Linux kullanan neredeyse herkes illaki bir şeylerde sorun yaşamıştır. Mesela bootloader'ın hakkında bir sorun yaşadın diyelim. Linux'u açamıyorsun ama işin Linux'ta olduğu için bunu düzeltmek istiyorsun. Bunu sanki Linux'u boot etmiş de oradan hallediyormuş gibi halletmeniz gerekiyorsa hoş geldiniz! Ben Stereo ve bugünkü konumuz
chroot'a girmek.Chroot Nedir?
Şöyle düşünün: Sistemi boot edemiyorsunuz ama başka bir yerden boot edip -genellikle USB'den- sanki sistemden boot etmişcesine istediğiniz komutları yazabiliyorsunuz. Mesela boot edememe sorununu halletmek için tek bir
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg komutu yeterli ama sistemi açamadan nasıl gireceksiniz komutu? Chroot ile gireceksiniz tabii ki. Aslında sandığınızdan daha kolay bu iş.İhtiyacınız olan şey ise Arch Linux ISO'su yazdırılmış bir USB. Ventoy kurup Arch ISO'su atmanız da yeterli olur. Yedek USB'mde Arch ISO'sunu bulundurduğumdan dolayı boot etme kısmı benim için zor olmadı. Nasıl Ventoy kuracağınız gibi şeyleri internetten öğrenebilirsiniz. Zaten Arch kullanıyorsanız bunları bilmeniz gerek.
Boot Ettim, Sırada Ne Var?
Eğer boot ettiyseniz ilk olarak
loadkeys trq komutunu yazarak klavyemizin Türkçe (Q) olarak algılanmasını sağlıyoruz.Hemen sonrasında
fdisk -l komutunu çalıştırıp disklerimizin bölümlerine göz atıyoruz, önemli kısma geldik.Arch kurulu diskimizde "Linux dosya sistemi" yazan yer bizim root bölgemizdir, buranın aygıt kısmı bende
/dev/sdb2, sizde farklı olabilir. "EFI Sistemi" yazan yer ise EFI bölümümüz, buranın da aygıt kısmına bakıyoruz. Benimki /dev/sdb1, sizde değişebilir. Bunların aygıt kısmını aklımızda tutalım ve diskimizi mount etmeye hazırlanalım.Bunun için
cd .. yapın birkaç kere, root bölümüne gidelim. Mount edeceğimiz klasörü oluşturmak için mkdir mnt yazın. Sonra klasörün içine girmek için cd mnt yazın, mkdir boot yazarak da EFI'ı mount edeceğimiz klasörü oluşturuyoruz. Tamamdır artık. cd .. yapa yapa root bölümüne geri dönün ve aşağıdaki komutu yazın.
Bash:
sudo mount /dev/sdXy /mnt
sudo mount /dev/sdXz /mnt/boot/
sudo arch-chroot /mnt
BTRFS dosya sistemini kullanıyorsanız ilk komutun sonuna aşağıdaki gibi
-o subvol=@ eklemeniz gerek.
Bash:
sudo mount /dev/sdXy /mnt -o subvol=@
sudo mount /dev/sdXz /mnt/boot/
sudo arch-chroot /mnt
Direkt kopyala yapıştır yapmayacaksınız tabii. İlk komutta
/dev/sdXy için root bölgesinin aygıt kısmını -bende /dev/sdb2 demiştim- gireceksiniz. İkinci komuttaki /dev/sdXz için ise EFI bölümünün aygıt kısmını -bende /dev/sdb1 demiştim- gireceksiniz. En sonda da arch-chroot ile chroot'a giriş yapmış olacaksınız.Giriş yapıp yapmadığınızı anlamak için komut yazma yerinin solundaki yere bakın, renksizleşmeli. Çıkış için
exit yazın.Artık ne sorununuz varsa sanki sistemin içindeymiş gibi halletmeyi deneyebilirsiniz.
Rehberimi okuduğunuz için teşekkürler. Sağlıcakla kalın, hoşça kalın!