iPhone daha akıllı falan değildi. İnternet sitesini tam formda açması akıllılık kıstası değil. Ayrıca Symbian'da zaten Opera Mobile kullanılıyordu. Masaüstü sürüm açmak da mümkündü. Dokunmatik olması telefonu akıllı yapmıyor. Bunun en büyük örneklerinden biri Bada OS kullanan S8500 idi. Şimdi bu telefon dokunmatik ekranlı ve çoklu dokunuş desteklediği için tuşlu Symbian'dan akıllı mı oluyor? Sizin belirttiğinize göre hiçbir işlevi olmayan bu telefon bu kıstaslara göre akıllı oluyor. Ben çıktığı ilk yıla göre değerlendiriyorum. Sonuçta uygulama yüklenemeyen işlevsellik olarak internete girmek dışında hiçbir artısı olmayan bir telefon "daha akıllı" falan olamaz. Hatta o zamanki iPhone video çekmekten bile acizdi. Uygulama yükleme özelliği de olmadığı için video kayıt yapılamıyordu bile. Symbian zamanına göre çok çok iyiydi.
Opera Mobile ile masaüstü sitesini kısmen açabilirdiniz eksik bilgilendirme yapıyorsunuz. Ne bir pinch to zoom özelliği var ne doğru düzgün bir kontrol üstelik doğru düzgün de açılmıyor bile. Teknik olarak "açıyor" evet ama kimse bunu kullanmak istemez. Bada os örneği ise iPhone u bağlamaz iPhone çok daha farklı bir cihaz. En basitinden iTunes gibi bir şeyi içinde barındırıyor. Tek tuşla müzik satın alıp indirebileceğiniz oldukça geniş bir kütühanesi bulunan pcye çok kolay ve çok iyi senkronize olabilen bir sistemdi. iPhone hiçbir işlevi olmayan bir cihaz falan değildi öyle olsa zaten tutmazdı bile. Deneyimi çok daha farklı bir noktaya taşıdı ki bence bu gayette akıllılık kıstası sayılır. Çıktığı yıl içerisinde değerlendirince bile iPhone'un gittikçe daha da popülerleşme sebebi bu. Kullanım kolaylığı telefonu gayette daha akıllı yapar. Lakin elbette video çekimi olmaması falan büyük bir eksidir buralara bir şey diyemem.

Opera Mobile ile masaüstü sitesini kısmen açabilirdiniz eksik bilgilendirme yapıyorsunuz. Ne bir pinch to zoom özelliği var ne doğru düzgün bir kontrol üstelik doğru düzgün de açılmıyor bile. Teknik olarak "açıyor" evet ama kimse bunu kullanmak istemez. Bada os örneği ise iPhone u bağlamaz iPhone çok daha farklı bir cihaz. En basitinden iTunes gibi bir şeyi içinde barındırıyor. Tek tuşla müzik satın alıp indirebileceğiniz oldukça geniş bir kütühanesi bulunan pcye çok kolay ve çok iyi senkronize olabilen bir sistemdi. iPhone hiçbir işlevi olmayan bir cihaz falan değildi öyle olsa zaten tutmazdı bile. Deneyimi çok daha farklı bir noktaya taşıdı ki bence bu gayette akıllılık kıstası sayılır. Çıktığı yıl içerisinde değerlendirince bile iPhone'un gittikçe daha da popülerleşme sebebi bu. Kullanım kolaylığı telefonu gayette daha akıllı yapar. Lakin elbette video çekimi olmaması falan büyük bir eksidir buralara bir şey diyemem.
Sizin söyledikleriniz farklı falan değil. Çünkü sizin akıllılık kıstasınız çoklu dokunma ve dokunmatik desteği sunması. Bada OS ile aynı kefeye koyuyorum bu sebeple. Telefonu yığın depolama olarak kullandırtmayan sistem mi çok kolay? iTunes olmadan dosya atamıyorsun. Eşzamanlama saçmalığına girmiyorum. Bu kolaylık değil aksine dayatmadır. Niye müzik atmak için iTunes kullanmak zorundayım? Symbian’da istediğim müziği ya da müzik olmasına gerek yok herhangi bir dosyayı sürükle-bırak yaparak atıyordum. Hiç öyle eşzamanlama gibi gereksiz zorlaştırıcı işlemler yoktu. Android de aynı mantıkta çalışıyor. Kolay ve pratik. Hatta Android telefonumda istediğim müziğin istediğim bir bölümünü zil sesi yapabiliyordum. Zil sesi bölümünden zil sesi yapmak istediğim bölümü kesip zil sesi yapabiliyorum. Dahası sistem içinde istediğim gibi klasör oluşturuyordum ve müziklerimi istediğim klasöre atabiliyordum. iPhone’da hala bunu yapamıyorsun. Tarayıcıdan siteye girip herhangi bir dosyayı hangi klasöre indirebileceğimi bile seçebiliyordum. Öyle sistemin belirlediği sabit bir klasöre her şeyi indirip karma karışık bir hal almıyordu. Hatta oyun dosyası indirip dosya yöneticisi üzeründen başka bir telefona bluetooth ile gönderebiliyordum. Forumlardan oyunların ve yazılımların sisx dosyalarını indiriyordum ve dosyayı kuzenimin kullandığı telefona bluetooth ile gönderiyordum. Bu esneklik maalesef iOS’ta yok.

