Arch Linux tekrar kurulmalı mı?

Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Bilgisayarıma 3 gün önce Arch Linux yükledim. Yüklemek için Archinstall script'ini kullandım.

Fakat kurulum esnasında bazı konfigürasyon seçeneklerini pek de iyi yapamadığımı fark ettim. Mesela NetworkManager'ı seçmemiştim. Ayrıca Pipewire yerine Pulseaudio seçmiştim. Fakat en büyük sorun, EFI bölüntüsüne sadece 512 MB alan ayırmıştım. Daha yeni EFI bölüntüsü için en az 1 GB alan ayrılması gerektiğini öğrendim. O yüzden tekrar kurmak istiyorum. Hem Arch'a ayırdığım alanı da genişleteceğim.

Sizce Arch Linux tekrardan düzgün bir şekilde kurulmalı mı?

Olur. Ama Fedora da iyidir. O güncel ve kurulum programı var.

Olur. Ama Fedora da iyidir. O güncel ve kurulum programı var.
Fedora benim bilgisayarımda en son boot etmemişti. /dev/root gibi bir hata vermişti diye hatırlıyorum. Ancak medyayı Rufus ile ISO modunda (FAT32 dosya sistemi ile) hazırlamıştım. Şimdi hiç olmazsa Ventoy ile denerim.

Daha yeni EFI bölüntüsü için en az 1 GB alan ayrılması gerektiğini öğrendim.
Hocam bu neden? EFI kısmı o kadar harcamıyor ki.

Mesela NetworkManager'ı seçmemiştim.
Bunu ben de daha önce yaptım kurulum ortamında elle kurulabiliyor yine de.

Sizce Arch Linux tekrardan düzgün bir şekilde kurulmalı mı?
Arch iyidir ancak yapılandırmayı elle yapmak ağır iştir. EndeavourOS daha iyi bir seçiml olabilir eğer Arch tabanlı bir şey arıyorsanız.

Hocam bu neden? EFI kısmı o kadar harcamıyor ki.
Arch Linux, tercihen /boot dosyasıyla EFI'yi birleştirmeyi tercih ediyor, dokümanlarında da bu yöntemi öneriyor. Ayrı /boot ve /efi dosyası olsa GRUB haricindeki diğer bootloader'lar btrfs be ext4 gibi modern dosya sistemlerini okuyup çekirdeği getiremiyorlar. GRUB harici bir şey kullanılacaksa EFI bölümünü /boot olarak bağlayıp EFI'yı kullanmak daha mantıklı. Bu durumda çekirdek için alan yetmeyebiliyor eğer birden fazla sürüm çekirdek tutuyorsanız. Ha hem EFI hem de /boot için direkt ayrı bölüm açarsın, ha EFI'yi /boot'a bağlarsın, ha btrfs vs. modern bölümü GRUB ile okursun. Hepsi mümkün. Ama Arch Linux'un önerdiği yolu kullanırsanız EFI bölümünün 1 GB olması iyi bir şey.

Ventoy ile denediğimde gerçekten de boot etti ve Fedora'yı sorunsuzca kurabildim. Üstüne birkaç ufak komutla NVIDIA sürücüsünü de kurdum.

Şimdilik bir süre Fedora ile takılacağım. Daha sonra tekrardan Arch'ı kurarım.

Ayrıca Arch'ta monitörümün hoparlörlerinden ses gelmemesinin nedenini Fedora kurunca anladım Meğersem yanlış monitörün ses çıkışını kullanmaya çalışıyormuş, çünkü aynısını Fedora da yaptı. Elle AOC 24G2SPU monitörümün ses çıkışını seçince (HDMI 2 Audio olarak geçiyordu, her ne kadar iki monitör de DisplayPort ile bağlı olmasına rağmen) sorunsuzca monitörümün hoparlöründen ses gelmeye başladı. Tekrar Arch kurarsam ona da tekrar bakacağım.

Bu dediklerini sonradan da yapabiliyorsun zaten de tekrar kuracaksan EndeavorOS ile kurmanı tavsiye ederim. Oradan istediğin şeyleri grafiksel arayüzden seçebiliyorsun.
EndeavorOS=Grafiksel Arch kurulum aracı benim gözümde.

EFI bölüntüsünü genişletmek isteme gibi bir amacınız var ise bunu GParted gibi bir araçla yapabilirsiniz. Veri kaybını önlemek için yedekleme yapmayı unutmamalısınız. NetworkManager ve Pipewire'ı sonradan da yükleyebilirsiniz. Tekrar kuruluma göre daha az zaman harcamış olursunuz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…