Oldukça fazla olurdu. Bundan 70 yıl önce insanlar birbirini görmeden aileleri tarafından evlendiriliyordu. Birbirlerini evlendikten sonra görüyor ve tanıyorlardı. 100 yıl öncesine gittiğinizde bu bahsettiğim görücü evliliği sayısı çok daha fazla. Osmanlı'daki padişahlar bile haremde daha önce görmediği kişilerden çocuk yapıyordu çoğu zaman.

Dünyada aşk diye bir şey olmasaydı evlenmede olmazdı hocam.

Etiketlediğiniz mesaj tam olarak bunun yanlış olduğunu açıklıyor. En ilk zamanlarda aşk diye bir şey olduğundan değil, insanlar en temel etken olan üremek için iş birliği yapıyor.

Üremek için evlenmeye ne gerek var ki? Zorla evlendirme diye bir şey olmasaydı da sizin bahsettiğiniz kadar çok üreme oranı olmazdı. Zaten aşk olmasa, evlenme de olmazdı.

Üremek için evlenmeye ne gerek var ki? Zorla evlendirme diye bir şey olmasaydı da sizin bahsettiğiniz kadar çok üreme oranı olmazdı. Zaten aşk olmasa, evlenme de olmazdı.
Zaten ilk dönemlerde evlilikte yoktu. Sonrasında ortaya çıkan dinler evliliği zorunlu kıldı ve bu bir klasik haline geldi. Evlilikte etken aşk değil, insanların temel içgüdüsü olan üremedir.

İyi sosyaller. Bu konu hakkında biraz konuşalım istedim.

Kendi fikirlerim; bence aşk duygusal bir olgunluk gerektirir. Genç yaşlarda, özellikle ergenlik döneminde duygular yoğun olur ama genelde geçici ve anlamsızdır. Aşk, sadece bir duygu değil; aynı zamanda emek, sabır ve sorumluluk gerektiren bir şey bu. Bu yüzden aşkı yaşamak için kişinin öncelikle kendini tanıması ve hayattaki hedeflerini netleştirmesi gerektiğini düşünüyorum.

20 yaşından önce yapılan her ilişki bana saçma geliyor. İlişki yapana farklı bir gözle bakarım demiyorum, bana saçma geldiğini söylüyorum sadece. Erken yaşlarda yapılan ilişkilerin, kişinin duygularına ve hedeflerine zarar vermek dışında hiçbir şey yapacağını sanmıyorum. Aptal hissetme, özgüvensizlik, kızlara/erkeklere karşı ön yargı gibi bazı sıkıntılı durumlar da bunların cabası. En azından 20 yaşında olmadan yapılan ilişkiler saçma, sonraki yaşlar için yapılan ilişkiler ise normaldir, bu benim özet olarak düşüncem.

Siz ne düşünüyorsunuz? Ben mi çok katı düşünüyorum bu konuda?

"Arthur schopenhauer - aşkın metafiziği" bu kitabı okursan biraz daha fikirlerin gelişecektir. Ayrıca evrimsel biyoloji, evrimsel psikoloji gibi konularda da edineceğiniz bilgiler "aşk" diye tabir ettiğiniz, gerçek olmayan ve insanlık tarafından uydurulmuş bir kavrama bakış açınızı değiştirecektir.