Sizin söyledikleriniz farklı falan değil. Çünkü sizin akıllılık kıstasınız çoklu dokunma ve dokunmatik desteği sunması. Bada OS ile aynı kefeye koyuyorum bu sebeple. Telefonu yığın depolama olarak kullandırtmayan sistem mi çok kolay? iTunes olmadan dosya atamıyorsun. Eşzamanlama saçmalığına girmiyorum. Bu kolaylık değil aksine dayatmadır. Niye müzik atmak için iTunes kullanmak zorundayım? Symbian’da istediğim müziği ya da müzik olmasına gerek yok herhangi bir dosyayı sürükle-bırak yaparak atıyordum. Hiç öyle eşzamanlama gibi gereksiz zorlaştırıcı işlemler yoktu. Android de aynı mantıkta çalışıyor. Kolay ve pratik. Hatta Android telefonumda istediğim müziğin istediğim bir bölümünü zil sesi yapabiliyordum. Zil sesi bölümünden zil sesi yapmak istediğim bölümü kesip zil sesi yapabiliyorum. Dahası sistem içinde istediğim gibi klasör oluşturuyordum ve müziklerimi istediğim klasöre atabiliyordum. iPhone’da hala bunu yapamıyorsun. Tarayıcıdan siteye girip herhangi bir dosyayı hangi klasöre indirebileceğimi bile seçebiliyordum. Öyle sistemin belirlediği sabit bir klasöre her şeyi indirip karma karışık bir hal almıyordu. Hatta oyun dosyası indirip dosya yöneticisi üzeründen başka bir telefona bluetooth ile gönderebiliyordum. Forumlardan oyunların ve yazılımların sisx dosyalarını indiriyordum ve dosyayı kuzenimin kullandığı telefona bluetooth ile gönderiyordum. Bu esneklik maalesef iOS’ta yok.
Birincisi hâlâ anlamamışsın, bada os, bada os diyip duruyorsun. Güzel kardeşim, bada os 2010'da çıktı, 2010. iPhone duyurulduğunda piyasada Nokia E62'ler vardı. Akıllık kıstaslarımdan biri benim için dokunmatiktir. Esneklik akıllılık kıstası değildir. Adamlar günümüz telefonlarının standartlarını belirlemişler, hâlâ gelmiş “abi Bluetooth transfer yok ya” deyip duruyorsun. Cidden komik yani. Android dediğimiz şeyde iOS'ten çok fazla “esinlendiği” için dava yemiş bir işletim sistemi. Android'i bugünlere getirende iOS’in bu vizyonu. İki saat tarihçe anlatamam şimdi. Ya bir de madem Nokialar daha akıllıydı, herkes niye iPhone kullanmak için yanıp tutuştu? Niye kimse Nokialar'ın yüzüne bakmadı zaman geçtikçe? iPhone daha akıllıydı ama bunu sınırlandırıyordu. Çünkü son kullanıcıya adam gibi bir deneyim sunmak istiyordu. Her uygulama için değişen ayrı arayüzü ile kullanım kolaylığında hiç karşılaştırmayalım bile ikisini. Ama yok tabii, değil mi? Nokia'da Bluetooth transfer var, abi daha esnek, daha akıllı.

Esnekliğin akıllık kıstası olması muhabbeti de nerede çıktı acaba? iOS’e güvenlidir algısının nasıl oluştuğunu hâlâ anlamamışsın.

Eş zamanlama zor bir işlem değildir. Telefonu PC'ye bağlamanız yeterlidir. Aparatı da kutudan çıkıyordu. Yine insanları yanlış bilgilendirmişsin, harika.

Ayrıca Apple’ın buna bilerek izin vermediğini de Jailbreak yapınca anlarsın. Jailbreak ile yok dediğin her şey neredeyse getirilebiliyor çünkü.

Ayrıca dokunmatiği 2007'de akıllılık kıstası alırım. Bada OS diyip durmana gerek yok, zira kendisi 2010'da çıktı ve o zaman bu zaten standartlaşmıştı. iOS ise kimse yokken çıktı.

Bu da benim son yazdığım cevaptı. Seninle daha fazla uğraşmak istemiyorum, cidden. Nokia E62 ile başarılar sana.

Göz ardı et butonunu kullanmanın zamanı gelmiş, cidden.

Her uygulamaya ayrı dokunmatik arayüz, tek tuşla film kütüphanesine erişim ve geniş ekranda izleme, istediğin zaman kaybolan klavye, aşırı hızlı çalışan bir kamera sistemi ama iPhone daha akıllı değil. Nokia daha akıllı çünkü Bluetooth dosya aktarımına izin veriyormuş. :D .

Anlamadığın nokta şu: iPhone bunları yapamayacak bir telefon değil. Apple bilerek kısıtlıyor.

