creazy

Başarılı
Bir arkadaşımın bu konuyla ilgili söylediklerini aynen paylaşıyorum, yanlış anlaşılmadan sizin fikrinizi merak ediyorum:

“Hakkımız olanı aldık diye kimseye boyun eğmeyiz bir kere. Feministlerin Atatürk meselesi apayrı bir boyut.
Tamam, Türkiye'nin klasik bir orta doğu ülkesi olmasının önüne geçildi; buna saygı duyuyorum.
Ama kadınlar olarak verdiğimiz mücadele sadece Atatürk'e bağlı bir mücadele değil.
Bugün İran'lı kadınlar arasında da olabilirdik.
Kadın dayanışması başka bir şey, Atatürk başka bir şey.
İkisini çok bir tutmuyorum.
Tapılmasına gerek yok, biz bunu diyoruz.”

Siz bu sözler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Arkadaşın bir İran’a gitsin sonra da Van’a gidip orada sokaktan bir iranlı çevirsin onların bir fikrini alsın. Davulun sesi uzaktan hoş gelir. Atatürk’e tapan da yok bu ülkede.. asıl tapanları görüyoruz.. son model mersolarla bu serveti nasıl yaptığı belli olmayan hacı hocaların peşinde.. arkadaşının zihniyetini az çok tahmin edebiliyoruz hocam :D

Hakkımız olanı aldık diye kimseye boyun eğmeyiz bir kere. Feministlerin Atatürk meselesi apayrı bir boyut.

Nasıl bir boyut tam olarak? Size seçme ve seçilme hakkı verdiği için mi?

Tamam, Türkiye'nin klasik bir orta doğu ülkesi olmasının önüne geçildi; buna saygı duyuyorum.

Saygı duymak zorunda zaten. X bir Orta Doğu ülkesinde yaşasaydı görürdü feministliği.

Ama kadınlar olarak verdiğimiz mücadele sadece Atatürk'e bağlı bir mücadele değil.
Bugün İran'lı kadınlar arasında da olabilirdik.
Kadın dayanışması başka bir şey, Atatürk başka bir şey.

Buraya yorum yapabilmem için konunun öncesini de bilmek gerekiyor ancak kağıt üzerinde yorum yapabilirim. Kadınlar olarak mücadele etmeleri güzel, ancak bunu atamı dışlayarak yapmaları saçmalık. Atam boşuna mı seçme/seçilme hakkı verdi. Düzgün birisini seçseydiniz de sokaklarda rahatça gezseydiniz.

İkisini çok bir tutmuyorum.
Tapılmasına gerek yok, biz bunu diyoruz.

Tapılacak birisi varsa o da Atam'dır zaten. Feministler olarak cinsiyetlerinize tapabilirsiniz.

Siz bu sözler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Akıl sağlığı yerinde olmayan birisi olduğunu düşünüyorum. Dediklerinin tamamı falso. Böyle insanları arkadaş yerine koymayı bırakın insan yerine bile koymuyorum.

Saygı duymak zorunda zaten. X bir Orta Doğu ülkesinde yaşasaydı görürdü feministliği.

Buraya yorum yapabilmem için konunun öncesini de bilmek gerekiyor ancak kağıt üzerinde yorum yapabilirim. Kadınlar olarak mücadele etmeleri güzel, ancak bunu atamı dışlayarak yapmaları saçmalık. Atam boşuna mı seçme/seçilme hakkı verdi. Düzgün birisini seçseydiniz de sokaklarda rahatça gezseydiniz.

Tapılacak birisi varsa o da Atam'dır zaten. Feministler olarak cinsiyetlerinize tapabilirsiniz.

Akıl sağlığı yerinde olmayan birisi olduğunu düşünüyorum. Dediklerinin tamamı falso. Böyle insanları arkadaş yerine koymayı bırakın insan yerine bile koymuyorum.
Yok hocam bu feninemleri İrana Afganistana gönderip 1 hafta bırakacaksın o zaman anlayacaklar Atatürk'ün Cumhuriyetin değerini..

Elinize sağlık.

Konudan bağımsız, bu kişiye göre kimse sevmek zorunda, değilmiş.

Kadınlar olarak mücadele etmeleri güzel,

Aslında tarih bilgim çok net değil, yanlış bir şey söylemek istemem. Bildiğim kadarıyla Osmanlı döneminde de kadınlar çeşitli şekillerde mücadele etti. Osmanlı'dan önce durum nasıldı tam emin değilim ama Osmanlı'nın son dönemlerinde de bazı çabalar olduğunu biliyorum. Yine de yaklaşık 600 yıl boyunca hiçbir padişah kadınlara bugünkü anlamda haklar vermedi. Osmanlı'dan önce de bu hakların var olduğunu sanmıyorum. Kadın dayanışması ya da benzeri girişimler de tek başına sonucu değiştirmedi diye düşünüyorum ama kesin konuşmayayım.

