ekmekistan

Uzman
Bilgisayarımda özellikle ETS 2 oynarken, bilgisayarın herhangi bir uyarı veya mavi ekran göstermeden aniden kapanıp yeniden başlaması şeklinde bir sorun yaşıyorum.

Sorun şu şekilde gerçekleşiyor:

• Bilgisayar oyun sırasında bir anda kapanıyor.
  • Ardından kendiliğinden yeniden başlıyor.
  • Mavi ekran (BSoD) görmüyorum.
  • Windows açıldıktan sonra Olay Görüntüleyicisi'nde Kernel Power, Olay Kimliği 41 ve EventLog, Olay Kimliği 6008 oluşuyor.
  • Şu ana kadar iki farklı tarihte aynı sorun meydana geldi.
  • İlk olay: 04.09.2026 19:50 civarı
  • İkinci olay: 05.09.2026 21:11 civarı
  • İki olayda da bilgisayar ETS 2 oynarken yeniden başladı.

Kernel Power 41 olayının ayrıntılarında her iki seferde de:

Kod:
BugcheckCode: 0
BugcheckParameter1: 0x0
BugcheckParameter2: 0x0
BugcheckParameter3: 0x0
BugcheckParameter4: 0x0
SleepInProgress: 0
PowerButtonTimestamp: 0
BugcheckInfoFromEFI: False
WHEABootErrorCount: 0

bilgileri bulunuyor.

Yani herhangi bir BSoD kodu oluşmamış ve güç düğmesine basıldığına dair bir kayıt da yok.

Sorunun Windows 11'in KB5120998 güncellemesinden sonra başlamış olabileceğini düşündüm. Bu nedenle güncellemeyi kaldırdım ve Hızlı Başlat'ı da devre dışı bıraktım. Ancak güncellemeyi kaldırdıktan yaklaşık bir gün sonra sorun tekrar gerçekleşti. Bu nedenle şu anda güncellemenin doğrudan sebep olduğundan emin değilim.
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5500
  • Ekran kartı: Intel Arc A750 8 GB
  • Anakart: Gigabyte B450M K
  • RAM: 24 GB DDR4
  • İşletim sistemi: Windows 11 24H2
  • PSU: FSP 650 W 80+ Bronze
  • Depolama: NVMe M.2 SSD + SATA SSD + HDD
Sıcaklık konusunda ise kasanın içi sıcak, kabulüm. Elimi ekran kartı hizasındaki cama götürdüğümde camda bayağı bir sıcaklık var. Kartın sıcak çalışan bir kart olduğunu düşünüyorum.

Şu aşamada sorunun Intel Arc sürücüsü/GPU, PSU, RAM, BIOS/anakart veya ETS 2 ile ilgili bir sürücü/uyumluluk problemi olup olmadığını anlayamıyorum.

Sizce bu Kernel Power 41 + BugcheckCode 0 + WHEABootErrorCount 0 durumu hangi bileşene daha çok işaret ediyor?

Ekran kartı ya da PSU bayılmış olabilir. OCCT Power testi yapın derim. Ekran kartının sürücüleri güncel değilse güncelleyin. En son kasaya müdahale ettiniz mi?

Hocam OCCT testi yaptım. Extreme ayarlarda işlemci, işlemci+ ekran kartı, Power testlerini yaptım. İşlemci boşta 65 derece yük altında ise 95,5 dereceyi gördü. CPU+GPU da ise işlemci yine aynı kalırken ekran kartı 89 dereceyi hatta birkaç saniye 90 dereceyi gördü. Power ve RAM testi de yaptım herhangi bir sorun yok. Testleri 6 dakika boyunca uyguladım. Ekran kartım güncel. Bu sorun dün olmaya başladı Windows 11'i KB5120998'e güncellemeiştim ondan sonra bunu yaşamaya başlayınca güncellemeyi geri çekmiştim. BIOS sürümüm güncel olduğunu düşünmüyorum sistemi 2023'de topladım ve BIOS güncellemesi yaptırdığımı hatırlamıyorum, yaptırsam bile en son 2024 de falan yapılmıştır ki onu da sanmam.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam işlemci biraz sıkıntıda bakımları yap derim. Ekran kartını besleyen kabloları gevşediyse oturtun. Power testinde 12V kaç ortalama kaç V veriyordu? Sürekli 11.4V altına düşüyor ise sıkıntı hocam. Yazılımsal tarafını bilemedim hocam.

Hocam işlemci biraz sıkıntıda bakımları yap derim. Ekran kartını besleyen kabloları gevşediyse oturtun. Power testinde 12V kaç ortalama kaç V veriyordu? Sürekli 11.4V altına düşüyor ise sıkıntı hocam. Yazılımsal tarafını bilemedim hocam.