Tam destekli masaüstü HTML web tarayıcısı, pinch to zoom ile aşırı hızlı çalışan arayüzler, haritalar uygulamasının devrimsel dokunmatik kontrolleri. Bunlar hâlâ kullanılan teknolojiler. Ben Bluetooth ile dosya aktaran birilerini görmüyorum. Nokia E62, daha Wi-Fi'a bağlanmaktan aciz bir telefondu. Ben sonrasında çıkmış Nokia N97'yi de kullandım bu arada. Dokunmatikti sözde de. Hep tuşları kullanırdım, dokunmatiği doğru düzgün çalışmazdı.

İvme ölçer teknolojisi ile telefonu yatay konuma getirince tam ekrana geçme özelliği. Görsel sesli mesaj. İstediğimiz şeyi seçebildiğimiz. Masaüstü sınıfı işletim sistemi. Daha sayarım da. Bu kadarı yeter.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum bilmiyorsun bari yorum yapma ya cidden yordun. Birincisi hâlâ anlamamışsın bada OS bada OS deyip duruyorsun. Güzel kardeşim bada OS 2010 da çıktı 2010. iPhone duyurulduğunda piyasada Nokia E62'ler vardı. Akıllık kıstasımlarımdan biri benim için dokunmatiktir. Esneklik akılılık kıstası değildir. Adamlar günümüz telefonlarının standartlarını belirlemişler hala gelmiş “abi Bluetooth transfer yok ya” deyip duruyorsun. Cidden komik yani. Android dediğimiz şeyde iOSden çok fazla “esinlendiği” için dava yemiş bir işletim sistemi. Android'i bugünlere getirende iOS'in bu vizyonu. İki saat tarihçe anlatamam şimdi. Ya bir de madem Nokia'lar daha akıllıydı herkes niye iPhone kullanmak için yanıp tutuştu. Niye kimse nokiaların yüzüne bakmadı zaman geçtikçe. iPhone daha akıllıydı ama bunu sınırlandırıyordu. Çünkü son kullanıcıya adam gibi bir deneyim sunmak istiyordu. Her uygulama için değişen ayrı arayüzü ile kullanım kolaylığında hiç karşılaştırmayalım bile ikisini. Ama yok tabii değil mi Nokia da Bluetooth transfer var abi daha esnek daha akıllı.

Esnekliğin akıllık kıstası olması muhabbeti de nerede çıktı acaba. iOS'e güvenlidir algısının nasıl oluştuğunu hala anlamamışsın.

Eş zamanlama zor bir işlem değildir. Telefonu PC'ye bağlamanız yeterlidir. Aparatı da kutudan çıkıyordu. Yine insanları yanlış bilgilendirmişsin harika.

Ayrıca Apple'ın buna bilerek izin vermediğini de Jailbreak yapınca anlarsın. Jailbreak'le yok dediğin her şey neredeyse getirilebiliyor çünkü.

Ayrıca dokunmatiği 2007 de akıllılık kıstası alırım. Bada OS deyip durmana gerek yok zira kendisi 2010 da çıktı ve o zaman bu zaten standartlaşmıştı. iOS ise kimse yokken çıktı.

Bu da benim son yazdığım cevaptı. Seninle daha fazla uğraşmak istemiyorum cidden. Nokia E62 ile başarılar sana.

Göz ardı et butonunu kullanmanın zamanı gelmiş cidden.

Her uygulamaya ayrı dokunmatik arayüz, tek tuşla film kütüphanesine erişim ve geniş ekranda izleme, istediğin zaman kaybolan klavye, aşırı hızlı çalışan bir kamera sistemi ama iPhone daha akıllı değil. Nokia daha akıllı çünkü Bluetooth dosya aktarımına izin veriyormuş :D.

Anlamadığın nokta şu. iPhone bunları yapamayacak bir telefon değil. Apple bilerek kısıtlıyor.

Tam destekli masaüstü HTML web tarayıcısı, pinch to Zoom ile aşırı hızlı çalışan arayüzler, haritalar uygulamasının devrimsel dokunmatik kontrolleri. Bunlar hala kullanılan teknolojiler. Ben Bluetooth ile dosya aktaran birilerini görmüyorum. Nokia E62 daha Wi-Fi'a bağlanmaktan aciz bir telefondu. Ben sonrasında çıkmış Nokia N97 de kullandım bu arada. Dokunmatikti sözde de. Hep tuşları kullanırdım dokunmatiği doğru düzgün çalışmazdı.

ivme ölçer teknolojisi ile telefonu yatay konuma getirince tam ekrana geçme özelliği. Görsel sesli mesaj. İstediğimiz şeyi seçebildiğimiz. Masaüstü sınıfı işletim sistemi. Daha sayarım da. Bu kadarı yeter.

Keşke bu kadar sinirlenmeseydin hocam ya vallahi kalbe zarar :D. Gidip gelip saydırıyon adama. Bu kadar kafaya takmamak lazım.

