. MSI yeni yeni düzeltiyor. Toma'larda halen daha sorunlar devam.

MSI'da yanma görmedim hiç, en çok Asrock ve birkaç tane Asus gördüm geçenlerde Reddit'te.

MSI'da yanma görmedim hiç, en çok Asrock ve birkaç tane Asus gördüm geçenlerde Reddit'te.

MSI çok ünlüydü, sonrasında üzerini örttüler. GamersNexus denen arkadaş çıkıp işlemciyi sokete ters takmışlar dedi. 1 değil, 2 değil. Hepsi mi ters taktı? ASRock sonradan bunların yanına eklendi. Normalde ASUS şimdiye kadar AM5'te en stabiliydi, son olayları ben de gördüm. Ama yakın çevrede ve globalde işten anlayan kesim bu tarz sorunlardan hiç bahsetmedi. ASUS'taki son yanma olaylarına tam hakim değilim o yüzden. MSI en başta sorunluydu, 15 Beta BIOS vardı Toma'larda. O sıra yanmalar gerçekleşti, ASRock sonradan dahil oldu. İkisi mimlendi. ASUS en son eklendi aralarına Ryzen 9000'de. Bu yanmaların esas sebebi VSOC + VCore zıplatması zaten anakartın, başka sebebi yok. SoC ya da CCD uçurtuyor yani.

AM5 ilk çıktığında 1.5+ VSOC zıplatan firmalardan biri de ASUS'tu. Onlar da yine sonradan düzeltildi. RMA falan kabul etmediler. Aslında tüm firmalar sıkıntılı. Şu an için ilk tercih ASUS, ikincisi Gigabyte olabilir. MSI alınacaksa MPG-MEG altı düşülmemesi lazım. Sorun yaşayan kişi sayısı fazla AM5'te.

Ben açıkçası EXPO açıp ve PBO'dan undervolt yapıp bıraktım. EXPO 1.2 v SoC vermiş. AM4'te hiç böyle sorunlar yoktu ne işlemcide yanma ne voltajlarda fırlama. Şimdi de 3D olmayan işlemcilerin hatta 7000 serisi işlemcilerin bile yandığını gördüm Reddit'te. Acaba AMD işlemci tasarımında büyük hatalar mı yaptı?

Bazı üretimlerde özellikle IO Die yüksek derece çalışıyor, lehimleme ile alakalı olduğu söylenmişti. Bende boşta 35 iken adamda boşta 45. Bende testte maksimum 50 görürken birebir aynı Setup adamda 65 derece görüyor.

Kalitenin yerlerde olduğu bir dönemden geçiyoruz, birinde ekran kartı konektöründe akım düzgün dağılmaz pin yanar, diğerinde işlemci yanar sorun anakart mı yoksa işlemci mi belli değil. Üretici sorumluluk almayıp düzgün takamamış deyip işin içinden sıyrılmaya çalışır.

Eski sistemlerde zerre yanacak edecek derdimiz yoktu.

Dediğiniz hakkında en ufak bir şey bile anlamadım, o kadar uzağım bu konulara.

1 DIMM Per Channel ve 2 DIMM Per Channel olarak şu anda güncel sistemlerde topoloji değişiyor. Kanal başına 1 DIMM en uygunu. Diğer türlü IMC yükü artıyor, boşta kalan 2 slot kullanılmadığı taktirde parazit kaynağı. Kullanılsa da öncelik A2-B2 slotlarda olmasının bir sebebi var. 4 DIMM kullanmak DDR5'te Intel ve AMD fark etmeksizin ciddi sıkıntı yaratıyor. O yüzden 2 RAM slotlu anakartlar yaygınlaştıkça önceliği onlara vermek uygun olur. AMD çöp IMC koyduğu için 1 DPC kart olması sinyal kararlılığı artırarak OC potansiyeli yükseltiyor, olası instabilitelerin önüne geçiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…