Cumhuriyet dönemine geldiğimizde ise bu haklar protesto edilerek ya da zorla alınarak değil, doğrudan Atatürk tarafından verildi. Bana göre Atatürk olmasaydı, ne kadar mücadele edilirse edilsin, protesto yapılsa da dayanışma olsa da bu haklar o dönemde alınamazdı. Eğer sadece mücadele yeterli olsaydı, 600 yıl içinde mutlaka bir noktada kazanılmış olurdu diye düşünüyorum.

Bugün bile 2026 yılında hala şeriat isteyen ya da kadın haklarına karşı duran kesimler varken, bunun ne kadar zor bir mesele olduğu ortada. Afganistan ve İran gibi ülkelerde de kadınlar zamanında mücadele etmedi mi? Ettiler diye biliyorum ama yine de haklarını alamadılar. “kimseye boyun eğmeyiz, hakkımız olanı aldık” deniyor, fakat Afganistan'da ya da İran'da doğmuş olsaydın büyük ihtimalle boyun eğmek zorunda kalacak ve o haklara ulaşamayacaktın. Bu yüzden bu düşünce bana çok mantıklı gelmiyor.

Aslında tarih bilgim çok net değil, yanlış bir şey söylemek istemem. Bildiğim kadarıyla Osmanlı döneminde de kadınlar çeşitli şekillerde mücadele etti. Osmanlı'dan önce durum nasıldı tam emin değilim ama Osmanlı'nın son dönemlerinde de bazı çabalar olduğunu biliyorum. Yine de yaklaşık 600 yıl boyunca hiçbir padişah kadınlara bugünkü anlamda haklar vermedi. Osmanlı'dan önce de bu hakların var olduğunu sanmıyorum. Kadın dayanışması ya da benzeri girişimler de tek başına sonucu değiştirmedi diye düşünüyorum ama kesin konuşmayayım.

Cumhuriyet dönemine geldiğimizde ise bu haklar protesto edilerek ya da zorla alınarak değil, doğrudan Atatürk tarafından verildi. Bana göre Atatürk olmasaydı, ne kadar mücadele edilirse edilsin, protesto yapılsa da dayanışma olsa da bu haklar o dönemde alınamazdı. Eğer sadece mücadele yeterli olsaydı, 600 yıl içinde mutlaka bir noktada kazanılmış olurdu diye düşünüyorum.

Bugün bile 2026 yılında hala şeriat isteyen ya da kadın haklarına karşı duran kesimler varken, bunun ne kadar zor bir mesele olduğu ortada. Afganistan ve İran gibi ülkelerde de kadınlar zamanında mücadele etmedi mi? Ettiler diye biliyorum ama yine de haklarını alamadılar. “kimseye boyun eğmeyiz, hakkımız olanı aldık” deniyor, fakat Afganistan'da ya da İran'da doğmuş olsaydın büyük ihtimalle boyun eğmek zorunda kalacak ve o haklara ulaşamayacaktın. Bu yüzden bu düşünce bana çok mantıklı gelmiyor.

Atam Türk milletine bu kadar hak vermeseydi, canım topraklarım bu günkü haline asla gelemezdi. Şerife bacılar, Nene hatunlar bu günkü Türkiye için can verdiler. Osmanlı payidar kalacak olsaydı emin olun bu kadınlarımızın hiçbirisi kılını kıpırdatmazdı. Atamın güzelim bir sözü var, "YHa İstiklal! Ya Ölüm!" işte atalarımız o istiklal için can verdiler. Atam da o istiklalin ne kadar önemli olduğunu biliyordu ki mecliste bile kadınlarımıza haklar tanıdı. Size mantıklı gelmemesi normal çünkü akıl yoluyla varılmış bir çıkarım değil. Hala daha feministliği isteyenler artık eşitlik değil, ayrıcalık istiyorlar.

Ben Atatürkçü, sosyal demokrat bir adamım. Atatürk'ü çok seviyorum, onun siyasi ve insani değerlerini destekliyorum. Bu tapınmak değildir. Zira Atatürk, kendisi dahil ne herhangi birine ne de boş hurafelere tapılmasını desteklemez. Siz konuya çok yanlış yerden girmişsiniz. Kız bence çoğu şeyi doğru söylemiş, tapma konusu haricinde.