Freaktofen

Başarılı
Tam olarak şunu söylüyorum, anneden ve babadan %50 olarak genetik özellikler alınır. Bunu biliyorum.

Ama mesela benim annemden gelen genlerimin sadece ninemden gelme ihtimali küçük bile olsa var mı? Yoksa anneden ve babadan geldiği gibi onlarda mı %25 olarak dağıtılıyor?

Genlerin buyuk kismi onlardan geliyor ama sonucta sen baska bir canlisin ve gen dizilimin ikisindende farkli. Yoksa cocuklar anne ve babalarinin kopyasi olurdu. Ikizler bile tam olarak birbirinin ayni degiller. Kalitimsal hastaliklar mesela bazi bireylerde ortaya cikarken bazilarinda cikmiyor bu yuzden.

Mantıksal olarak 25% çıkmasını beklemek yanlış bir yaklaşım değil ama bilimde istisnalar tükenmez. Herkeste 25% olarak çıkmıyor o oran. Tüm vücudu işin içine katarsak genlerin tamamen bir kişiden gelmesi çok absürt olur. Mitokondriyal DNA gibi elbette tek bir tarafın baskınlığında gelebilen bazı özel gen veya DNA yapıları var.

Hayır, öyle bir şey mümkün değil. En basitinden zaten döllenme sırasında 46 kromozomunun 23'ünü anneden 23'ünü babadan almak zorundasın. Bu doğan her insan için geçerli. Sonra oluşacak olan hücrelerin de bu 46 kromozomlu hücreden oluşuyor, mayoz bölünme sırasında zaten krossing over olayı oluyor, karşılıklı olarak genler yer değiştiriyor. Kısacası sağlıklı bir gelişimde bu mümkün değil.

Genlerin buyuk kismi onlardan geliyor ama sonucta sen baska bir canlisin ve gen dizilimin ikisindende farkli. Yoksa cocuklar anne ve babalarinin kopyasi olurdu. Ikizler bile tam olarak birbirinin ayni degiller. Kalitimsal hastaliklar mesela bazi bireylerde ortaya cikarken bazilarinda cikmiyor bu yuzden.
Tek yumurta ikizleri %99 birbirine benzerler. Değişen şeyleri zekaları , kilo , zevk gibi şeyler değişir.