7107

Becerikli
Elimde çok çok eski bir PC var. İçinde 2 Gigabyte muhtemelen DDR2 RAM var. 150 GB HDD ve 1 Gigabyte ekran kartı bulunmakta. İşlemcisi ise Intel Dual Core E6300. bilgisayarı hızlandırmak için en ucuz ve etkili yollar nelerdir? Bu PC'den adam olur mu? SSD falan takılırsa hızlanır mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Elimde çok çok eski bir PC var. İçinde 2 Gigabyte muhtemelen DDR2 RAM var. 150 GB HDD ve 1 Gigabyte ekran kartı bulunmakta. İşlemcisi ise Intel Dual Core E6300. bilgisayarı hızlandırmak için en ucuz ve etkili yollar nelerdir? Bu PC'den adam olur mu? SSD falan takılırsa hızlanır mı?
Muhtemelen G31 çipset. Eğer öyleyse Xeon takmanı öneririm, Quad'dan ziyade.
4 GB DDR2 RAM bulmak biraz zor ama bulabilirsen 8 yapabilirsin.
SSD şart.

Yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi, masraf etmene değmez.

Henüz bizimkiler gelmeden bir Linux kullanıcısı olarak yeri gelmişken görevimi yapayım: Linux kurulabilir.
doggo.png

Ustte denildigi gibi SSD sart. Onun ardindan anakart destekliyorsa, 45nm bir Core 2 Quad veya E sku Xeon takin. X sku Xeon ise takmanizi pek onermem acikcasi zira ekstra guc cekerek sizin icin pek kayda deger bir performans sunmuyorlar, oyle bir bilgisayarda PSU'nuzun da iyi oldugunu pek dusunmuyorum acikcasi. 65nm Core 2 Quad'a denk gelirseniz almayin, 45nm olanlarini kovalayin.

RAM konusunda da oyle dusuk klasman bir islemcinin takildigi anakart yuksek ihtimal 945 chipsetli olacaktir, boyle bir durumda maksimum RAM destegi 4 GB oluyor genelde. Durum boyleyse, bari 2 GB bir stick RAM daha takin derdim ancak bu durumda yukseltmeye girismek yerine sadece SSD alip devam edin zira 945 chipsetli anakartlarda C2Q destegi de sinirli oluyor genelde.

Tabii daha iyi bir anakart varsa yukseltme yapmaniza gayet degecektir. LGA 775 platformunda bellek kontrolcusu CPU'da degil, kuzey koprusunde. Buna da biraz baglantili olarak Core 2 mimarisi pek bellek takan bir mimari de degil. Aksine, dusuk gecikmeli DDR2 belleklerde cok daha iyi parlayan bir mimaridir kendisi. 4 slot bir anakartiniz varsa ve destekliyorsa, 4 tane 2 GB 800MHz bellek takip yola devam edebilirsiniz. 2 slot icin de, bulmasi zor olur ancak 2x4 800MHz bellekler bulup takarsaniz cok super olacaktir.

Bu arada belirteyim, ekstra onbellek ve cekirdeklere ihtiyaciniz yoksa ve genel gunluk is yapacaksaniz CPU'yu degistirmenize gerek yok. Elinizdeki E6300'un cogu Core 2 Duo'dan ayri kalan pek bir yani yok. Boyle bir durumda RAM ve SSD takviyesi yapin, yeterli.

Öneriler sonuna kadar yardımcı olur aslında hepsi çok doğru öneriler ama şahsi olarak bana biraz mantıksız geldi çünkü eğerki bu donanım eldeki tek donanım değilse çokta arkadaşın masraf etmek istediğini zannetmiyorum bu sistem için, çevrenizde bulabileceğiniz en ucuz 2+2 DDR2 ve en ucuz SSD'yle tahmini olarak 300-500 TL gibi bir masrafla ayağa kaldırılabilir internet kullanımları için ve ek olarak hafif bir Linux dağıtımıyla veya Supermium tarayıcı+Windows 7 gibi basit OS'lerle işletim sistemi tarafında da kaynaklardan tasarruf edilebilir.

Şahsi önerim eğer para harcamak istemiyorsanız hiçbir seyi yükseltmeyin (sorun değilse yukarıda enfes öneriler varlar) belki hatırlayan çıkar bi dönem Windows Thin PC adında POS Ready 7'nin altyapısıyla bir tür lite Windows sürümü ortaya çıkarmıştı Microsoft, öncelikle bilgisayarın HDD'sinde Low Level Format atın (tahmini bir gece sürebilir biraz diskin kullanım geçmişine hızına vs bağlı) ve sonrasında bu bahsettiğim OS'i kurun lisans kısmı sorun olacaktır ama lisanssız (veya korsan, çok etik değil ancak bu lisans anahtarı 2024 senesinde bulunması direkt olarak imkansız ve artık abandonware yani bu OS) bir şekilde kullanmanıza mani olmaz. Sonrasında biraz masaüstü çözünürlüğünü de düşürerek en azından hayatta tutuyorum diyebileceğiniz bir bilgisayarınız olur.

Bir de konu açarken antika sistem yerine eski veya çok eski sistem yaz antika deyince insanlar 90 ların pcleri zannetmesinler. Çünkü senin bilgisayarın antika sayılmıyor tam.

Elimde çok çok eski bir PC var. İçinde 2 Gigabyte muhtemelen DDR2 RAM var. 150 GB HDD ve 1 Gigabyte ekran kartı bulunmakta. İşlemcisi ise Intel Dual Core e6300. bilgisayarı hızlandırmak için en ucuz ve etkili yollar nelerdir? Bu PC'den adam olur mu? SSD falan takılırsa hızlanır mı?

SSD tak RAM'i de biraz yükselt günlük kullanım için ideal olur.