DarthGorsoy

Bilgin
Makaleler
48
Yer
TR
Apple, 20 durak (stop) dinamik aralık sunabilen, gürültü azaltmalı yeni nesil yığın (stacked) sensör mimarisi için bir patent aldı. Bu gelişme gelecekteki iPhone’lardan profesyonel görüntüleme sistemlerine kadar birçok alanda Apple ürünleri öne çıkarabilir.

1000232583.webp

Sensör:

Yığınlı (stacked) piksel yapısı: Sensör iki ana katmandan oluşuyor:

Üst katman: Işığı yakalayan fotodiyotları ve analog devreleri barındırıyor.

Alt katman: Her pikselin altında konumlanan bir işlemci görevi gören “mantık devresi” bulunuyor.

Bunu Fujifilm X-H2S'de görmüştük, özelliğiyse S= Stacked / çok hızlı olmasıydı. 20 stop dinamik aralık insan gözünün algılayabileceği kontrast aralığına çok yakın bir düzey. Yani gölgelerde ve parlak bölgelerde aynı anda detay kaybı olmadan görüntü kaydı mümkün olabilir. Aslında buna cok yakın değerleri zaten büyük sensörlü makineler yapiyor lakin buny hangi sensor boyutunda kullanacağı belli degil.

1000232584.webp

(Temsili)

LOFIC teknolojisi: "Lateral Overflow Integration Capacitor" sayesinde her piksel parlaklık koşullarına göre farklı miktarda ışığı depolayabiliyor. Bu durumda da cihaz yüksek dinamik aralığı donanımsal olarak destekliyor. Donanımsal gürültü azaltma gelişiyor: alt katmandaki mantık devresi her pikseldeki sinyali analiz ediyor ve gürültüleri daha sensörden çıkmadan bastırıyor. Yazılımsal işleme gerek kalmadan net görüntü sağlanabiliyor.

Apple, 20 durak (stop) dinamik aralık sunabilen, gürültü azaltmalı yeni nesil yığın (stacked) sensör mimarisi için bir patent aldı. Bu gelişme gelecekteki iPhone’lardan profesyonel görüntüleme sistemlerine kadar birçok alanda Apple ürünleri öne çıkarabilir.

Eki Görüntüle 159889

Sensör:

Yığınlı (stacked) piksel yapısı: Sensör iki ana katmandan oluşuyor:

Üst katman: Işığı yakalayan fotodiyotları ve analog devreleri barındırıyor.

Alt katman: Her pikselin altında konumlanan bir işlemci görevi gören “mantık devresi” bulunuyor.

Bunu Fujifilm X-H2S'de görmüştük, özelliğiyse S= Stacked / çok hızlı olmasıydı. 20 stop dinamik aralık insan gözünün algılayabileceği kontrast aralığına çok yakın bir düzey. Yani gölgelerde ve parlak bölgelerde aynı anda detay kaybı olmadan görüntü kaydı mümkün olabilir. Aslında buna cok yakın değerleri zaten büyük sensörlü makineler yapiyor lakin buny hangi sensor boyutunda kullanacağı belli degil.

Eki Görüntüle 159890
(Temsili)

LOFIC teknolojisi: "Lateral Overflow Integration Capacitor" sayesinde her piksel parlaklık koşullarına göre farklı miktarda ışığı depolayabiliyor. Bu durumda da cihaz yüksek dinamik aralığı donanımsal olarak destekliyor. Donanımsal gürültü azaltma gelişiyor: alt katmandaki mantık devresi her pikseldeki sinyali analiz ediyor ve gürültüleri daha sensörden çıkmadan bastırıyor. Yazılımsal işleme gerek kalmadan net görüntü sağlanabiliyor.

Kamera açısından tatmin olmayan var mı?
Ram güzel UI güzel ama şu pil mevzusunu çözmeleri lazım artık!!!

Sony telefonlar müthişte TR piyasasında olmaması kötü.

Telefonda stack var mi bilmiyorum ama gelirse fiyatlar iyice kökten uçar. Ayni model iki Fujifilm'in stacked olan versiyonu 20-25K daha pahali. Ayni şey degil ama sonuç olarak normalleşene kadar uzaylı teknolojisi gibi pazarlayacaklar.

Kamera açısından tatmin olmayan var mı?
Ram güzel UI güzel ama şu pil mevzusunu çözmeleri lazım artık!!!

Kameralar son 3 senedir falan fazlasıyla tatmin ediyor. Ben kimseyi görmedim ki zifiri karanlıkta selfie falan çekinmeye çalışıyor, kalite yetersiz diyor...

Telefon sensorlerinde fiziksel sınırlama oldugu icin (boyut) sürekli sensor guncelleyerek rekabet ediyorlar, onun mevzusu bu da.

Telefonda stack var mi bilmiyorum ama gelirse fiyatlar iyice kökten uçar. Ayni model iki Fujifilm'in stacked olmayan versiyonu 20-25K daha pahali. Ayni şey degil ama sonuç olarak normalleşene kadar uzaylı teknolojisi gibi pazarlayacaklar.
Sony fiyat abartmayı seviyor. Benim bildiğim Xperia 1 V modelinde stacked özelliği mevcut.

Sony fiyat abartmayı seviyor. Benim bildiğim Xperia 1 V modelinde stacked özelliği mevcut.

O cihazın 1400 USD cikis fiyati vardi. Apple falan hikaye kalıyor yani :D sensorunun stacked olması neden 1 inç'ten 1/1.35'e düştüklerini açıklıyor o zaman. 1 inç'le 1/1.56 arasında bir şey yapmışlardı.

1000232586.webp

1 inç en sağda, biraz kırpmışlar ama aynı dinamik aralıkla gürültü yönetimini başarmışlar. Xperia 1 VII 1500-1900 arasına gidiyorsa ki astronomik bir fiyat bu, harbi delisi alır sadece bunları ama bu sefer yaparlarken Bravia, Walkman, Alpha falan bütün büroları çalışmıştı.

Son düzenleme:
1 inç en sağda, biraz kırpmışlar ama aynı dinamik aralıkla gürültü yönetimini başarmışlar. Xperia 1 VII 1500-1900 arasına gidiyorsa ki astronomik bir fiyat bu, harbi delisi alır sadece bunları ama bu sefer yaparlarken Bravia, Walkman, Alpha falan bütün büroları çalışmıştı.
Dediğiniz gibi fanları dışında bu markayı fazla alan yoktur sanırım. Xperia 1 VII Amazon UK üzerinde 1400 Sterlin fiyattan satılıyor (Vergisiz 80K😀). Ayrıca yanlışım yoksa sensörleri bir önceki modeline göre daha büyüktü sanırım stacked olmasına rağmen.

Dediğiniz gibi fanları dışında bu markayı fazla alan yoktur sanırım. Xperia 1 VII Amazon UK üzerinde 1400 Sterlin fiyattan satılıyor (Vergisiz 80K😀). Ayrıca yanlışım yoksa sensörleri bir önceki modeline göre daha büyüktü sanırım stacked olmasına rağmen.

Sirasiyla V, VI ve VII IMX888 kullanıyormuş hocam. Bu arada Honor da ayni sensörü kullanıyormuş ama stacked olarak versiyonu kendi içinde farklı mi bilmiyorum.