Omerta Silenzio
Başarılı
2025 ASKERLİK REHBERİ: ACEMİLİKTEN TESKEREYE HER ŞEY!
"Askercell mi? Akıllı telefon mu? Devrecilik bitti mi? Harçlık ne kadar?"
-- Tüm Gerçekler ve Tecrübeler Tek Konuda --
"Askercell mi? Akıllı telefon mu? Devrecilik bitti mi? Harçlık ne kadar?"
-- Tüm Gerçekler ve Tecrübeler Tek Konuda --
Selamünaleyküm devrelerim, tertiplerim, kardeşlerim.
Eğer bu konuya girdiysen muhtemelen e-Devlet’e o korkulan yazı düştü: "Sınıflandırılmış Yükümlü". Ya da yaş geldi çattı, "Ne olacak bu işler?" diye meraklanıyorsun.
Kafanda bin tane soru var, biliyorum. "Ne götüreceğim?", "Çömez muamelesi çekecekler mi?", "Telefon işi ne olacak?", "Kavgaya karışırsam ne olur?"... Sakin ol. O yollardan ben de geçtim.
1. ASKERDEN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞ: HAZIRLIK AŞAMASI
Aga bak, internette asker seti diye satılan o dev paketlere sakın para gömme. Askeriye sana zaten donunu, atletini, diş fırçanı, terliğini, havlunu veriyor. Ha kalitesi tartışılır ama veriyor. Şunları al:
- Boyun Cüzdanı (HAYATİ): Bak bu en önemlisi. Paranı, kartını boynuna asıp tişörtün içine sokacaksın. Gece yatarken bile boynunda olacak. "Koğuşta hırsızlık olmaz" deme, olur. Üzülürsün.
- Tuşlu Telefon: Akıllı telefon yasak (resmiyette). Radyosu olmayan, kamerasız, Nokia 3310 tarzı bir şey al. Bataryası 1 hafta gidenlerden olsun, priz başında nöbet tutma.
- Siyah Çorap: TSK veriyor ama yetmez. 10-15 tane al. Ayaklar bütün gün botun içinde pişecek.
- Pudra: O postallar ayağını pişirecek. Pudra candır, mantarı önler, kokuyu alır.
- Kilit (Bot ve Valiz): Dolabın kilidi olsa bile güvenme. Bot kilidi de al, botların karışmasın (ya da yer değiştirmesin).
- Bankamatik Kartı: Nakit para kantinde geçmez kanka. Temassız özelliği olan bir kartın olsun.
Psikolojik Hazırlık: Şunu kafana sok, 6 ay (veya bedelliysen 1 ay) mantığını evde bırakacaksın. Orada "Neden?" sorusu yok, "Emredersiniz" cevabı var. Bunu ne kadar çabuk kabullenirsen o kadar rahat edersin.
2. ACEMİ BİRLİĞİ: "BEN NEREYE DÜŞTÜM?" (İLK 1 AY)
Otobüsten indin, nizamiye kapısından girdin. O an "Eyvah, bitti özgürlük" diyeceksin. İlk 3 gün şok evresidir. Stresten belki 1 hafta penisiniz kalkmaz, büyük tuvalete çıkamazsınız. Ama bu da geçiyor tabi ki.
İlk Gün Neler Olur?
Seni sıraya sokacaklar. Bekleyeceksin. Sonra yine bekleyeceksin. Kayıt işlemleri, aşılar (sağ-sol koldan çat çat vururlar), kıyafet dağıtımı... Kamuflajları alırken "Bana L verin, Slim Fit olsun" deme şansın pek yok, ne verirlerse onu giyeceksin. Terzi var ama sıra çok olur.
Eğitimler:
Bütün gün "Sağa dön, sola dön, uygun adım marş" yapacaksınız. Tek olay bu. Amaç seni sivil hayattan koparıp asker moduna sokmak. Bir de "Yat-Kalk" olayı var ki, mıntıka temizliğiyle birleşince tadından yenmez (!).
Acemilikte Telefon Mevzusu:
Aga acemilikte akıllı telefon sokmaya çalışma. Yakalatırsan tutanak yersin, infazın yanar, askerliğin uzar. Tuşlu telefonu da komutanına sor, "Hangi saatlerde serbest?" diye. Genelde akşam 6'dan sonra koğuş bölgesinde serbesttir.
3. USTA BİRLİĞİ: ASIL FİLM ŞİMDİ BAŞLIYOR (KALAN 5 AY)
Acemilik bitti, dağıtım iznine çıktın veya direkt katıldın. Şimdi gerçek askerlik başlıyor.
Görev Dağılımı:
Usta birliğinde artık sadece yürüyüş yapmazsın. Bir görevin olur.
- Nöbetçi: En zorudur. Gece 2-4 nöbeti adamı bitirir, zombi gibi gezersin.
- Yazıcı/Bilgisayarcı: Bilgisayarın iyiyse, Excel biliyorsan hemen atla. Klimalı odada oturursun ama komutanın kahrı, evrak işi çekilmez.
- Şoför: Araba sürmeyi seviyorsan iyidir ama sorumluluğu çoktur. Araca bir şey olursa başın ağrır.
