Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar,

Fiber internet kullanıcıları mutlaka bir router kullanmak zorunda. Fakat ISS'nin Router'ı yerine daha iyi bir router bile kullansanız çoğu routerın işlemcisi 1000 Mbps hızda Cake SQM çalıştıramıyor, bu da bufferbloata neden oluyor. Bu yüzden zaman zaman ya Raspberry Pi 4/5 gibi cihazların ya da doğrudan bir PC'nin router olarak yapılandırılması öneriliyor.

PC'yi router olarak yapılandırırken çoğunlukla OpenWrt, pfSense, OPNsense gibi işletim sistemlerinin kullanıldığını görüyorum. Fakat merak ettiğim bir konu var.

OpenWrt, Linux tabanlı bir işletim sistemi. Teknik olarak çoğu Linux dağıtımında olan veya depolarında mevcut olan araç ve paketlerin kullanıldığını gördüm. Bu yüzden şu soruyu sormak istiyorum.

Arch Linux, bir fiber router olarak yapılandırılabilir mi? Yapılandırmadan kastım hem PPPoE girişi yapılması, hem VLAN ID girilmesi, hem Mac Spoofing yapılması, hem Firewall ve NAT ayarlanması, hem Cake SQM yapılandırılması, hem de DHCP yapılandırılması. Yani önemli olan her şeyin eksiksiz yapılması. Böyle bir şey mümkün mü?

Son düzenleyen: Moderatör:
teknik olarak yüzde yüz mümkün lakin burada önemli olan şey yapılabilirlik değil operasyonel gerçekliktir.

Mumkun olmaz mi hic? Tabii ki de mumkun. OpenWrt gibi isletim sistemleri genelde baya kirpilmis oluyor. Ama Arch'ta oyle bir sey yok, dolayisiyla olasiliklar icin de bir sinir yok. Ancak internetten baya bir arastirma yapmaniz gerekecek. Mumkunse kendiniz arastirip yaparsaniz daha iyi ama isi hemencicik halletmek istiyorsaniz Gemini'yi Thinking moduna alip arastirmayi deneyebilirsiniz.

Mumkun olmaz mi hic? Tabii ki de mumkun. OpenWrt gibi isletim sistemleri genelde baya kirpilmis oluyor. Ama Arch'ta oyle bir sey yok, dolayisiyla olasiliklar icin de bir sinir yok. Ancak internetten baya bir arastirma yapmaniz gerekecek. Mumkunse kendiniz arastirip yaparsaniz daha iyi ama isi hemencicik halletmek istiyorsaniz Gemini'yi Thinking moduna alip arastirmayi deneyebilirsiniz.
Gemini'a sordum zaten, epey bilgi verdi. Tabii Thinking modunda değildi ama yine de birçok bilgiyi elle araştırıp doğrulayabilirim :)

Hatta NetworkManager ile de PPPoE bağlantısı, MAC Spoofing ve VLAN ID ataması yapılabiliyormuş 😲

Modem/router denen şeyler zaten kırpılmış bir PC ve Linux.
DHCP sunucusu ve PPPoE bağlantısı yaptıktan sonra Arch veya başka bir dağıtım router olarak kullanılır.

Gemini'a sordum zaten, epey bilgi verdi. Tabii Thinking modunda değildi ama yine de birçok bilgiyi elle araştırıp doğrulayabilirim :)

Hatta NetworkManager ile de PPPoE bağlantısı, MAC Spoofing ve VLAN ID ataması yapılabiliyormuş 😲
Linux ne guzel bir nimet valla ya. Benim internet de SoftBank Hikari diye bir seydi Japonya'nin en yaygin 1 gbps internetlerinden desek yeridir. Adamlar sadece BB Unit dedikleri kendi modemlerini destekleyecek bir sekilde sistem kurmuslar boyle bilgisayari router olarak kurmak falan SoftBank Hikari ile cok zor. Yakin bir zamanda guzel bir kampanya bulursam Docomo Hikari gecip ben de boyle sizin yapmaya calistiginiz gibi yapmayi dusunuyorum. Yoksa aksamlari internet kullanmak tam bir iskence ya. Ne indirme ne yukleme hizi 400-500 mbps kadar ya cikiyor ya da cikmiyor. Ping falanlardan da bahsetmiyorum zaten aksamlari CS girmez oldum artik.