Aslında tarih bilgim çok net değil, yanlış bir şey söylemek istemem. Bildiğim kadarıyla Osmanlı döneminde de kadınlar çeşitli şekillerde mücadele etti. Osmanlı'dan önce durum nasıldı tam emin değilim ama Osmanlı'nın son dönemlerinde de bazı çabalar olduğunu biliyorum. Yine de yaklaşık 600 yıl boyunca hiçbir padişah kadınlara bugünkü anlamda haklar vermedi. Osmanlı'dan önce de bu hakların var olduğunu sanmıyorum. Kadın dayanışması ya da benzeri girişimler de tek başına sonucu değiştirmedi diye düşünüyorum ama kesin konuşmayayım.
Cumhuriyet dönemine geldiğimizde ise bu haklar protesto edilerek ya da zorla alınarak değil, doğrudan Atatürk tarafından verildi. Bana göre Atatürk olmasaydı, ne kadar mücadele edilirse edilsin, protesto yapılsa da dayanışma olsa da bu haklar o dönemde alınamazdı. Eğer sadece mücadele yeterli olsaydı, 600 yıl içinde mutlaka bir noktada kazanılmış olurdu diye düşünüyorum.
Bugün bile 2026 yılında hala şeriat isteyen ya da kadın haklarına karşı duran kesimler varken, bunun ne kadar zor bir mesele olduğu ortada. Afganistan ve İran gibi ülkelerde de kadınlar zamanında mücadele etmedi mi? Ettiler diye biliyorum ama yine de haklarını alamadılar. “kimseye boyun eğmeyiz, hakkımız olanı aldık” deniyor, fakat Afganistan'da ya da İran'da doğmuş olsaydın büyük ihtimalle boyun eğmek zorunda kalacak ve o haklara ulaşamayacaktın. Bu yüzden bu düşünce bana çok mantıklı gelmiyor.