olesolskjaer

Uzman
Yer
İstanbul
Merhabalar,

Fedora Linux kullanıyorum ve bugün TP-LINK Archer TX20U model bir Wi-Fi adaptörü satın aldım. Cihazı bilgisayara taktığımda sistem adaptörü algılıyor ve Realtek 802.11ac olarak tanıyor, ancak Wi-Fi ağına bağlanamıyorum. İnternetteki çözümleri denememe rağmen sorun çözülmedi. Yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende de TX20U Nano modeli var. Bende linux'da çalıştıramadım. Araştırdığımda sebebinin adaptaptörün driver'ının halihazırda kernel'e dahil olmadığını veya o tarz bir şey olduğunu öğrendim (biraz acemiyim). TP-Link adaptör için kendisi linux driver'ı sunmuyor. O yüzden kendiniz driver'ı kernel'e eklemeniz lazım. Github'da driver'ları paylaşanlar var. Adaptörünüzün çipsetinin modelini öğrenip github'da aratırsanız driver'ları ve nasıl kurulacağını anlatan yönergeleri bulabilirsiniz. Fakat şunu da söylemem gerekir ki, acemi olduğumdan mıdır bilemiyorum ama ben beceremedim :D. Ayrıca anladığım kadarıyla her kernel güncellemesi sonrası yeniden driver'ları kurmanız gerekebilir. Biraz uğraştırıcı iş, ben saldım.

TP-Link adaptörlerinin çoğunda native Linux sürücüsü yoktur. Bu yüzden ne çalışır ne de algılar.

Ancak bazı Calamares kurulumlu dağıtımlarda bu adaptörler çalışır.

Bir neofetch/fastfetch çıktısı gönderin, dağıtım ve kernel sürümünü öğrenelim. Ayrıca lsusb çıktısı da gönderin ki ID'lerini öğrenelim. Realtek wireless konusunda Linux üzerinde baya kötü bir firma, yine de çözülmeyecek bir şey değil.

Bir neofetch/fastfetch çıktısı gönderin, dağıtım ve kernel sürümünü öğrenelim. Ayrıca lsusb çıktısı da gönderin ki ID'lerini öğrenelim. Realtek wireless konusunda Linux üzerinde baya kötü bir firma, yine de çözülmeyecek bir şey değil.
Buyrun.

Dosya Ekleri

• 1753547249913.webp
    1753547249913.webp
    235,1 KB · Görüntüleme: 80
  • 1753547281471.webp
    1753547281471.webp
    10,1 KB · Görüntüleme: 70
Sürücü kernel üzerinde var, yani normal olarak çalışması lazım. Tam olarak hangi sorunu yaşıyorsunuz bilmiyorum ama mümkünse sudo dmesg > log.txt ile lsmod | grep rtl çıktısını da gönderin.

Düzenleme: Alttakini görmemişim 😓, o kernelde yok ama elle sürücü kurup halledebiliriz muhtemelen.

Son düzenleme:
Sürücü kernel üzerinde var, yani normal olarak çalışması lazım. Tam olarak hangi sorunu yaşıyorsunuz bilmiyorum ama mümkünse sudo dmesg > log.txt ile lsmod | grep rtl çıktısını da gönderin.

düzenleme: Alttakini görmemişim 😓, o kernelde yok ama elle sürücü kurup halledebiliriz muhtemelen.

Bir şeyi düzeltmek isterim cihazım TP-Link AX1800 Wi-Fi adaptörü kusura bakmayın yanlış söyledim.

Not: Dmesg > log.txt komudunu yazınca hiçbir şey çıkmıyor.

Dosya Ekleri

• 1753549770170.webp
    1753549770170.webp
    7,3 KB · Görüntüleme: 56
Bir şeyi düzeltmek isterim cihazım TP-Link AX1800 Wi-Fi adaptörü kusura bakmayın yanlış söyledim.

Not: Dmesg > log.txt komudunu yazınca hiçbir şey çıkmıyor.
log.txt diye bir dosya veriyor, gerek kalmadı zaten yeni farkettim alttaki subdevice'ı 😓. Her neyse DKMS ile custom driver deneyelim.

Her şeyden önce custom driver kuracağımız için Secure Boot'u kapatın, işiniz varsa onu sonradan halledelim.

Önce depoları güncelleyip derleme için gereken paketler ile custom driver için gerekli olan DKMS'yi kuralım;
Kod:
sudo dnf upgrade --refresh
sudo dnf install dkms elfutils-libelf-devel kernel-devel kernel-headers git make gcc
sudo dnf group install "Development Tools and Libraries"
Ardından klasör oluşturup depoyu klonlayalım;
Kod:
mkdir -p ~/src && cd ~/src && git clone https://github.com/morrownr/rtl8852bu-20240418.git
cd rtl8852bu-20240418
Şimdi de derleyip modül olarak ekleyelim;
Kod:
sudo ./install-driver.sh
Ardından yeniden başlatıp sürücünün varlığını kontrol edelim;
Kod:
sudo dkms status
Buraya kadar her şey yolunda gittiyse Wi-Fi çalışması lazım, sorun yaşarsanız söyleyin. Bol şans şimdiden 🙃.