izzetbaku

Başarılı
Oyunu bitirdikten sonra genel izlenimim şu oldu: Assassin's Creed Shadows kötü bir oyun değil ama çok büyük yenilikler de sunmuyor. Japonya atmosferi ve dünya tasarımı gerçekten başarılı, keşif yapması keyifli. Gizlilik oynanışı serinin eski ruhunu hatırlatıyor.

İki karakter sistemi ilginç bir fikir. Biri daha klasik suikastçı hissi verirken diğeri daha çok güç odaklı bir oynanış sunuyor. Bu çeşitlilik hoş ama herkese hitap etmeyebilir.

Hikâye ortalama seviyede, görev yapısı ise bir süre sonra tekrar hissi verebiliyor. Teknik olarak büyük bir sorun yaşamadım, ufak tefek klasik Ubisoft pürüzleri var.
İki karakter sistemi bence oyunun hem artısı hem eksisi. Naoe ile oynamak oldukça keyifli, hızlı ve klasik suikastçı hissi veriyor. Yasuke ise farklı bir deneyim sunuyor ama bana Assassin's Creed ruhuna çok uyuyor gibi gelmedi. Dövüşleri güçlü ama parkur ve gizlilik tarafında zayıf kalıyor.

Ubisoft yine yapmış haritayı; devasa, detaylı, bol bol gezilecek yer var. Tapınaklar, köyler, dağlar, nehirler… Bir yerde geyiklerle yürürken duygulandım, başka bir yerde ninja yıldızı fırlatırken kendimi Naruto zannettim. Ama ne var? Harita büyük diye boş değil. İçinde yapılacak bol etkinlik var ama bir süre sonra “hadi bakalım, yine aynı kampı sessizce al, yine aynı kuleye tırman” havası başlıyor.

Genel olarak seriyi sevenler ve Japonya temasını merak edenler için oynanabilir bir oyun. Ama beklentiyi çok yükseltmeden girmek daha doğru olur. Benim için ortalama üstü bir deneyimdi.

Görsellik ve Sesler:

Grafikler mükemmel. Işıklandırma, hava durumu, gün batımı… RTX açınca gerçek hayatla arama mesafe koyasım geldi. Yağmurda yürürken bambuların hışırtısı bile meditasyon.

Müzikler şahane, özellikle dövüş sahnelerinde Japon enstrümanları girince insan gaza geliyor. Seslendirmeler de başarılı ama dublajı Japonca oynayın, atmosfer on kat daha etkileyici oluyor.

1767803861265.webp

Eline sağlık gayet güzel inceleme. 50-60 saat oynadım. Uzun zamandır AC oynamamışlar oynayabilir gayet keyif alır ama her çıkanı oynuyorsanız aynı etki yaratır. Sıkılır bırakırsınız.

Çok güzel özetlemişsiniz durum böyle gerçekten. 50-60 saat bile fazladır önceki serilerini oynayana. Ben şahsen son çıkanlardan Mirage'i oynamadım ama Odyssey, Valhalla gibi serileri bayılarak oynamış birisiyim. Başlarda atmosfer felan güzeldi 10-20 saat gitti fakat sonra bir anda komple girmemeye başladım mesela.

Atmosfer konusunda bir yerden sonra her yer aynı mekanmış hissi uyandırıyor. Bir de oyun gir-öldür-çık çerçevesinde ve diğer yandan hikaye de çok cezbetmedi dürüst olmak gerekirse.

AC2'yi bitridim ama bir daha bu oyunu kaldıramayacağım gibime geliyor. Çünkü gerçekten bir noktadan sonra bayıyor insanı bu oyun serisi.
Seriyi Syndicate'a kadar oynadım. Ne zaman ki hidden blade ile tek atamaz hale geldik o zaman bıraktım. Oyunun temeli "biz suikastçılarız, avlarımızı gizlice, karanlıktan avlıyoruz" iken şimdi Witcher olmaya çalışan ama onu bile tam olarak beceremeyen bir konseptte. Seri zaten bu kapüşonlu suikastçılar temasından bayağı bir kopmuştu. Mirage ve Shadows ile birlikte onu geri getirmeye çalıştılar ama aynı oyunun makyajlı versiyonu. Syndicate'daki Arkham sistemi gayet yeterli ve dengeliydi. Ha mükemmel değildi evet, ama oyundan koparmıyordu. Oyunun gizlilik mekanikleri gerçekten keyifliydi ve çalışıyordu. Ama bu yeni serilerde artık kendimi hikayeye ve karakterlere veremiyorum. Shadows'a bir şans vermek isteyip yükledim ama beni çok baydı. Devam edemedim bile.