Yer
Samanyolu galaksisi/Güneş sistemi/Dünya
Oyunu daha yeni açtım, en yüksek ayarlarda mod ile 100 FPS'leri verebiliyor ama FPS hiç stabil değil; bir anda 30–40'lara düşüyor kamerayı döndürürken. Sürücü güncellemesi şart gibi. Sanırım oyunun DX11 olmasından kaynaklı, çünkü bu ekran kartı DX12'de çok iyi çalışabiliyor. Sizin bir öneriniz var mıdır? Bir de aşırı miktarda VRAM ve RAM kullanıyor oyunda; daha yol bile inşa etmeden 28–30 GB RAM kullanıyor, VRAM 12 GB'larda, böylece ekran kartı da tam kullanılamıyor. ReSize BAR açık.

@Recep Baltaş öneriniz veya yapılması gereken sizce bir şeyler var mıdır?

32 GB RAM
14400F CPU
Arc B580 GPU
Oyun A2000 500GB SSD'ye kurulu.

Bir ara aldığım siyah ekran:

Az önce modsuz denedim, yine ilk etapta 11.5GB kadar VRAM kullanıyor ve tamamen modsuz bir şekilde. 90FPS sabit ama en ufak bir şey yapmaya başlasam VRAM katlanarak artıyor. Mod problemi değil kartın direk problemi gibi.

Son düzenleme:
@Guilty Conscience,

Ben bozuk demedim. Aniden çakılma durumu yok yalnızca en ufak şey yapmaya başlayınca da VRAM ve RAM kullanımının artması. 128 GB RAM'im olsa bile onu bile maksimum seviyede kullanabilir öyle felaket bir hızda artıyor. Ben daha önce 40-50 modla ve +500 asset ile oynadığımda çok akıcıydı ve önce ki ekran kartım GTX1660s idi. Bunda en ufak mod kurulumunda oyun berbat hale geliyor. Onu bıraktım modsuz da oynanmıyor. Ki bu oyun modsuz çok sıkıcı bir oyun.

@Liguori,

DX9 ile VRAM kullanımı 2 GB'lara düştü ama oyunda RAM kullanımı yine çok yüksek seviyede 28-30GB seviyelerinde. Ve arada ufak donmalar yaşıyorum öyle olunca.

Bu oyun DX11 tabanlı olduğu için Arc sürücüsü çeviri yaparken belleği sızdırıyor. DXVK dosyalarını oyunun klasörüne atıp oyunu Vulkan API üzerinden çalışmaya zorlarsan, Arc kartın anadilini konuşacağı için o bellek sızıntısı muhtemelen kesilir ve modlarını da rahatça kurarsın. İnternette Game name DXVK install diye arat, o iki .dll dosyasını oyunun exe'sinin yanına at, büyük ihtimalle o eski akıcılığını yakalarsın. Sürücü güncellemesi bekleyerek çözülecek iş değil bu, manuel müdahale şart bence

1660S o eski mimaride ev sahibiydi, veriyi işleyip anında bellekten atıyordu. B580 ise DX11'de araya çeviri katmanı koyduğu için veriyi tahliye edemiyor hatası, RAM o yüzden şişiyor. Bunu nereden biliyorsun dersen, bizim bir arkadaşın başına geldi aynısı. Çocuk hevesle A750 aldı, senin gibi strateji hastası. Oyunu açıyor, daha harita yüklenmeden RAM 28-30 GB'a dayanıyor, oyun kare kare ilerliyor. Lanet olsun bu karta, iade edeceğim diye ortalığı birbirine kattı. Zorla DXVK dosyalarını oyunun içine attırdık yemin ediyorum o şişen RAM kullanımı anında yarıya düştü, oyun yağ gibi akmaya başladı.

Bunlar. d3d11.dll ve dxgi.dll

istersen DXVK'nın son sürümünü indir. İçindeki X64 klasöründen bu iki dosyayı alıp oyunun. Exesinin olduğu yere yapıştıracaksın aynı mantık. Olay bu.

DXVK: https://github.com/doitsujin/dxvk/releases buradan indirebilirsin

Son düzenleme:
15 FPS olayı gölgelendirici derlemesi büyük ihtimalle. Kart o an DX11'den gelen her şeyi sıfırdan Vulkan diline çevirdiği için ilk 5-10 dakika FPS yerlerde sürünür, bu çok normal. Haritada biraz gez, veriler işlendikten sonra FPS normale dönmesi lazım. Sadece şuna dikkat et kesinlikle X64 klasöründeki dosyaları kullandığından ve dosyaları asıl .exe'nin yanına attığından emin ol. Bizim

d3d11.dll ve dxgi.dll dosyalarını indirip oyunun klasörüne at ya da istersen direkt DXVK son sürümünü indirip içindeki X64 klasöründen de alabilirsin, ikisi de aynı kapıya çıkıyor.

@Guilty Conscience,

30 dakika kadar bekledim sonuç yine aynı. Sanırım bu kartla Cities Skylines oynanmıyor ve bu gidişle de asla oynanamayacak. En iyisi Cities: Skylines 2 oynamak veya kartı yeni çıkacak olan RTX6060 ile değiştirmek.

Vallahi kanka, elimdeki tüm teknik kozları ve bildiğim en uç çözüm yollarını söyledim ama durum buraya geldiyse artık olay tamamen oyunun antik motoruyla Intel'in yeni mimarisinin uyuşmazlığına kalmış demektir. CS1 zaten optimizasyon özürlü bir oyunmuş, üstüne bir de modları bindirince Intel Arc o yükün altındaki bellek sızıntısını yönetemiyor belli ki.