Makaleler
24
Yer
Autopolis Oita
Birkaç kez burada mesaj yazdığımda, veya konu açtığımda denk geldiğim bir olay. Sinir bozucu olmaya başladığı için burada öneri açmaya karar verdim.

Kısaca buradaki önerim: Eğer kurallara aykırı bir şey yoksa, ve yazım hatası da yoksa mesajlar düzenlenmesin. Aşağıda şikayetimi okuyabilirsiniz.

Bugün konu dışında bir konu açtım. Konu yayınlandığında o kadar fazla anlamsız değişiklik vardı ki, yazdığım bazı şeylerin ne olduğunu unuttum. Bazı cümlelerin anlamları aşırı bozuluyordu. Sonra teker teker hepsini eski haline getirmeye çalıştım.

Muhtemelen absürt bir yazım hatası da yoktu, olsa düzenlenen şeylerden fark ederdim. Ama yok, anlamsız, dostlar işte görsün diye yapılmış, gereksiz düzenlemeler gördüm.

Mesela bir cümlede ben okuyuculara hitap ediyordum. Düzenlendikten sonra kendime hitap eder bir şekilde yapmışlar, 1-2 kelime sonra cümle yamuluyordu. Gereksiz kelime değişiklikleri de vardı, mesela: "JoyToKey'in Linux şubesi gibi düşünebilirsiniz" yerine "JoyToKey'in Linux versiyonu gibi düşünebilirsiniz" yazmışlar. Ben anlamadım bu gereksiz düzenlemeleri yapınca ne oluyor.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Son düzenleme:
Artı 42 Eksi
Bu düzenleme moderatörler tarafından yapılmıyor, sadece düzelt tuşuna basıyorlar ve sürpriz: "selam" kelimesi "selam" oldu.

Birkaç gün önce bayağı bir inceleme yapmıştım. Her incelememde "düzenlendi" yazısı vardı. Sonunda inat ettim, fotoğrafını çektim yayınlamadan, neresi düzenlendi öğrenebileyim diye. Fotoğrafla karşılaştırdım ve fark ettim ki yazı bozulmuş. Harf hataları yapılmış. Düzelt butonu yüzünden bazı bilinçli yapılmış boşluklar gitmiş. Başka bir konuya baktım, arada harf gitmiş. Yanlışlıkla silmişler harfi. Başa koyduğum fotoğrafın boşluğu değiştirilmiş.

İşin özeti: Moderatörler konu onaylarken "düzelt" butonuna basıp geçmelerini doğru bulmamakla beraber, her mesajın düzenlenmesini ben de doğru bulmuyorum. Harf hatası, bağlaçların yanlış yazımı, noktalama işaretleri hatası gibi sorunlar olmadıkça düzenleme yapılmamalı.

Ne zaman "düzelt" kullandıkları belli oluyor. Genelde sistemde olmayan isimleri vesaire bozuyor. Moderatörlerin bizzat kendilerinin düzeltişini, kelimelerin tamamıyla değişmesinden anlayabiliyorsun.

Kısaca buradaki önerim: Eğer kurallara aykırı bir şey yoksa ve yazım hatası da yoksa mesajlar düzenlenmesin.
Mesaj içeriği için ise anlam bozulmadıkça veya absürtleşmedikçe ellemeye bence de gerek yok.
Harf hatası, bağlaçların yanlış yazımı, noktalama işaretleri hatası gibi sorunlar olmadıkça düzenleme yapılmamalı.

"Öneri iyi, güzel de acaba nasıl uygulanacak?" diye düşünüyordum öneri ilk sunulduğundan beri, bunlar güzel birer cevap oldu.

İçeriğe daha az dokunulabilir, anlaşılan üyelerin istediğinden fazla dokunuluyor. Düzenleme sonrası içerikte bir sorun olduğunu düşünen olursa da "Rapor" butonu hemen orada, hem moderatörlere de daha az yük binmiş olur.

DDR4 yerine ddr4 yazınca 1 saatlik ban nedir?

Ceza verilip verilmemesi gerektiğine yorum yapmayacağım fakat küçük bir hata değil fikrimce. Görünüm ve beraberinde anlaşılırlık bozuluyor biraz. Bazen nicelikten ziyade nitelik belirleyebilir hatanın büyüklüğünü.

Zaten bir daha hata yapmamayı teşvik etmek için veriliyor bu cezalar.

1707048141052.webp

Mesela bir "Düzelt" butonuna tıklanıp bırakılmış konu daha. "Selamlar", "Selam" olmuş; "dünyada", "dünya da" olmuş.

Bu düzenleme moderatörler tarafından yapılmıyor, sadece düzelt tuşuna basıyorlar ve sürpriz: "Selamlar" kelimesi "Selam" oldu.

Birkaç gün önce bayağı bir inceleme yapmıştım. Her incelememde "Düzenlendi" yazısı vardı. Sonunda inat ettim, fotoğrafını çektim yayınlamadan, neresi düzenlendi öğrenebileyim diye. Fotoğrafla karşılaştırdım ve fark ettim ki yazı bozulmuş. Harf hataları yapılmış. Düzelt butonu yüzünden bazı bilinçli yapılmış boşluklar gitmiş. Başka bir konuya baktım, arada harf gitmiş. Yanlışlıkla silmişler harfi. Başa koyduğum fotoğrafın boşluğu değiştirilmiş.

