Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar, bu rehberde araba yıkamanın püf noktalarına değineceğim. Bu rehber tamamen benim tecrübelerime dayalıdır. Olumlu ve olumsuz yaşadığım deneyimlerimdir.

Hava durumu ilişkisi; Araç güneşte yıkanmaz dostlar. Kaporta sıcak iken hele asla yıkanmamalı. Buda boyaya zararlıdır. Araba yıkanmadan önce balata ve diskler en az 15 dakika dinlendirilmedir. Yoksa ısınan bu parçaya, basınçlı su gelirse diskleri yamultmaya varana kadar sıkıntı çıkartabilir.

otoyıkama.webp

Şampuan tercihleri; öncelikle aracınızda seramik kaplama var ise ya da ppf aracınızı ph nötr şampuanlarla yıkamalısınız. Çünkü kalitesiz, ph nötr dengesiz şampuanlar özellikle seramiğe zarar verir. O tabakayı sıyırır. Ve seramik katkılı şampuanlar arabanızı daha uzun süreler, daha güzel parlaklık sağlarlar.

Önerdiğim markalar; meguiars, turtle wax. Bunlar olmaz ise michelin ve sonax tavsiye ederim. Ama bütçe yetiyor ise, kesinlikle 1. tercih meguiars olmalı.

format_webp.webp
eae6fa_53b467f0bb7d4b78a1ad46614aa27e5a~mv2.webp
41RFsIRMbhL._UF1000,1000_QL80_.webp

sonax-xtreme-seramik-aktif-sampuan-500-1-aa3f.webp

Lastik Parlatıcılar; Buda önemlidir, kalitesiz bir lastik parlatıcı sürerseniz çamur gibi görüntü elde edersiniz. Ben burada Meguiars ve michelin lastik parlatıcılarını kullanıyorum. Hem çok uzun süreler dayanıyorlar, hem de çok kaliteliler.

10132211040306.webp
10823805173810.webp

Araç Yıkama Aparatları; Araç en güzel kaliteli bir sünger ile çift kova taktiği ile yıkanır. 2 kova hazırlanır, arabanın etek altı dediğimiz alt kısımları ayrı bir kova ile köpüklenir. Üst kısımları diğer kovada ki köpük ile, başka bir süngerle köpüklenir. Tek kova ile yıkarsanız alt kısımda ki çamur, pislikler süngerinize yapışarak üst kısmı çizer. Jantlar için fırça kullanmak yeterli. Fırça ile yıkamayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Kılcal çiziklere sebebiyet veriyor.

718PxbvuGoL._UF1000,1000_QL80_.webp

Araç Yıkama Bölgeleri; Öncelikle benzin istasyonunda bulunan köpüklerde yüksek derecede kostik bulunur. Bu kostiklerde boyaya zarar veriri uzun vadede. Krom parçalarda iz kalması, boyada kusma, renk matlaşmasına sebebiyet verir. Çok sıkışmadıkça, tavsiye etmediğim bir yöntemdir. Bir diğeri oto yıkamalar. Burada genelde köpük kullanırlar, onlarda da kostik bulunur. Ve oto yıkamacılar ne kadar iyi yaparsa yapsın temizliği, sizin kadar özenmezler ve detaya girmezler. Fırçalı sistemler keza buda tavsiye etmediğim yöntemlerden biridir. Ciddi anlamda özellikle güneşte aracınıza baktığınızda, kılcal çizikler canınızı sıkar. En güzel araba yıkama yöntemi, kaliteli ekipmanlar ile kendi yaptığınızdır.

aracyikamabakim.webp

unnamed.webp

Kuş Pislikleri; Yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi budur. Kuş pisliği geldiği zaman aracınıza, bekletmemelisiniz. İçerisinde ki asit, aracın boyasını ve verniğini yakıyor. Temizlerken kuş pisliği üstüne bir miktar su döküp, bezi ıslatıp kısa bir süre 1-2 dakika kadar beklenip o bölge ivedi şekilde temizlenmeli. Islak mendil asla kullanılmamalı. Islak mendil, çizebilir. Kazımaya çalışmamalı kesinlikle. Eğer çok inatçı ise, bu iş için özel şeyler satılıyor. Ama genelde yıkarıda ki taktik ile kolayca çıkmaktadır.

s-9ec69fcc9087805d5a7960a6797bfb41252b027e.webp

Araba Kurulama; Burada önemli olan güderi bezlerdir. En güzel sonuçları bu bez türü verir. Hem iz bırakmaz, hem de hızlandırır. Bu bezi kurularken arada durulamak ve sıkmak gerekir. En iyi kurulama bezidir gözümde.

1_org_zoom.webp

Torpido Parlatıcılar; Bu ürünler yerine, ılık bir mikrofiber bez ile temizlemek daha mantıklı. Her ne kadar koruyucu ve parlatıcı olarak geçse bile isimleri, bazı arabalarda sıkıntı yaratıyor. Torpido çatlaması, iz bırakma, toz çekme, bazı parçaları aşındırmak gibi dezavantajları mevcut.

71Kn66b2z0L.webp

Ve son olarak araba alt yıkama; Özellikle kar yağışının çok olduğu bölgelerde, en kötü 6 ayda 1 kere arabanın altı yıkanmalı. Sırf bu işi yapan yerler var. Bolca tuzlanan yollar, arabanın alt kısımlarına yapışıp çürütüyor. Tuzun zarar veremeyeceği çok az şey vardır. Arabanın alt kısımlarının paslanmaması ve temiz kalması da önemlidir. Bunun içinde düzenli alt yıkama öneririm.

altyikama_3-559x430.webp

Motor temizliği; Yeni nesil araçlarda kesinlikle tazyikli su ile motor yıkaması yapmayın. Ve de yaptırmayın. Yeni nesil araçlar için, Würth gibi çok kaliteli markaların motor temizleyicilerini öneriyorum. Her ne kadar biz koruyarak yapsak deseler bile, ne olacağını kestiremeyiz. Yeni araçlar bu konuda çok hassas.

