Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Krmm

Üstün
Merhaba.

Bu konuya kafayı baya taktım arkadaşlar.
Alta bir görsel bıraktım. O fotodaki LED sadece üst seviye anakartlarda oluyor.

Bu özellik sayesinde sistemde yaşanan her türlü hatayı tespit etmek kolaylaşıyor mu ?

Çünkü sırf bunun için 18 bin liralık anakart almayı düşünüyorum. Eğer gereksiz bir şeyse 13 bin liraya orta segment bir anakart da işimi görür yani.

images.webp

Hata tespitini kolaylastiriyor ama nokta atisi tespit yapmiyor tabii ki her problemde. Mesela ekranda bi' kod yazar, bu kodu arastirdiginda islemci veya RAM kaynakli oldugunu gorursun, diger secenekleri elersin. Oysa Q-Code olmasa sistemdeki sorunu bulmak icin tek tek butun parcalari teste tabi tutman veya degistirmen gerekirdi.

Merhaba.

Bu konuya kafayı baya taktım arkadaşlar.

Bu özellik sayesinde sistemde yaşanan her türlü hatayı tespit etmek kolaylaşıyor mu ?

Çünkü sırf bunun için 18 bin liralık anakart almayı düşünüyorum. Eğer gereksiz bir şeyse 13 bin liraya orta segment bir anakart da işimi görür yani.

Eki Görüntüle 172922
Q-Code biraz uzman modudur aslında, ama Debug LED çoğu modelde var, sarı renk yanarsa RAM tarafına, kırmızı renk yanarsa CPU tarafına işaret eder. Q-Code olmazsa olmaz değildir, tepe modellere koymayı tercih eder anakart üreticileri daha çok.

Merhaba.

Bu konuya kafayı bayağı taktım arkadaşlar.

Bu özellik sayesinde sistemde yaşanan her türlü hatayı tespit etmek kolaylaşıyor mu?

Eki Görüntüle 172922

Q-Code ile sorun çözüldüğünü pek görmedim, çünkü kodlar çok teknik bilgi veriyor kodu görüyorsunuz ne anlama geldiğini çözemiyorsunuz. O ayrı bir uzmanlık alanı, normal kullanıcı için gereksiz bir özellik. Olursa iyi olur ama olsun diye fazla para verilmez.

Hata tespitini kolaylastiriyor ama nokta atisi tespit yapmiyor tabii ki her problemde. Mesela ekranda bi' kod yazar, bu kodu arastirdiginda islemci veya RAM kaynakli oldugunu gorursun, diger secenekleri elersin. Oysa Q-Code olmasa sistemdeki sorunu bulmak icin tek tek butun parcalari teste tabii tutman veya degistirmen gerekirdi.

Öncelikle teşekkür ederim Berkay hocam açıklamanız için.
Şöyle bir durumum var,
Bütçe konusunda hiçbir problemim yok. 18 bin liraya sırf Q-Code için bir anakart almak benim bütçemi asla zora sokmaz.
Fakat orta seviye bir anakart 12-13 bin lira desek, extradan 5-6 bin lira sırf bunun için vermiş olacağım.
Anladığım kadarıyla işe yarıyor diyorsunuz bu özellik.
Ben sistemi topladıktan sonra gittiği yere kadar yıllarca kullanmayı düşünüyorum. Bu çerçevede Q-Code bir anakart almak mantıklı mı sizce? En azından bir sorun olduğunda hata tespiti kolaylaşır yani.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle teşekkür ederim Berkay hocam açıklamanız için.

Şöyle bir durumum var,

Bütçe konusunda hiçbir problemim yok. 18 bin liraya sırf Q code için bir anakart almak benim bütçemi asla zora sokmaz.

Fakat orta seviye bir anakart 12-13 bin lira desek , extradan 5-6 bin lira sırf bunun için vermiş olacam.

Anladığım kadarıyla işe yarıyor diyorsunuz bu özellik.

Ben sistemi topladıktan sonra gittiği yere kadar yıllarca kullanmayı düşünüyorum . Bu çerçevede Q code bir anakart almak mantıklı mı sizce ? En azından bir sorun olduğunda hata tespiti kolaylaşır yani.

Sizlere de çok teşekkür ederim. Bir üst mesajımı okur musunuz.
Aslında sana olabilecek tek faydası, CPU sıcaklığını göstermesi olur, hata kodunun yanı sıra böyle bir avantajı var. Benim o özelliği hoşuma gidiyordu. Hata kodları ise daha çok RAM tarafına işaret eder. Benim kullandığım X870 Tomahawk modelde çünkü RAM problemleri, sarı ışıkta takılmalar ve RAM tarafını işaret eden EC, 0D vesaire gibi hata kodları yaygındı. @Krmm

Aslında sana olabilecek tek faydası, CPU sıcaklığını göstermesi olur, hata kodunun yanı sıra böyle bir avantajı var. Benim o özelliği hoşuma gidiyordu. Hata kodları ise daha çok RAM tarafına işaret eder. Benim kullandığım X870 Tomahawk modelde çünkü RAM problemleri, sarı ışıkta takılmalar ve RAM tarafını işaret eden EC, 0D vesaire gibi hata kodları yaygındı. @Krmm
Siz dediniz ki teknik terim içerir. Fakat benim anlamama gerek yok o kodu. Mesela bir sorun var diyelim ve 42 kodu yazıyor diyelim. Bu kodu Google'da aratıp sorunu öyle de çözebilirim gibi. İlla benim anlamama gerek yok yani.

Siz dediniz ki teknik terim içerir. Fakat benim anlamama gerek yok o kodu. Mesela bir sorun var diyelim ve 42 kodu yazıyor diyelim. Bu kodu Google'da aratıp sorunu öyle de çözebilirim gibi. İlla benim anlamama gerek yok yani.
O koddan ziyade zaten, %99 Kırmızı-sarı beraber yakar kart ya da salt RAM problemiyse sarı yakar. RAM traininglerken ya da ilk sistem açışta da sarı uzun süre yakar, bunlar endişe edecek şeyler değil. Çoğu oranda RAM kaynaklı sorunları işaret eder aslında şu an güncel sistemlerde, AM5'te uyumluluk sorunu var çünkü hep RAM tarafında. Son BIOS'lar ile bunun önüne yüksek oranda geçtiler.

@Krmm, kodu anakart manualinde aratman lazım, direkt ona özgü bir sayfa bulunur. Tek tek karşılıkları, ne anlama gelebileceği olasılıklar dahilinde yazar. CPU sıcaklık göstermesi premium bir özellik benim için, o yüzden tercih etmiştim, ama MSI piyasaya erken sürdüğü için X870'leri alan kişilerin çoğu X870E Godlike dahil iade etti, sonradan düzeltmeleri de fayda etmedi çünkü aradan ciddi bir süre geçmişti.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.