İşin özeti: Moderatörler konu onaylarken "Düzelt" butonuna basıp geçmelerini doğru bulmamakla beraber, her mesajın düzenlenmesini ben de doğru bulmuyorum. Harf hatası, bağlaçların yanlış yazımı, noktalama işaretleri hatası gibi sorunlar olmadıkça düzenleme yapılmamalı.
Haklısın. Hatta ben de bir inceleme yazısı yazarken “Düzelt” tuşuna basmıştım ve orası “Selam” diye olmuştu. Bununla da birlikte, yazdığım bir isim full büyük harfle yazılmıştı.
Eki Görüntüle 16427
Mesela bir "Düzelt" butonuna tıklanıp bırakılmış konu daha. "Selamlar", "Selam" olmuş; "dünyada", "dünya da" olmuş.
Al işte. Bence düzenleme tuşunu ya düzeltmeleri gerek, ya da bu düzenleme sistemine yapay zekayı katmaları lazım, nasıl olacaksa.

Haklısın. Hatta ben de bir inceleme yazısı yazarken “Düzelt” tuşuna basmıştım ve orası “Selam” diye olmuştu. Bununla da birlikte, yazdığım bir isim Full büyük harfle yazılmıştı.

Al işte. Bence düzenleme tuşunu ya düzeltmeleri gerek, ya da bu düzenleme sistemine yapay zekayı katmaları lazım, nasıl olacaksa.
Bence direkt düzelt tuşunu kullanmasınlar, ne olursa olsun temel bir veri tabanı üzerinden çalışıyor bu. Örnek vereyim ben dosya.zip yazınca düzelt bunu "dosya. ZIP" olarak dönüştürüyor.
Düzelt tuşunu normal kullanıcılar mesaj yazarken kullanmalı, moderatörler niye kullanıyor? Kullanacaklarsa konu onaylamada ne işe yarıyorlar?

Eki Görüntüle 16427

Düzelt butonuna 1 haftalık ceza ne zaman verilir? Yazım hatası da yapıyormuş bizimki...

Düzelt butonunun yanında bir yıldızlı geri bildirim butonu da var, Düzelt'e bastığınızda beliriyor. Onu kullanmak herkesin yararına olabilir fakat bu, butonu desteklediğim anlamına gelmiyor kesinlikle. Maalesef ki iyi bir sistem değil gibi gözüküyor, kesin bir yargıda bulunmayayım.

Ayrı bir yere "Selamlar" yazıp butonu denemiştim; alıntıdaki "Selamlar" da "selam"a dönüşmüş, "dünyada" da "dünya da"ya keza. :D Düzelttim.

Son düzenleme:
@brkdnmz Düzelt butonu özel terimler için gayet iyi çalışıyor. Onlar için kullanımı önemli bence. Diğer rütuşları sonradan tekrar değiştirmek gerekli ve sıkıntılı kısım da orası. Dilimizde bir sürü kullanım şekli varken bunu nasıl düzeltebilirler merak ediyorum. Şu an ki sistem nasıl bilmiyorum fakat ChatGPT-4 kullanılmıyorsa iş görebilir belki?

PSU'yu küçük harflerle yazdım diye ban yedim. Cidden fazla olduğunu düşünüyorum bu kadarının.

Mesaj yanlışında fazla hata olmadığı sürece (virgül ve nokta) bence ceza verilmemeli. Ayrıca aşağıda AB Düzelt özelliği var GPT henüz gelmemiş olsa bile çoğu kelimeyi düzeltiyor ve büyük harf olması gerekenleri büyük yapıyor.

Birkaç kez burada mesaj yazdığımda, veya konu açtığımda denk geldiğim bir olay. Sinir bozucu olmaya başladığı için burada öneri açmaya karar verdim.

Kısaca buradaki önerim: Eğer kurallara aykırı bir şey yoksa, ve yazım hatası da yoksa mesajlar düzenlenmesin. Aşağıda şikayetimi okuyabilirsiniz.

Bugün konu dışında bir konu açtım. Konu yayınlandığında o kadar fazla anlamsız değişiklik vardı ki, yazdığım bazı şeylerin ne olduğunu unuttum. Bazı cümlelerin anlamları aşırı bozuluyordu. Sonra teker teker hepsini eski haline getirmeye çalıştım.

Muhtemelen absürt bir yazım hatası da yoktu, olsa düzenlenen şeylerden fark ederdim. Ama yok, anlamsız, dostlar işte görsün diye yapılmış, gereksiz düzenlemeler gördüm.

Mesela bir cümlede ben okuyuculara hitap ediyordum. Düzenlendikten sonra kendime hitap eder bir şekilde yapmışlar, 1-2 kelime sonra cümle yamuluyordu. Gereksiz kelime değişiklikleri de vardı, mesela: "JoyToKey'in Linux şubesi gibi düşünebilirsiniz" yerine "JoyToKey'in Linux versiyonu gibi düşünebilirsiniz" yazmışlar. Ben anlamadım bu gereksiz düzenlemeleri yapınca ne oluyor.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Katılıyorum. Bazen de mizah konusu açıyoruz. Konuyu ciddi sanıyorlar.

PSU gerçekten büyük harflerle mi yazılmalı? Power Supply'den kısaltma diye böyle bir kaide mi var? @4 Öyleyse PSu şeklinde yazılması gerekmez mi?