Max Caulfield 70

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Abimin bilgisayarında önemli değişiklikler yaptık. Gigabyte B650M S2H anakart ve MSI MAG Forge 100M kasadan Gigabyte B650 Eagle AX anakart ve HYTE Y60 kasaya geçiş yaptık. Ben uzakta olduğum için görüntülü konuşarak kasa aktarımını ve anakart değişimini yaptık. Şimdi soruma geçiyorum.

Abimin elinde bir format medyası olmadığı için mevcut Windows 11 kurulumundan boot ettik ve direkt çalıştı. Zaten iki anakart da B650 yonga setli olduğu için çalışması gayet normal. Fakat bildiğiniz gibi anakart değişimi gibi büyük donanım değişikliklerinde Windows'u yeniden etkinleştirmek gerekiyor.

Şu anlık Windows etkinleştirmesi gitmedi fakat ne zaman gideceğini çok merak ediyorum. Çünkü etkinleştirme gittiği anda MAS ile HWID etkinleştirme yapacağız ve abim bilgisayarı kullanmaya devam edecek. Önceki etkinleştirme de zaten MAS ile HWID yöntemi kullanılarak yapılmıştı :)

Etkinleştirme gitmeden tekrar HWID etkinleştirme yapmayı deneyince MAS "Windows zaten kalıcı olarak etkinleştirilmiş" diye bir çıktı veriyor ve HWID etkinleştirmeyi yapmıyor. O yüzden etkinleştirmenin bir an evvel sistemden gitmesi ve sağ altta "Windows'u Etkinleştir" yazması lazım.

Anakart değişimi sonrası Windows 11 etkinleştirmesi ne zaman gider?

Kalıcı gitmez.
Anakarta bağlıyor lisansı değiştirirsen tekrar yap tekrar bağlasın.
İşte MAS ile HWID aktivasyon yapabilmek için Windows'un etkin olmaması lazım :)

Windows kalıcı olarak etkin ise HWID aktivasyon çalışmayı reddediyor maalesef. Windows kendisini deaktif ettikten sonra HWID'i çakacağız ve abim bilgisayarını uzun yıllar daha kullanacak :)

İşte MAS ile HWID aktivasyon yapabilmek için Windows'un etkin olmaması lazım :)

Windows kalıcı olarak etkin ise HWID aktivasyon çalışmayı reddediyor maalesef. Windows kendisini deaktif ettikten sonra HWID'i çakacağız ve abim bilgisayarını uzun yıllar daha kullanacak :)
Zaten kalıcı etkin.

Şu an Windows etkinse neden gitmesini istiyorsunuz ki? Giderse o zaman yaparsınız.
Bir anda abim oyun oynarken giderse beni etkinleştirmeyi yapmak için arayacak ve ben de o sırada aşırı meşgul durumdaysam o zaman işler karışabilir, tek sebep bu :)

Yoksa her zaman etkinleştirmeyi yapabiliriz, orası sorun değil. Kaldı ki abimin de "Windows'u Etkinleştir" yazısını en azından bu süre zarfında sorun edeceğini hiç sanmıyorum. Sadece ben abime etkinleştirme gittiğinde beni ara demiştim, o yüzden bekliyorum.

Bir anda abim oyun oynarken giderse beni etkinleştirmeyi yapmak için arayacak ve ben de o sırada aşırı meşgul durumdaysam o zaman işler karışabilir, tek sebep bu :)

Yoksa her zaman etkinleştirmeyi yapabiliriz, orası sorun değil. Kaldı ki abimin de "Windows'u Etkinleştir" yazısını en azından bu süre zarfında sorun edeceğini hiç sanmıyorum. Sadece ben abime etkinleştirme gittiğinde beni ara demiştim, o yüzden bekliyorum.
Tam olarak var olan lisansı iptal etme yok galiba ama CMD ile yapılabiliyor sanırım.

Artı olarak: Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Etkinleştirme eğer Windows algıladıysa "Sorun Gider" butonu olmalı "Bu cihazda donanım değişikliği yaptım" gibi bir seçenek olması lazım.

@Max Caulfield, MAS ile Windows kandırılarak etkinleştirme yapıldığı için donanım (anakart) değişse de Windows aktif kalır. Bu yüzden sizin sisteminiz bu durumdan hiçbir zaman etkilenmeyecek. Eğer orijinal lisans olsaydı, etkinleştirme yapılan, aynı zamanda değişen anakartın içine gömülü olan key ile beraber giderdi ve Windows'u yeni anakart üzerinde tekrar etkinleştirmek gerekirdi. Yani, yeni Windows yüklenmediği sürece, yüklü Windows hep etkin kalacak. MAS yerine geçerli bir lisans kullanırsanız, key anakarta gömülür ve ne kadar format atarsanız atın, ilgili Windows sürümü yüklendiği sürece, otomatik etkinleştirme gerçekleşir.

@DogancanYr, @4584,

Son düzenleme:
@Max Caulfield, mas ile Windows kandırılarak etkinleştirme yapıldığı için donanım (anakart) değişse de Windows aktif kalır. Bu yüzden sizin sisteminiz bu durumdan hiçbir zaman etkilenmeyecek. Eğer orijinal lisans olsaydı, etkinleştirme yapılan, aynı zamanda değişen anakartın içine gömülü olan key ile beraber giderdi ve Windows'u yeni anakart üzerinde tekrar etkinleştirmek gerekirdi. Yani, yeni Windows yüklenmediği sürece, yüklü Windows hep etkin kalacak. mas yerine geçerli bir lisans kullanırsanız, key anakarta gömülür ve ne kadar format atarsanız atın, ilgili Windows sürümü yüklendiği sürece, otomatik etkinleştirme gerçekleşir.

@DogancanYr, @4584,

Öyle işlemiyor. MAS ile orijinal etkinleştirme aynı şey. İstersen git 9.500TL Microsoft'a ver istersen 5TL'lik anahtar al istersen Microsoft Activation Scrips kullan yine aynı sonuç.

OEM ise: Anakarta gömülür. Donanım değişirse, lisans geçersiz olur.

Retail (perakende) ise: Microsoft hesabına bağlanır ve başka bir bilgisayarda tekrar kullanılabilir.

Ve MAS Retail etkinleştirme sunuyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öyle işlemiyor. MAS ile orijinal etkinleştirme aynı şey. İstersen git 9.500TL Microsoft'a ver istersen 5TL'lik anahtar al istersen Microsoft Activation Scrips kullan yine aynı sonuç.

OEM ise: Anakarta gömülür. Donanım değişirse, lisans geçersiz olur.

Retail (perakende) ise: Microsoft hesabına bağlanır ve başka bir bilgisayarda tekrar kullanılabilir.

Ve MAS Retail etkinleştirme sunuyor.

MAS (Microsoft Activation Scprit) hiçbir şekilde orjinal lisans sunmaz ve resmi bir araç değildir. Donanım değişirse lisans geçersiz olmaz sadece anakart üzerinde kalır.