Anarko nihilizm insanlarin ortadan kalkmasini mi savunuyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan OnyxHydra
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 247

OnyxHydra

Becerikli
Oncelikle sunu soyleyeyim; anarko nihilizm bir felsefe mi yoksa ideoloji mi bir fikrim yokç o yuzden felsefe olarak açtım konuyui ama siz felsefe mi yoksa ideoloji mi oldugunu belirtirseniz mutlu olurum.

Anarsist bir arkadasa "anarko nihilizm nedir?" diye sordugumda bana: "insanın var oluşunu adaletsizlik olarak görüyor adaletsizliğin ortadan kalkması için insanın ortadan kalkması gerek diyor." diye cevap vermisti bu dogru mudur? Internette anarko nihilzmi arastirdigimda boyle bir şey gormedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bana göre nihilizm gerçekleri kabullenmek istemeyen insanlar için sahte bir sığınaktır, kendini kandırmaktır diye düşünüyorum. Anarko nihilizmin felsefe mi ideoloji mi olup olmadığına gelirsek. Her felsefe potansiyel olarak ideoloji sayılabilir.

Hayır daha çok; düzen, anlam, ahlak, özgürlük, sistem hepsi sahte ve hepsi yıkılmalı diyen bir felsefi görüştür.

Bir nihiliste göre, hayatın mutlak bir anlamı yoktur. Bu kulağa karamsar gelebilir, ama aslında sadece doğrudur. Çünkü içinde yaşadığımız sistem (ahlak, toplumsal sınıf, milliyetçilik, gelenekler) bunların hepsi insanın kendi uydurduğu, sonra da mutlak doğru diye inandığı şeylerdir. Bir nihilist, tüm bu yapay kabulleri en baştan sorgular. Ona göre, mutlak doğru da yoktur, evrensel ahlak da. İnsan, isterse kendi değer sistemini sıfırdan kurabilir. Ve evet, isterse tamamen yıkabilir.

Senin bir doğruya inanman, onun gerçekten ‘doğru’ olduğu anlamına gelmez. Çünkü ortada yalnızca senin doğrun yok. Bir nihilistin doğrusu var. Bir idealistin, bir pragmatistin, bir dindarın, bir materyalistin doğrusu var. Her biri kendi penceresinden baktığında haklı olduğunu düşünüyor. Ve bu bile başlı başına gerçeği göz önüne seriyor: ‘Doğru’ dediğimiz şey, aslında kişiseldir. Mutlak sandığımız her şey, kişisel düşüncelerden ibarettir. Eğer herkesin bir ‘kendi doğrusu’ varsa, o zaman mutlak doğrudan nasıl söz edilebilir? Binlerce farklı bakış açısının arasında, ‘tek ve değişmez bir gerçek’ olduğunu savunmak, aslında o fikrin kendisini sorgulamaktan kaçmanın bir yoludur.

Son düzenleme:

Peki insanllarin ortradan kalmasini savunan bir gorus yok mu?

Peki insanllarin ortradan kalmasini savunan bir gorus yok mu?
Asıl olarak anarko-nihilistler, anarşizm çeşitleri veya nihilizm düşüncelerinde insanların yok edilmesini destekleyen görüşler yoktur. Ancak, bu düşünceleri mantıklı bulan çok radikal kişilerin bazılarında bu tür düşünceler olabilir. Fakat, hiçbir görüş tam olarak insanlığın yok olmasını desteklemez.

Anti natalizim dolayli yoldan deteklemiyor mu?

Ben bayağı nihiliste yakın duşünüyorum hatta aykırı bir şey bulamadım ancak kafama takılan nokta hayatın amacı konusunda üremek falan dahil değil değil mi?

Ben bayağı nihiliste yakın duşünüyorum hatta aykırı bir şey bulamadım ancak kafama takılan nokta hayatın amacı konusunda üremek falan dahil değil değil mi?
Nihilizme yakın düşünüyorsan, zaten hayatın doğuştan gelen bir amacı olmadığını kabul ediyorsundur. Bu durumda üremek de 'zorunlu bir amaç' değil, sadece içgüdüsel bir dürtü olur. Yani evet, hayatın amacı üremek değildir. Özellikle de nihilist bir bakış açısından bakıldığında.

Ama sadece içgüdüsel olarak bakarsak, hayatın amacı tıpkı diğer canlılar gibi hayatta kalmak ve üremektir. Yine de şunu unutmamak gerek: Amaç ≠ Anlam.

Evet bu durumda ben de nihilist oluyorum. Herkes amacını kendi belirliyor. Ahlak diye de bir eşy yoktur değerler kısa vadede en ufak bir ekonomik yıkımla bile değişebilir. Bilgi için teşekkür ederim. Gemini DS ile üzerine biraz okuyacağım ama ne kadar güvenli tartışılır. Önerdiğin web kaynağı var mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…