Keşke bu kadar sinirlenmeseydin hocam ya vallahi kalbe zarar :D. Gidip gelip saydırıyon adama. Bu kadar kafaya takmamak lazım.
Hocam arkadaşla kişisel hiçbir derdim yok. Nokia haterı falan da değilim. Apple fanboyu da değilim. Benim tek derdim olanları söylemek. Laf kalabalığı yapıp "ben telefonları çıktığı yıl içinde değerlendiriyorum" diyip 3 yıl sonra çıkan Bada OS'u örnek verip ama bak o da dokunmatik o zaman o da mı daha akıllı demek ve iPhone'a hemen 9 ay sonra gelen tüm güncellemeleri yok sayması falan. Her neyse. İsteyen istediğini savunabilir. Yanlış bilgi verilmediği sürece.
Ben çıktığı ilk yıla göre değerlendiriyorum

@TechMad he bu arada şunu belirtmekte fayda var. Eğer bizim akılılık kıstasımız daha fazla esnek olması ve özelliğe sahip olmasıysa evet Nokia N95 mesela daha akıllı derim.

Son düzenleme:
Dostum bilmiyorsun bari yorum yapma ya cidden yordun. Birincisi hâlâ anlamamışsın bada os bada os diyip duruyorsun. Güzel kardeşim bada os 2010 da çıktı 2010. iPhone duyurulduğunda piyasada nokia e62 ler vardı. Akıllık kıstasımlarımdan biri benim için dokunmatiktir. Esneklik akılılık kıstası değildir. Adamlar günümüz telefonlarının standartlarını belirlemişler hala gelmiş “abi bluetooth transfer yok ya” deyip duruyorsun. Cidden komik yani. Android dediğimiz şeyde iOS den çok fazla “esinlendiği” için dava yemiş bir işletim sistemi. Androidi bugünlere getirende iOS’in bu vizyonu. İki saat tarihçe anlatamam şimdi. Ya bi de madem Nokialar daha akıllıydı herkes niye iPhone kullanmak için yanıp tutuştu. Niye kimse Nokiaların yüzüne bakmadı zaman geçtikçe. iPhone daha akıllıydı ama bunu sınırlandırıyordu. Çünkü son kullanıcıya adam gibi bir deneyim sunmak istiyordu. Her uygulama için değişen ayrı arayüzü ile kullanım kolaylığında hiç karşılaştırmayalım bile ikisini. Ama yok tabii di mi Nokia da bluetooth transfer var abi daha esnek daha akıllı.

Esnekliğin akıllık kıstası olması muhabbeti de nerede çıktı acaba. iOS’e güvenlidir algısının nasıl oluştuğunu hala anlamamışsın.

Eş zamanlama zor bir işlem değildir. Telefonu pc ye bağlamanız yeterlidir. Aparatı da kutudan çıkıyordu. Yine insanları yanlış bilgilendirmişsin harika.

Ayrıca Apple’ın buna bilerek izin vermediğinide Jailbreak yapınca anlarsın. Jailbreakle yok dediğin her şey neredeyse getirilebiliyor çünkü.

Ayrıca dokunmatiği 2007 de akıllılık kıstası alırım. Bada OS diyip durmana gerek yok zira kendisi 2010 da çıktı ve o zaman bu zaten standartlaşmıştı. iOS ise kimse yokken çıktı.

Bu da benim son yazdığım cevaptı. Seninle daha fazla uğraşmak istemiyorum cidden. Nokia E62 ile başarılar sana.

Gözardı et butonunu kullanmanın zamanı gelmiş cidden.

Her uygulamaya ayrı dokunmatik arayüz, tek tuşla film kütüphanesine erişim ve geniş ekranda izleme, istediğin zaman kaybolan klavye, aşırı hızlı çalışan bir kamera sistemi ama iPhone daha akıllı değil. Nokia daha akıllı çünkü Bluetooth dosya aktarımına izin veriyormuş :D.

Anlamadığın nokta şu. iPhone bunları yapamayacak bir telefon değil. Apple bilerek kısıtlıyor.

Tam destekli masaüstü html web tarayıcısı, pinch to zoom ile aşırı hızlı çalışan arayüzler, haritalar uygulamasının devrimsel dokunmatik kontrolleri. Bunlar hala kullanılan teknolojiler. Ben Bluetooth ile dosya aktaran birilerini görmüyorum. Nokia E62 daha wifi'a bağlanmaktan aciz bir telefondu. Ben sonrasında çıkmış Nokia N97 de kullandım bu arada. Dokunmatikti sözde de. Hep tuşları kullanırdım dokunmatiği doğru düzgün çalışmazdı.