1753121630762.webp

1753121638278.webp

Dosya Ekleri

• 31IHCAQ8WUL.__AC_SX300_SY300_QL70_ML2_.webp
    31IHCAQ8WUL.__AC_SX300_SY300_QL70_ML2_.webp
    46,7 KB · Görüntüleme: 66
  • 718PxbvuGoL._UF1000,1000_QL80_.webp
    718PxbvuGoL._UF1000,1000_QL80_.webp
    726 KB · Görüntüleme: 50
  • otoyıkama.webp
    otoyıkama.webp
    170,2 KB · Görüntüleme: 39
  • 1_org_zoom.webp
    1_org_zoom.webp
    362,4 KB · Görüntüleme: 39
Son düzenleyen: Moderatör:
Teşekkür ediyorum yorumların için, araba şampuanı 1. tercihin olsun. 😅

Dostlar 1 konuyu unutmuşum.

Motor temizliği; Yeni nesil araçlarda kesinlikle tazyikli su ile motor yıkaması yapmayın. Ve de yaptırmayın. Yeni nesil araçlar için, Würth gibi çok kaliteli markaların motor temizleyicilerini öneriyorum. Her ne kadar biz koruyarak yapsak deseler bile, ne olacağını kestiremeyiz. Yeni araçlar bu konuda çok hassas.

Eki Görüntüle 165484
Eki Görüntüle 165485
Bizim Kadett'te zamanında motoru yıkatmıştık, araç çalışmamıştı. Elle temizlemek her zaman daha iyi bence. :D Ek olarak araba şampuanı değildi, kendi kullandığım şampuandı. :D

Son düzenleme:
Bizim Kadett'te zamanında motoru yıkatmıştık, araç çalışmamıştı. Elle temizlemek her zaman daha iyi bence. :D

İşte düşün, kadett gibi dayanıklı arabaya bunları yapan yeni nesil arabalara neler yapar. En sorunsuzu würth gibi kaliteli temizleyicilerle temizlemek bez yardımıyla. İlla würth olmasına gerek yok, ucuz yollu bir şeylerde olabilir. Sadece bu ürünler biraz toz çekiyor, tek handikabı o. Zarar görmesindense, biraz toz toplamasında sakınca yok bence. Klimalar bile artık dokunmatik ekrandan kontrol ediliyor. :)

İşte düşün, kadett gibi dayanıklı arabaya bunları yapan yeni nesil arabalara neler yapar. En sorunsuzu würth gibi kaliteli temizleyicilerle temizlemek bez yardımıyla. İlla würth olmasına gerek yok, ucuz yollu bir şeylerde olabilir. Sadece bu ürünler biraz toz çekiyor, tek handikabı o. Zarar görmesindense, biraz toz toplamasında sakınca yok bence. Klimalar bile artık dokunmatik ekrandan kontrol ediliyor. :)
Kaput altını normalde temizlemesek ne olur mesela? Zararı olacağını düşünmüyorum.

Sabun + 1 kova su + sünger. Bu üçü yeterli olur 😀

Sabun, bulaşık deterjanı, asperox sakın sürmeyin kaportaya bunları. Jantlar'da dahil buna. Özellikle asperox, hiç önermiyorum.

Kaput altını normalde temizlemesek ne olur mesela? Zararı olacağını düşünmüyorum.

Yani lekeler bekledikçe çıkartması daha zor olur. Bazı lekeler çok bekleyince çıkmıyor maalesef. Çıkar ama daha fazla efor sarfetmen gerekir. Özellikle uzun yoldan geldikten sonra kaput-ön tampon kısımları da bekletilmeden temizlenmeli. Özellikle sinek ve böcek kalıntıları da iz bırakıyor.

Sabun, bulaşık deterjanı, asperox sakın sürmeyin kaportaya bunları. Jantlar'da dahil buna. Özellikle asperox, hiç önermiyorum.
Yapılmaması gereken her şeyi yapmışız. :D Araç zaten komple boyaya girecek, güzel bir kırmızı tonu konusu açacağım. :D

Yani lekeler bekledikçe çıkartması daha zor olur. Bazı lekeler çok bekleyince çıkmıyor maalesef. Çıkar ama daha fazla efor sarfetmen gerekir. Özellikle uzun yoldan geldikten sonra kaput-ön tampon kısımları da bekletilmeden temizlenmeli.
Araç kapalı otoparkta duruyor, zaten o tarz kirleri hemen çıkarmaya çalışıyorum. Kaput altı ise sadece tozlu.

Yapılmaması gereken her şeyi yapmışız. :D araç zaten komple boyaya girecek, güzel bir kırmızı tonu konusu açacağım. :D

Araç kapalı otoparkta duruyor, zaten o tarz kirleri hemen çıkarmaya çalışıyorum. Kaput altı ise sadece tozlu.

Cif ile ufak tefek çizikleri çıkarmayın, aşındırıyor boyayı. Temizler ama, bir yandan da üst tabakasını sıyırıyor. O hata da çok yapılıyor.

Fırın boya mı? Fırın boya ile harikulade olur.