Lager06

Çalışkan
Merhaba bilgisayarımdan son günlerde sürekli gelen bir cızırtı dikkatimi çekmeye başladı. Bilgisayar açılır açılmaz başlıyor, kapanana kadar devam ediyor. Belki daha önceden de geliyordur bu ses ama kulaklık kullandığım için dikkatimi yeni çekti. Ekran kartından şüphelendim, onu çıkarıp denedim, ses yine devam ediyor. PSU'dan şüphelendim ama anakartta işlemci tarafına yaklaştıkça ses daha çok artıyor. BIOS'tan C state ayarını kapattım ama ses ufaktan yine geliyor gibi.
Sesin videosu şu şekilde: Cızırtı sesi (Video çekilirken ekran kartı sistemde takılı değildi)
Anakarttan kapattığım state ayarı da burası: Anakart C state Ayarım
Sorum şu, sistemin garantisi bitti. Coil Whine'ın zararsız olduğunu, performansa bir etkisi olmadığını biliyorum. Ama ilk defa karşılaştım, fikrinizi almak istedim. @Recep Baltaş

Sistemim: Intel Core i5 12400F işlemci
ASUS ROG Strix RX 6750 XT ekran kartı
ASUS Prime H610M-R D4 anakart

Son düzenleme:
Bir sıkıntı yoksa ve aşırı rahatsız etmiyorsa kullanmaya devam edebilirsiniz bence hocam.

Merhaba bilgisayarımdan son günlerde sürekli gelen bir cızırtı dikkatimi çekmeye başladı. Bilgisayar açılır açılmaz başlıyor, kapanana kadar devam ediyor. Belki daha önceden de geliyordur bu ses ama kulaklık kullandığım için dikkatimi yeni çekti. Ekran kartından şüphelendim, onu çıkarıp denedim, ses yine devam ediyor. PSU'dan şüphelendim ama anakartta işlemci tarafına yaklaştıkça ses daha çok artıyor. BIOS'tan C state ayarını kapattım ama ses ufaktan yine geliyor gibi.
Sesin videosu şu şekilde: Cızırtı sesi (Video çekilirken ekran kartı sistemde takılı değildi)
Anakarttan kapattığım state ayarı da burası: Anakart C state Ayarım
Sorum şu, sistemin garantisi bitti. Coil Whine'ın zararsız olduğunu, performansa bir etkisi olmadığını biliyorum. Ama ilk defa karşılaştım, fikrinizi almak istedim. @Recep Baltaş

Sistemim: Intel Core i5 12400F işlemci
ASUS ROG Strix RX 6750 XT ekran kartı
ASUS Prime H610M-R D4 anakart
Hocam anakartınızda fan var mı?

Son düzenleme:
@Lager06, anakart mosfetlerinden de coil whine sesi gelebilir, anormal bir durum değil.
İlk defa karşılaştım böyle bir sorunla. Sistem için sorun olmayacaksa kulaklık takarak bende sorun etmeyebilirim bu sesi.

Bir sıkıntı yoksa ve aşırı rahatsız etmiyorsa kullanmaya devam edebilirsiniz bence hocam.

Hocam anakartınızda fan var mı?
İşlemci stok soğutucu var ama onu da , kasadaki diğer fanları da durdurup denedim ama nafile. Ses devam ediyor. İşlemciden gelmez ama yanlarında bulunan anakarttaki diğer bobinlerden geliyor sanırım.

@Lager06, sorun olmaz, işlemciyi yüke sokup sesin değişip değişmediğine bir bakın, bir de işlemci fanını elinizle bir durdurup dinleyin, bazen fan göbeğinden de benzer ses gelebiliyor.

@Lager06, sorun olmaz, işlemciyi yüke sokup sesin değişip değişmediğine bir bakın, bir de işlemci fanını elinizle bir durdurup dinleyin, bazen fan göbeğinden de benzer ses gelebiliyor.
Stok soğutucu var onu ve diğer fanları durdurup denedim hocam. Yük altında aynı tiz ses aynı gelmeye devam ediyor. Sanırım kulaklık takıp duymamazlıktan gelmekten başka yapacağım bir şey yok.