İvme ölçer teknolojisi ile telefonu yatay konuma getirince tam ekrana geçme özelliği. Görsel sesli mesaj. İstediğimiz şeyi seçebildiğimiz. Masaüstü sınıfı işletim sistemi. Daha sayarım da. Bu kadarı yeter.
Esneklik işlevselliği artırır. Hayır yani işletim sistemleri hakkında bir şey bildiğin yok anca konuşuyorsun. Kendi kafana göre kıstas belirleyip bu akıllı bu akılsız demekle o işler olmuyor. Bada OS 2010’da çıksa ne çıkmasa ne? Burada konu her dokunmatik cihazın akıllı olmadığı gerçekliğidir ve dokunmatik olmanın akıllılığın bir kıstası olamayacağıdır. iPhone’a akıllı telefon değil demiyorum. Fakat sırf dokunmatik değil diye Symbian’ın akıllı telefon işletim sistemi olmadığını söylemek bu işlerden anlamamaktır. İşletim sistemlerinin alt yapıları hakkında belli ki fazla bilgin yok. Symbian’ı aç oku neymiş ne değilmiş. İlk nesil ve ikinci nesil iPhone’da video bile çekimi yoktu, üçüncü parti uygulama desteği yoktu. Hatta alay konusu olmuştu hatırlatırım. Bunu bizler değil tüm dünyadaki kullanıcılar söylüyordu. Görseli de ekledim. :D O zamanki iPhone bildiğin dokunmatik ekranı olan internet tabletti. Hatta internet özelliğini saymazsak 3310’dan farksızdı. Neden çünkü arama ve mesajlaşma dışında bir işlevi kalmıyordu. iPhone zaman içinde akıllı işlevler kazandı. iPhone 3Gs çıktığında video çekiyor diye tanıtım yapıp sanki kendileri bu özelliği bulmuş gibi lanse etmeleri ve dahası fanların sanki bir devrimmiş gibi verdikleri tepkiler işi mizahi bir yöne çekmişti. Android tayfası sheepple diye lakaplar taktılar. Özetle, dokunmatik olunca akıllı olmuyor. Yoksa pinch to zoom Bada OS’da da vardı yani. İvmeölçer dediğin şey Nokia’da zaten vardı. Apple’ın bulduğunu zannediyor. :LOL: Hatta şu kadarını söyleyeyim adamlar N91’de diğer modellerden farklı olarak 3600 RPM’de çalışan HDD kullandılar. Olası bir düşme karşısında HDD’nin zarar görmemesi için sistem telefonun düştüğünü algılayıp HDD’yi kapatıyordu. Sonrasında çıkan N93 ve N95 gibi cihazlarda da ivmeölçer vardı. İnternette o bahsettiğin yan döndürme falan yapılabiliyordu.

Bluetooth konusuna gelirsek ben de şimdi birbirine dosya göndereni görmüyorum. Ama o zamanlar görüyordum. Yani kendini haklıymış gibi göstermek için o zamanki şartları günümüzdeki şartlarla bir tutup gereksizmiş gibi söylemek gerçekten acınası bir ifade. Bu şuna benziyor günümüzdeki sistemleri geçmişteki sistemlerle bir tutup disketin ne kadar gereksiz bir teknoloji olduğunu söylemekle eşdeğer. Disket günümüz için gereksiz ama o zamanlar için gerekli bir donanımsal parçaydı. Bluetooth da o zamanlar dosya paylaşımı için gerekli ve elzem bir teknolojiydi. Çünkü Spotify gibi platformlar yoktu, internet ortamı ve içerik çeşitliliği de şimdiye kıyasla daha kısıtlydı. Haliyle kullanıcılar için dosya transferi bu sebeple çok çok önemliydi. Bunun için de bluetooth “o zaman için” şarttı. Tekrar söylüyorum “o zaman için” şarttı. Eleştiri yapmak için eleştiri yapılmaz. Haklı sebepleriniz olmadığı için eleştiriler havada kalmış üzgünüm. Her özellik “zamanına göre” değerlendirilmelidir. O zamanın şartları için bluetooth çok elzemdi. Ama Apple tabiki de gelirine mani olacağı endişesiyle buna izin vermedi değil mi? Yok öyle bedavaya müzik diyor ağam. Şarkının istediğim bir kısmı zil sesi yapacağım ama izin yok. İlla benden satın alacaksın. Eş zamanlama yapacaksın zart zurt.

Jailbreak yapacaksam ne kıymeti kalıyor? Bu kadar basit şeyler için JB yaptıran bir sistem mi kolaylık sunuyor? Kararlılıkla falan alakası yok. Bu tip basit şeyler sistem kararlılığını etkilemez. Bu tamamen Apple’ın gelir odaklı kısıtlayıcı politikasının bir sonucudur. Ki ben iPhone kullanıyorum. Millet root yapıp telefonun arayüzünden tut da tamamen başka bir sistem yapıp özel ROM’lar yükleyebiliyor.

Tek tuşla film kütüphanesine erişimmiş. :D İndir telefona at bedavaya izle. Müzik mi dinleyeceğim? Dosyayı sürükle-bırak bitti gitti. Hem de istediğim klasöre atarım üçüncü parti müzik çalar yükler ve sadece o klasör üzerindeki dosyaları tarattırırım. Birinde ancak benim sınırlarımda sistemi kullanabilirsin sistem senin değil deniyor diğerinde ise kontrol sende sistem senin deniyor. Aaa doğru onda ekranı yan yatırıp zoom yapıyorduk değil mi? :D