O değerlere nereden bakılıyor hocam o an oraya odaklanmadım aklımda yok, Power testini bir daha yapıp SS atacaktım ama test başlamıyor, baştlatıyorum biri konuşuyor ve duruyor test uyarı kısmında da Power-crashed altında da 2 tane yeşil tik var birinde Power-stopped diğerinde schelude-completed yazıyor.

O değerlere nereden bakılıyor hocam o an oraya odaklanmadım aklımda yok, Power testini bir daha yapıp SS atacaktım ama test başlamıyor, baştlatıyorum biri konuşuyor ve duruyor test uyarı kısmında da Power-crashed altında da 2 tane yeşil tik var birinde Power-stopped diğerinde schelude-completed yazıyor.
Yani PSU bayılmış gibi. @Yusuf7878 hocam daha iyi yardımcı olur. Eliniz de başka PSU var mı?

Bilgisayarımda özellikle ETS 2 oynarken, bilgisayarın herhangi bir uyarı veya mavi ekran göstermeden aniden kapanıp yeniden başlaması şeklinde bir sorun yaşıyorum.

Sorun şu şekilde gerçekleşiyor:

• Bilgisayar oyun sırasında bir anda kapanıyor.
  • Ardından kendiliğinden yeniden başlıyor.
  • Mavi ekran (BSoD) görmüyorum.
  • Windows açıldıktan sonra Olay Görüntüleyicisi'nde Kernel Power, Olay Kimliği 41 ve EventLog, Olay Kimliği 6008 oluşuyor.
  • Şu ana kadar iki farklı tarihte aynı sorun meydana geldi.
  • İlk olay: 04.09.2026 19:50 civarı
  • İkinci olay: 05.09.2026 21:11 civarı
  • İki olayda da bilgisayar ETS 2 oynarken yeniden başladı.

Kernel Power 41 olayının ayrıntılarında her iki seferde de:

Kod:
BugcheckCode: 0
BugcheckParameter1: 0x0
BugcheckParameter2: 0x0
BugcheckParameter3: 0x0
BugcheckParameter4: 0x0
SleepInProgress: 0
PowerButtonTimestamp: 0
BugcheckInfoFromEFI: False
WHEABootErrorCount: 0

bilgileri bulunuyor.

Yani herhangi bir BSoD kodu oluşmamış ve güç düğmesine basıldığına dair bir kayıt da yok.

Sorunun Windows 11'in KB5120998 güncellemesinden sonra başlamış olabileceğini düşündüm. Bu nedenle güncellemeyi kaldırdım ve Hızlı Başlat'ı da devre dışı bıraktım. Ancak güncellemeyi kaldırdıktan yaklaşık bir gün sonra sorun tekrar gerçekleşti. Bu nedenle şu anda güncellemenin doğrudan sebep olduğundan emin değilim.
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5500
  • Ekran kartı: Intel Arc A750 8 GB
  • Anakart: Gigabyte B450M K
  • RAM: 24 GB DDR4
  • İşletim sistemi: Windows 11 24H2
  • PSU: FSP 650 W 80+ Bronze
  • Depolama: NVMe M.2 SSD + SATA SSD + HDD
Sıcaklık konusunda ise kasanın içi sıcak, kabulüm. Elimi ekran kartı hizasındaki cama götürdüğümde camda bayağı bir sıcaklık var. Kartın sıcak çalışan bir kart olduğunu düşünüyorum.

Şu aşamada sorunun Intel Arc sürücüsü/GPU, PSU, RAM, BIOS/anakart veya ETS 2 ile ilgili bir sürücü/uyumluluk problemi olup olmadığını anlayamıyorum.

Sizce bu Kernel Power 41 + BugcheckCode 0 + WHEABootErrorCount 0 durumu hangi bileşene daha çok işaret ediyor?
Yapabiliyorsan termalright kule tak zaten içinde macunda geliyor. Ekran kartın zaten hem aşırı ısınan ve güç çeken bir karttır. Kartın bakımını yapabilirsen 85 i geçmez. Sorun ısınma problemidir. Anakart kendini korumaya alıyor. İşlemci veya ekran kartınız güvenli sıcaklık sınırını (genellikle 95°C - 105°C) aştığında, donanımı korumak amacıyla bilgisayar gücü aniden keser ve yeniden başlar. Psu 650 W yeterlidir. Bu arada Ram leri 16 ya düşür öyle dene birde Psuyu test programı ile test et.

Son düzenleme: