mythsword

Uzman
Arkadaşlar merhaba, önce sorunlar başlamadan önceki sistemimi atayım.

• Core Ultra 5 225F
  • ASUS Prime H810M-CSM
  • RX 7900GRE
  • 2x16 6000 MHz CL36 Corsair RAM
Ben bu sistemimi ASUS Prime A620M-E-CSM ve Ryzen 5 7500X3D yükseltmiştim, RAM aynıydı. Ama EXPO açıp 6000MHz sabitlediğimde sistem sürekli çöküyordu, sadece oyunlarda değil gündelik kullanımda da. EXPO kapatıp 5200MHz çektiğimde hemen hemen sorun yoktu. Memtest5 ile testlerimde de sistem yeniden başlıyordu genelde 6000 aldığımda. Sonrasında ben anakartı iade edip ASUS Prime B650M-K anakarta geçtim, EXPO açtığımda yine sistem freeze yiyor ve reset atıyordu. Ben de dün EXPO2 açmıştım ve herhangi bir sorun yaşamamıştım ancak bugün tekrardan freeze yemeye başladım. Ne yapmalıyım, yardımcı olabilir misiniz lütfen? :(

Son düzenleyen: Moderatör:
Core Ultra için AM5'teki 6000 CL30 şartı yok da Hynix şartı burada da var. Hynix genel olarak DDR5'te tek seçenek diyelim, Samsung B-Die 2. Seçenek. Diğerlerinin fiyat avantajı olmadığı gibi BSOD veriyor bu tarzda. Burada H810 çipset problematik olabilir bir de, çok giriş seviye kalmış. İntel'de B serisi en azından alınması lazım.

Core Ultra için AM5'teki 6000 CL30 şartı yok da Hynix şartı burada da var. Hynix genel olarak DDR5'te tek seçenek diyelim, Samsung B-Die 2. Seçenek. Diğerlerinin fiyat avantajı olmadığı gibi BSoD veriyor bu tarzda. Burada H810 çipset problematik olabilir bir de, çok giriş seviye kalmış. Intel'de B serisi en azından alınması lazım.

Hocam dediklerinizi anlayamadım pek :( H810 anakartta hiçbir sorun yaşamamıştım, şu an kullandığım B650 anakartta sorun yaşıyorum. A620 anakartta da yaşamıştım.

Etiketini atın, Corsair'de etiketten de anlaşılabiliyor ama intikam serisi Micron'dur bu. Yoksa crash vermez kolay kolay.

• Core Ultra 5 225F
  • ASUS Prime H810M-CSM
Bu ikisi yanlış mı?

Hocam, doğru da birisi benim yazdıklarımı değiştirmiş. O yazan ikili benim eski sistemim. Şu anda 7500X3D ve 650M-K anakart kullanıyorum. RAM'i de söküp atacağım şimdi etiketini.

Discord gezinirken veya rekabetçi oyunda maç bittikten sonra ana menüde takılırken bile bu sorunu yaşadığım oldu.

Oyunları ya da programları alta aldığın zaman sorun yaşatır ya da uzun süre oyun oynadıktan sonra sistem hemen kendine gelemez, küçük küçük takılmalar yaşatır. OCCT ile güç kaynağını test edin, ekran kartını da test edin, burada sorun çıkartacak en önemli iki parça anakart ve RAM, farklı parçalarla mutlaka denemek gerekli ya da mahallede bilgisayarcı varsa orada deneyip test yapın. Windows mutlaka temiz olsun, önce Windows'u eleyin. Gerekirse test yapmadan önce Media Creation Tools ile yeniden temiz kurulum yapın. Rufus ayarları da yanlış olabilir, bu ihtimali eleyin.

Virüs gibi çoğalıyor bu RAM'ler.

Hocam, doğru da birisi benim yazdıklarımı değiştirmiş. O yazan ikili benim eski sistemim. Şu anda 7500X3D ve 650M-K anakart kullanıyorum. RAM'i de söküp atacağım şimdi etiketini.

Akıl oyunları diyorsun. Evet, etiketten anlaşılıyordu. Bir bakacağım ona, Hynix'teki kadar kolay değil ama etiket de şart değil. ZenTimings DIMM telemetrisi iletin. ZenTimings için FACEIT silinmesi lazım, o illet program Trojan'dan beter.

Oyunları ya da programları alta aldığın zaman sorun yaşatır ya da uzun süre oyun oynadıktan sonra sistem hemen kendine gelemez, küçük küçük takılmalar yaşatır. OCCT ile güç kaynağını test edin, ekran kartını da test edin, burada sorun çıkartacak en önemli iki parça anakart ve RAM, farklı parçalarla mutlaka denemek gerekli ya da mahallede bilgisayarcı varsa orada deneyip test yapın. Windows mutlaka temiz olsun, önce Windows'u eleyin. Gerekirse test yapmadan önce Media Creation Tools ile yeniden temiz kurulum yapın. Rufus ayarları da yanlış olabilir, bu ihtimali eleyin.

Virüs gibi çoğalıyor bu RAM'ler.

Editörler intikam almak için intikam serisi önermeye devam ediyor. Çoğalacak tabii, sonrasında sorunlarla sen uğraşacaksın. Para onların cebine giriyor.

Etiketini atın, Corsair'de etiketten de anlaşılabiliyor ama intikam serisi Micron'dur bu. Yoksa crash vermez kolay kolay.

• Core Ultra 5 225F
  • ASUS Prime H810M-CSM
Bu ikisi yanlış mı?

Etiketi hocam.

WhatsApp Image 2026-06-14 at 22.20.19.webp

Etiketi olması sorun değil, RAM'ler kolay kolay bozuk çıkmaz ama sizin kullandığınız seri genel olarak problemli. CL36 için kullanılan RAM çipleri ve CL30 için kullanılan çipler farklıdır, bu stabiliteyi çok etkiler, bu yüzden AM5 sistemler de genel olarak CL30 RAM'ler tercih edilir. AM4 ve Intel tarafı tamamen farklı, benim Intel sistem ile CL40 RAM kullanıyorum ama AM5 sistem de iki tane CL36 RAM ile sistemleri hiç açamayanlar var, anakart ve RAM değiştirenler var. Sistemi teste tabii tutmadan çözüme ulaşamazsınız, ilk olarak RAM'lerden başlayın.

Etiketi olması sorun değil, RAM'ler kolay kolay bozuk çıkmaz ama sizin kullandığınız seri genel olarak problemli. CL36 için kullanılan RAM çipleri ve CL30 için kullanılan çipler farklıdır, bu stabiliteyi çok etkiler, bu yüzden AM5 sistemler de genel olarak CL30 RAM'ler tercih edilir. AM4 ve Intel tarafı tamamen farklı, benim Intel sistem ile CL40 RAM kullanıyorum ama AM5 sistem de iki tane CL36 RAM ile sistemleri hiç açamayanlar var, anakart ve RAM değiştirenler var. Sistemi teste tabii tutmadan çözüme ulaşamazsınız, ilk olarak RAM'lerden başlayın.

OCTT testi çalışıyor, arka planda ne kadar dursun hocam? Ekran görüntüsü alıp atacağım birazdan.

Ekran görüntüsü 2026-06-14 223028.webp