Dosya Ekleri

• IMG_1570.webp
    IMG_1570.webp
    96 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleme:
Esneklik işlevselliği artırır. Hayır yani işletim sistemleri hakkında bir şey bildiğin yok anca konuşuyorsun. Kendi kafana göre kıstas belirleyip bu akıllı bu akılsız demekle o işler olmuyor. Bada OS 2010’da çıksa ne çıkmasa ne? Burada konu her dokunmatik cihazın akıllı olmadığı gerçekliğidir. iPhone’a akıllı telefon değil demiyorum. Fakat sırf dokunmatik değil diye Symbian’ın akıllı telefon işletim sistemi olmadığını söylemek bu işlerden anlamamaktır. İşletim sistemlerinin alt yapıları hakkında belli ki fazla bilgin yok. Symbian’ı aç oku neymiş ne değilmiş. İlk nesil ve ikinci nesil iPhone’da video bile çekimi yoktu, üçüncü parti uygulama desteği yoktu. Hatta alay konusu olmuştu hatırlatırım. O zamanki iPhone bildiğin dokunmatik ekranı olan internet tabletti. Hatta internet özelliğini saymazsak 3310’dan farksızdı. Neden çünkü arama ve mesajlaşma dışında bir işlevi kalmıyordu. iPhone zaman içinde akıllı işlevler kazandı. iPhone 3Gs çıktığında video çekiyor diye tanıtım yapıp sanki kendileri bu özelliği bulmuş gibi lanse etmeleri ve dahası fanların sanki bir devrimmiş gibi verdikleri tepkiler işi mizahi bir yöne çekmişti. Android tayfası sheepple diye lakaplar taktılar. Özetle, dokunmatik olunca akıllı olmuyor. Yoksa pinch to zoom Bada OS’da da vardı yani. İvmeölçer dediğin şey Nokia’da zaten vardı. Apple’ın bulduğunu zannediyor. :LOL: Hatta şu kadarını söyleyeyim adamlar N91’de diğer modellerden farklı olarak 3600 RPM’de çalışan HDD kullandılar. Olası bir düşme karşısında HDD’nin zarar görmemesi için sistem telefonun düştüğünü algılayıp HDD’yi kapatıyordu. Sonrasında çıkan N93 ve N95 gibi cihazlarda da ivmeölçer vardı. İnternette o bahsettiğin yan döndürme falan yapılabiliyordu.
Şimdi birincisi esneklik işlevselliği arttırır ama stabiliteyi azaltır. Nokia N95 gibi telefonların eleştirilerini okuşumuş olsaydın görürdün ki telefonların saçma sapan yerlerde kasmaya başladığını. Video çekimi olmaması eksidir ama yine aynı taktikle iPhone'un özelliklerini söylemeyip 3310 dan farksız gibi komik bir ifade kullanıyorsun. Android tayfasıyla bir derdim yok. Lakin androidin iOS den önce var bile olmaması ve çoğu arayüz özelliğini iOS den almış olması komiktir. İvme ölçer Nokia da da vardıya yarıldım ama onu söyleyeyim. Apple da ivme ölçer devreye girince uygulamanın arayüzü değişiyordu. Nokia N95 tuşları bıraksaydı belki adam gibi bir arayüz sunardı kullancıya.
Bluetooth konusuna gelirsek ben de şimdi birbirine dosya göndereni görmüyorum. Ama o zamanlar görüyordum. Yani kendini haklıymış gibi göstermek için o zamanki şartları günümüzdeki şartlarla bir tutup gereksizmiş gibi söylemek gerçekten acınası bir ifade. Bu şuna benziyor günümüzdeki sistemleri geçmişteki sistemlerle bir tutup disketin ne kadar gereksiz bir teknoloji olduğunu söylemekle eşdeğer. Disket günümüz için gereksiz ama o zamanlar için gerekli bir donanımsal parçaydı. Bluetooth da o zamanlar dosya paylaşımı için gerekli ve elzem bir teknolojiydi. Çünkü Spotify gibi platformlar yoktu internet ortamı ve içerik çeşitliliği de şimdiye kıyasla daha kısıtlydı. Haliyle kullanıcılar için dosya transferi bu sebeple çok çok önemliydi. Bunun için de bluetooth “o zaman için” şarttı. Tekrar söylüyorum “o zaman için” şarttı. Eleştiri yapmak için eleştiri yapılmaz. Haklı sebepleriniz olmadığı için eleştiriler havada kalmış üzgünüm. Her özellik “zamanına göre” değerlendirilmelidir. O zamanın şartları için bluetooth çok elzemdi. Ama Apple tabiki de gelirine mani olacağı endişesiyle buna izin vermedi değil mi? Yok öyle bedavaya müzik diyor ağam. Şarkının istediğim bir kısmı zil sesi yapacağım ama izin yok. İlla benden satın alacaksın. Eş zamanlama yapacaksın zart zurt.
Ben Nokia N97, Nokia 2700 kullandım. Bluetoothla dosya gönderme kültürünü biliyorum. Ama senin Türkiye şartları ile Amerikayı kıyaslamanda hem üzücü hem komik. Zira Apple zaten müzik endüstrisinde iTunes Store ile devrim yapmıştı. Bluetoothmuş falan :D aşırı yavaş ve uğraştırıcı sayılıyordu. iPhone da tek tuşla satın alıp yüksek wifi hızıyla hemen indirebileceğin yüksek kaliteli müzik dosyası ile dandik mp3 dosyasını kıyaslaman komik sadece. Son kısımlardaki klasik Apple paragöz eleştirilerine ise cevap vermiyorum. Ekosistem denilen şeyin önemini zaten yıllar kanıtladı Apple yine haklı çıktı yani. Dediklerin olsa Apple sıradan bir android telefon üreticisine dönerdi.
Tek tuşla film kütüphanesine erişimmiş. :D İndir telefona at bedavaya izle. Müzik mi dinleyeceğim? Bedaya indirir dinlerim. Niye eş zamanlama yapayım? Sürekle-bırak bitti gitti. Hem de istediğim klasöre atarım üçüncü parti müzik çalar yükler ve sadece o klasör üzerindeki dosyaları tarattırırım. Birinde ancak benim sınırlarımda sistemi kullanabilirsin sistem senin değil deniyor diğerinde ise kontrol sende sistem senin deniyor. Aaa doğru onda ekranı yan yatırıp zoom yapıyorduk değil mi? :D
Bu da Türkiyedeki korsan kullanım yaygınlığının kültürel bir sonucu. Bedavaya indirir dinlerim aga banane demek yani. Amerikada ise kültür çok başka. Orada korsanın artma sebebi servis sorunuydu. Servis sorunu çözülünce millet gidip orijinal kullanmaya başladı. Bunu ayrıca farklı bir yazıda anlattım. Şimdi güzel kardeşim o "çok özellikli N95 ine 2008 de neler demişler gel bir bakalım"