- Kazan/Bulaşık: Zor iştir, leş gibi kokarsın ama zaman çok hızlı geçer.
Akıllı Telefon Gerçeği :
Bakın burası önemli. Resmiyette kamerasız, internetsiz telefon, Askercell serbest. Ama gerçekte usta birliğinde çoğu kişi kaçak akıllı telefon sokar. Veya zaten serbesttir. Çok göze batmamak gerekiyor İzin verilmiyorsa kaçak sokun. Bunu yapın demiyorum! Ama yapılıyor. Yakalanırsan cihaz gider, ceza alırsın, çarşın kitlenir. Risk senin. Akşamları komutanlar gittikten sonra koğuşlarda PUBG atan bile görürsün ama dediğim gibi, yakalanmayacaksın.
4. DEVRECİLİK VE SIRACILIK: ORMAN KANUNLARI
Geldik en civcivli konuya. TSK "Devrecilik yoktur" der ama kışlada işler her zaman kitapta yazdığı gibi yürümez.
Devrecilik Nedir?
Sen gittiğinde orada senden önce gelenler Üst devrelerin olacak. Onlar "Dede"dir, sen "Torun"sun.
- Alt Devre (Çömez): Angarya işleri yapar. Mıntıka, çöp dökme, koğuş nöbeti genelde sana kitlenir. Sesini çıkarma, 3 ay sonra sen de üst devre olacaksın.
- Üst Devre: Rahattır, iş yapmaz, emir verir (resmi olmayan emirler). "Şunu getir, bunu götür" derler.
Sıracılık:
Yemekhanede, kantinde, banyoda sıra bekleyeceksin kanka. Bazen 1 saat tost sırası beklersin, sıra sana gelince tost biter. Buna alış. Kaynak yapmaya çalışma, kavga çıkar. Askerde kavga edenin başı çok ağrır.
5. KOMUTANLARLA İLETİŞİM: ALTIN KURALLAR
- Asla "Hayır" Deme: Bir şey yapamayacak olsan bile önce "Emredersiniz" de, sonra "Komutanım şöyle bir durum var" diye izah et.
- Mantık Arama: Komutan "Bu ağacı buradan sök, şuraya dik" derse "Niye?" deme. Dik. Askerlik mantığın bittiği yerde başlar.
- Rütbeleri Bil: Uzman çavuşlar genelde seninle daha içli dışlıdır ama tersi pistir. Teğmen/Yüzbaşı gibi subaylar daha resmidir. Hepsine saygıda kusur etme.
6. GÜNCEL HARÇLIK VE PARA MEVZULARI (2025)
Askerde devlet sana "Harcırah" ve "Harçlık" verir. Zengin olma hayali kurma.
- Yol Parası (İaşe ve Yol Bedeli): Evin ile birlik arasındaki kilometreye göre değişir. Bu rakamlar kilometre x memur maaş katsayısı ile hesaplanıyor. Mesela 800-1000 km bir yere gidiyorsan cebine tahmini 1500-2500 TL arası bir yol parası girer (mesafeye göre değişir).
- Er Harçlığı: Kanka bu para semboliktir. Sigarana yetmez. 2025'te normal er harçlığı yaklaşık 600-800 TL civarında (Doğuda görev yaparsan biraz daha artar). Yani "Askerde para biriktiririm" diye düşünme, ailenden destek şart.
- Bedelli Ücreti: 2025'in ilk yarısı için 243.000 TL bandında geziyor. Paran varsa ve zamanın yoksa, hiç düşünme yatır.
7. DİSİPLİN: BAŞINI YAKMA
Kavga etmek, emre itaatsizlik, nöbet yerini terk etmek, uyuşturucu sokmak... Bunlar "askerliği yakar".
- Tutanak: Bir kere tutanak yersen çarşı iznin kitlenir, hafta sonu birlikte boş boş beklersin.
- Mahkeme: Askeri suçlar sivil mahkemeye benzemez. Nöbet yerini terk etmenin cezası hapistir, şakası yok.
- Firar: Sakın aklından geçirme. Yakalanırsın ve hayatın kararır, siciline işler.
ÖZETLE KARDEŞİM...
Askerlik, "bittikten sonra" güzeldir. İçindeyken zaman geçmez, şafak sıkıştırır. Ama orada kuracağın dostlukları dışarıda kolay kolay bulamazsın. Sabırlı ol, kimseyle dalaşma, görevini yap, teskereni al gel.
Şimdiden hayırlı teskereler! O şafak doğan güneş olacak elbet.
Sorularınız varsa konu altına yazın, tecrübeli arkadaşlarla cevaplayalım.
Askerlik, "bittikten sonra" güzeldir. İçindeyken zaman geçmez, şafak sıkıştırır. Ama orada kuracağın dostlukları dışarıda kolay kolay bulamazsın. Sabırlı ol, kimseyle dalaşma, görevini yap, teskereni al gel.
Şimdiden hayırlı teskereler! O şafak doğan güneş olacak elbet.
Sorularınız varsa konu altına yazın, tecrübeli arkadaşlarla cevaplayalım.
Son düzenleyen: Moderatör: