Yer
Samanyolu galaksisi/Güneş sistemi/Dünya
Oyunu daha yeni açtım, en yüksek ayarlarda mod ile 100 FPS'leri verebiliyor ama FPS hiç stabil değil; bir anda 30–40'lara düşüyor kamerayı döndürürken. Sürücü güncellemesi şart gibi. Sanırım oyunun DX11 olmasından kaynaklı, çünkü bu ekran kartı DX12'de çok iyi çalışabiliyor. Sizin bir öneriniz var mıdır? Bir de aşırı miktarda VRAM ve RAM kullanıyor oyunda; daha yol bile inşa etmeden 28–30 GB RAM kullanıyor, VRAM 12 GB'larda, böylece ekran kartı da tam kullanılamıyor. ReSize BAR açık.

@Recep Baltaş öneriniz veya yapılması gereken sizce bir şeyler var mıdır?

32 GB RAM
14400F CPU
Arc B580 GPU
Oyun A2000 500GB SSD'ye kurulu.

Bir ara aldığım siyah ekran:

Az önce modsuz denedim, yine ilk etapta 11.5GB kadar VRAM kullanıyor ve tamamen modsuz bir şekilde. 90FPS sabit ama en ufak bir şey yapmaya başlasam VRAM katlanarak artıyor. Mod problemi değil kartın direk problemi gibi.

Son düzenleme:
@Liguori,

İşlemcim 14400F :D

Ben sorunumu VRAM ve RAM miktarının aşırı kullanımı olarak belirttim işlemci kullanımında herhangi bir sorun yok bu oyun için işlemcim yeterince iyi. Yine de teşekkürler.
Hocam yeterince iyi olabilir ama bu oyun ilk çıktığında yolda yürüyen vatandaşların dişlerini bile simüle ediyor gibi bazı söylentiler vardı. İlla ki işlemciniz güçlüdür fakat bu oyun bi tık daha yorucu diye biliyorum. VRAM kullanımı gerçekten de absürt geliyor ama. Umarım çözebilirsiniz zira benim de oynamak istediğim bi oyun, konuyu takipte kalacağım.

Burada birkaç şey var, deneyebilirsin.

OpenGL deneyebilirsin.

DX9 moduna alıp DXVK kullanmayı deneyebilirsin.

Bende de Arc B580 var ama aynı oyunlarda aynı ayarlarda RX 9060 XT 16GB iki katı performans veriyor. Maalesef Arc halen sorunlu, hem Windows hem Linux'te.

Ama dediğim gibi, bu oyun çoğunlukla işlemciye bakıyor. Ben 9950X3D ile anca düzgün oynuyorum.

Hiç sürücüye ya da oyunun DX11 olmasına suç atma, senin olay tamamen o kurduğun mod yığınıyla ve bellek yönetimiyle alakalı. Henüz yol bile olmayan boş arazide 30 GB RAM ve 12 GB VRAM doldurmak saçma. Sistem belleği tamamen dolduğu için bilgisayarın mecburen veriyi RAM'den çok daha yavaş olan diske taşırıyor. Sen kamerayı her çevirdiğinde oyun o dokuları diskten geri çağırmaya çalışırken ekran kartı veri beklemekten boşa düşüyor, o yüzden de FPS bir anda 30'lara çakılıyor. B580 gayet güçlü kart, ReSize BAR da açıkmış ama senin sistemin şu an darboğazın kralını yaşıyor modlar belleği böyle sömürdüğü sürece altına 4090 da taksan o takılmaları yaşarsın, önce o bozuk ya da aşırı şişmiş modları temizleyip RAM kullanımını düşürmen şart.

@selimrcanli,

O, Cities: Skylines 2 için geçerli bunda öyle bir şey yok.

@Liguori,

Çok teşekkürler hocam dediklerinizi deneyeceğim.

@Guilty Conscience,

Yazdıklarım ve sonradan eklediklerimi tam okuyabilir misin? Bu oyunu yaklaşık 7-8 yıldır oynuyorum ben de biliyorum bazı şeyleri ama bu tamamen modluk bir sorun değil, sürprizbozanda da belirttiğim üzere.

Kartın bozuk falan değil, o gördüğün durum Intel Arc mimarisinin çalışma karakteristiğiyle alakalı. Bu kartlar VRAM yönetiminde diğerlerinden farklı çalışıyor gördüğün o 11.5 GB değerinin tamamı aktif kullanılan veri değil, kartın ihtiyaç olursa hazır olsun diye önceden kendisine ayırdığı alan. Yani kart, boş bulduğu VRAM'e direkt çöküyor ki veri akışı hızlı olsun.

Şuna dikkat et ama, VRAM 12 GB sınırına dayandığında FPS aniden çakılıyor mu, yoksa oyun akmaya devam mı ediyor? Eğer oyun modsuz 90 FPS verirken VRAM doluyor ama takılma olmuyorsa, o sadece gösterge şişkinliğidir, dert etme. Ama inşa yaptıkça oyun teklemeye başlıyorsa, oyunun doku kalitesi ayarını bir tık düşür çünkü Ultra dokular bazen optimizasyon özürlüsü olabiliyor ve VRAM'i gereksiz tıkıyor. Donanımsal bir arıza yok bence, olay tamamen sürücünün bellek yönetimi ile alakalı.

@Guilty Conscience,

Ben bozuk demedim. Aniden çakılma durumu yok yalnızca en ufak şey yapmaya başlayınca da VRAM ve RAM kullanımının artması. 128 GB RAM'im olsa bile onu bile maksimum seviyede kullanabilir öyle felaket bir hızda artıyor. Ben daha önce 40-50 modla ve +500 asset ile oynadığımda çok akıcıydı ve önce ki ekran kartım GTX1660S idi. Bunda en ufak mod kurulumunda oyun berbat hale geliyor. Onu bıraktım modsuz da oynanmıyor. Ki bu oyun modsuz çok sıkıcı bir oyun.

@Liguori,

DX9 ile VRAM kullanımı 2 GB'lara düştü ama oyunda RAM kullanımı yine çok yüksek seviyede 28-30GB seviyelerinde. Ve arada ufak donmalar yaşıyorum öyle olunca.