Ekran Resmi 2026-07-07 17.33.46.webp
Ekran Resmi 2026-07-07 17.33.56.webp
Ekran Resmi 2026-07-07 17.33.23.webp

Ama of ya. Nokiayı bilgisayara bağlayıp müzik atabiliyorduk. Çok esnekti işletim sistemi. Ben sahiptim ona of :D

iPhone 2G de bu tarz kasıyor yorumları bulamazsınız. İşte iOS'in farkı budur.

Şimdi birincisi esneklik işlevselliği arttırır ama stabiliteyi azaltır. Nokia N95 gibi telefonların eleştirilerini okuşumuş olsaydın görürdün ki telefonların saçma sapan yerlerde kasmaya başladığını.
neredeyse 20 yıl öncesinden atılan incelemeleri de attım bakarsın :D

He bu arada iPhone'u da pcye bağlayıp mp3 müzikleri atabiliyordunuz. İllaki satın almanız gerekmiyordu.

Son düzenleme:
Şimdi birincisi esneklik işlevselliği arttırır ama stabiliteyi azaltır. Nokia N95 gibi telefonların eleştirilerini okuşumuş olsaydın görürdün ki telefonların saçma sapan yerlerde kasmaya başladığını. Video çekimi olmaması eksidir ama yine aynı taktikle iPhone'un özelliklerini söylemeyip 3310 dan farksız gibi komik bir ifade kullanıyorsun. Android tayfasıyla bir derdim yok. Lakin androidin iOS den önce var bile olmaması ve çoğu arayüz özelliğini iOS den almış olması komiktir. İvme ölçer Nokia da da vardıya yarıldım ama onu söyleyeyim. Apple da ivme ölçer devreye girince uygulamanın arayüzü değişiyordu. Nokia N95 tuşları bıraksaydı belki adam gibi bir arayüz sunardı kullancıya.

Ben Nokia N97, Nokia 2700 kullandım. Bluetoothla dosya gönderme kültürünü biliyorum. Ama senin Türkiye şartları ile Amerikayı kıyaslamanda hem üzücü hem komik. Zira Apple zaten müzik endüstrisinde iTunes Store ile devrim yapmıştı. Bluetoothmuş falan :D aşırı yavaş ve uğraştırıcı sayılıyordu. iPhone da tek tuşla satın alıp yüksek wifi hızıyla hemen indirebileceğin yüksek kaliteli müzik dosyası ile dandik mp3 dosyasını kıyaslaman komik sadece. Son kısımlardaki klasik Apple paragöz eleştirilerine ise cevap vermiyorum. Ekosistem denilen şeyin önemini zaten yıllar kanıtladı Apple yine haklı çıktı yani. Dediklerin olsa Apple sıradan bir android telefon üreticisine dönerdi.

Bu da Türkiyedeki korsan kullanım yaygınlığının kültürel bir sonucu. Bedavaya indirir dinlerim aga banane demek yani. Amerikada ise kültür çok başka. Orada korsanın artma sebebi servis sorunuydu. Servis sorunu çözülünce millet gidip orijinal kullanmaya başladı. Bunu ayrıca farklı bir yazıda anlattım. Şimdi güzel kardeşim o "çok özellikli N95 ine 2008 de neler demişler gel bir bakalım"

Eki Görüntüle 263912Eki Görüntüle 263913Eki Görüntüle 263914

Ama of ya. Nokiayı bilgisayara bağlayıp müzik atabiliyorduk. Çok esnekti işletim sistemi. Ben sahiptim ona of :D

iPhone 2G de bu tarz kasıyor yorumları bulamazsınız. İşte iOS'in farkı budur.

neredeyse 20 yıl öncesinden atılan incelemeleri de attım bakarsın :D

He bu arada iPhone'u da pcye bağlayıp mp3 müzikleri atabiliyordunuz. İllaki satın almanız gerekmiyordu.
Esneklik stabiliyeyi azaltmaz. Esneklik denince aklına belli ki Android’den başka bir şey gelmiyor. Android’in stabilite sorunları yaşamasının sebebi esnekliği değil, gelişigüzel yazılmış temeli ve derme çatma bir yapıda olmasından kaynaklıydı. Sanal makine üzerine kurulması ve buna göre yazılan yazılımların kararsızlığı ve bu sebeple işlemciye çok fazla yük bindirmesi, sürekli arka planda sistemi yoran telemetrileri sebebiyle kararsızdı. Bir de üreticilerin gelişigüzel özensizce yazdıkları arayüzleri de ekleyince ortaya bir rezalet çıkıyordu. Esneklik stabiliteyi azaltmaz. Stabiliteyi azaltan sistemin altyapısıdır kalitesindeki seviyedir.

N9’dan haberin olmadığı o kadar belli ki. Belli kalıpları sağdan soldan ezberleyip bozuk plak gibi esneklik stabiliteyi bozar argümanına sığınıyorsun. Yapma dostum bu işten anlamıyorsun. N9’da Debian tabanlı MeeGo Harmattan vardı. Ayrıca stabilite özürlüsü Android gibi çakma değil gerçek Linux’tu. Sadece Linux çekirdeği var diye Linux zannediliyor oysa Android’in Linux ile alakası yok. İşin en güzel yanı Android’den çok daha açık ve esnek yapıdaydı. Yani daha özgür bir sistemdi. Dahası bu esnekliği ve özgürlüğü iOS stabilitesinde sunuyordu. Multitasking stabiliteyi bozuyormuş ya senin tabirinle ki buna nasıl gülsem bilemedim. :rofl: N9 “gerçek zamanlı” multitasking yapabilen tek cihazdı. Multitasking tanrısıydı. Ne Android ne de iOS gerçek zamanlı multitasking yapamıyor. Zaten iOS sahtesini de yapamıyor o ayrı mesele. Gerçek zamanlı multitasking görev yöneticisi üzerinden uygulamayı dondurmaz. Android’de uygulamayı arka plana attığında görev yöneticisinden baktığında donmuş bir ekran görürsün. N9 tıpkı bir bilgisayar gibi gerçek zamanlı multitasking süreci yönetir. Aşağıya ekledim bakarsın. Cihazda terminal bile vardı ve bir Linux bilgisayardaki tüm araçları eksiksiz olarak barındırdığı için Linux komutlarını girip sistem üzerinde istediğin gibi at koşturabiliyordun. Bunları Android’de yapman mümkün değil.

Apple sömürme politikasını ekosistem olarak yutturur ve bazılarının parasını işte böyle söğüşler. Tüm sistemini maksimum kârlılık ve para harcama üzerine kurmuş kapitalist bir şirket. Ekosistemmiş hahaha yersen. :D

Ayrıca MP3’ün kalite seviyesi taşdığı bitrate oranına göre değişir. Aynı kalitesizlik Apple’ın formatı olan AAC için de geçerlidir. Senin bu tarz bilgilere haiz olman mümkün değil. Orijinal 320 kbps bitrate MP3 dosyası 20 Hz ila 20 KHz arasındaki tüm frekansları barındırır ve bunu orijinal kayıpsız bir FLAC ile karşılaştırdığında çift kör teste hiçbir fark olmadığını görürsün. Çünkü telefon gibi son derece kısıtlı DAC ve amfi katına sahip cihazlarla bu dosyaların arasındaki kaliteyi fark etmek mümkün değildir. Head-Fi gibi zengin odyofillerin takıldığı sitelere bak adamlarda 10 bin dolarlık ekipmanlar var ve bu adamlar ancak bu tip donanımlar altında o dosyaların ses kalitesi farkını ayırt edebiliyorlar. 800 dolarlık iPhone ve 200 dolarlık kulaklıkla o farkları anlayamazsın. Adamın sadece kulaklığı bile en pahalı iPhone’dan iki kat daha pahalı. Bir de sözüm ona LDAC ile “ben kayıpsız dinliyorum” diye zırvalayan ve bir halttan çakmayan bilgisizler sürüsü var onlar zaten ayrı bir konu. 128 kbps MP3 ile 320 kbps MP3 aynı değildir. Mevcut frekanslarda %20 civarında bir kayıp vardır. %20 az gelmesin ciddi bir farktır duyumda.

Şimdi gelelim bu Amerikan kültürüne. Amerikalılar dünyanın en moron toplumlarından biridir. iPhone öncesi adamlar kapaklı Motorolalar kullanılıyordu sen düşün. Akıllı telefon kültürü yoktu bir kere. Arama ve mesaj çekmekten başka bir halta yaramayan telefonları kullanıyorlardı. iPhone çıkmasaydı adamlar hala o işe yaramaz kapaklı telefonları kullanıyor olurlardı. Avrupa ve dünyanın geri kalanında ise insanlar çok daha işlevsel Symbianları kullanıyordu. Bugün bile aldığı telefonun içindeki donanımı bilmeyen tipler var. Akıllı telefonu iPhone ile keşfetmiş ve daha öncesinde diğer markaların sahip oldukları çok basit ve standart özellikleri bile yeni bir özellik zanneden bir sheeple topluluğu. Kültürmüş hahaha neremle gülsem acaba? :D

Son düzenleme: